Det mesta ser bra ut, men vi har ett nytt problem.

Idag fick det bli en lite runda på fälten som är sådda. För att kolla läget och för att bestämma nästa steg. Man vill ju gärna slappna av helt nu när det är sått gå in i höst/vinterdvala ihop med grödorna. Så enkelt är det ju tyvärr inte. 

Dagens runda

Det blev inte någon jätte lång runda idag, men det som är aktuellt hann vi titta på i alla fall.

Först ut var rapsen, där kan vi nu se att den börjar se trevligare och trevligare för varje dag nu. Den blir mer och mer marktäckande. Hoppas nu bara att den inte växer för långt och fryser ihjäl i vinter/vår, det är nog bäst att stoppa den lite. Därför är det våran nästa insats på rapsen, en liten Caryx-dusch. Det är även en del ogräs bitvis, så en Belkar-dusch har även planerats in så småningom. Men först ett tillväxt-stopp.

Härifrån ser rapsen riktigt bra ut.
Nollrutan syns. Här är rapsen lite glesare…
Oj nu blommar rapsen, sju månader för tidigt. Hur ska detta sluta?? Lugn bara lugn, detta är åkersenap.
Som sagt var åkersenap…. Höstrapsen behöver vernalisering för att gå i blom.
Om inte jag har fått allt om bakfoten så är den vänstra plantan åkersenap och den högra ska vara höstraps.

Sen följde en vete runda. Där las det mest fokus på att se hur/om sådden har tagit sig, Kolla lite status och se om man eventuellt skulle vara tvungen gör något om det inte såg bra ut. Allting som såddes nu i sista och näst sista svängen ser bra ut och det är på gång. Om några dagar kommer det att ha tittat upp. Det kan inte sägas för många gånger, det är en underbara känsla att se något man sått växa. Planen just nu är att göra något med sprutan, det ska köras en del ogräs. Överlag tycker jag att vetefälten vi sått ser bra ut. Till och med där förhållandena var som sämst verkar det som att det kommer ganska så bra.

Här är det först-sådda Norinet. Det har inte börjat bestocka sig än.
Men nollrutan börjar nu synas. Kul och skönt att se att gödningen man kört förmodligen gör/kommer att göra nytta. Ser ni skillnaden?  Blåa pilarna visar gränsen, till höger nollrutan.
Här är det sist-sådda vetet. Det såddes 21/9. Det är på gång och har börja skjuta.
Här är en av de sämre platserna. Men det verkar som att det är på gång här med. Även om det är kokigt uppe på ytan, så finns fin fuktig jord runt fröna.
Här er det ju torrt och tråkigt ut…..
Men under ytan händer det grejor och ser inte alls så dumt ut. Detta är efter årets raps.
Här har vildsvinen varit… bökat fint i så-rader…
Men dem verkar inte äta så mycket utsäde… vad är dem ute efter då? konstigt eftersom att dem följt så-raderna…

Vårat ny problem

Jag har läst om det, och misstänkt att jag sett det i verkligheten på vissa ställen. Men det här är första gången gången som vi har fått skador som vi tänker på efter knäppparlarver. Vi har säkert haft det i mindre utsträckning tidigare, men nu är det tydligt. Jag har misstänkt att så har fallet varit ett tag och tyvärr bekräftades det. Det är rapsen som vi har sått efter vete där det var långligande vall som förfukt. Där jag har läst om det så ska det vara värst år två efter vall, då är det slut på växtrester från vallen i marken så attackerar den grödan istället. Detta stämmer bra in hoppas jag, för om det inte är värst år två så kommer det vara värre nästa år. Det är på en begränsad yta som egentligen inte är jättestor även om den just nu känns gigantisk. Det kommer även plantor utspritt i detta område, hoppas dem klarar sig. Lite kyla borde stoppa dem. Vi har en strategi om hur vi ska minska detta problemet förebyggande framåt, det är vid själva vallbrottet vi tror vi kan komma åt dem. Nu finns det ju inget att göra mer än att hålla tummarna.

Så här kan det se ut två år efter vallbrott. Här har knäpparlarverna härjat fram.
Så här var det en del plantor som såg ut. Det verkar som att när rötterna är avätna så kryper den på något sätt ur jorden.
Tagen på bar gärning…
Vi har ett fält till där detta kan bli ett problem. Även här är det två år sedan det var vall, men här är det sått vete i år. När jag plöjde kom det upp hel del daggmaskar men tyvärr även knäpparlarver. Här syns den krypa på masken.

 

Det är inte bara grödorna som växer. Idag har även sonen fyllt tre år. Som de flesta andra så säger jag; oj vad fort det går. Han fick ingen ny JD traktor, men en JD färgad elbil med flak…. 

Min lunchväska fick förstklassig transport till personalrummet på W´s nya bil idag.