Vad händer nu?

Den hektiska perioden är ju som sagt var över, så vad gör vi nu?

Fem lugnare månader

Nu går vi in i våran lugnare period. Den brukar alltid se olika ut, men brukar hålla i sig ungefär till mars. Det blir alltså cirka fem månader med lugnare fart. Under dessa fem månader försöker vi att hålla oss lite lugnare på arbetsfronten än under resten av året. Två gånger har det hänt att jag och Carro (min fru) har åkt och jobbat i Australien så här års, men det är en annan historia. Nu blir det i alla fall lite andra arbetssysslor här på gården, som är lite mer lättplanerade än under sommarhalvåret. Det är nu vi ska göra allt det där som vi har sagt att det där gör vi i vinter.

Så vad händer nu??

Vi bygger

Ja, snart är vi igång o bygger igen. Även denna gång så är det våran spannmålsanläggning som berörs. Vi ska bygga ut själva torken för att öka kapaciteten på den och i samband med det så byter vi värmekälla från olja till flis. För att byta värmekälla så har vi fått beviljat stöd från Klimatklivet. Vi hade egentligen planerat att detta skulle vara färdigt innan skörd, men pga av olika omständigheter så blev det flyttat till efter skörd. Med facit i hand så var det helt rätt, det hade blivit lite stressigt att hinna klatt innan årets skörd. Sen visade det sig ju att torken ändå inte fick jobba så mycket i år, det var ju såna kanon förutsättningar i skörden. Vi går in mer i detalj på vad som ska göras med detta framåt. Jag trodde nog aldrig när vi byggde en helt ny tork 2015 att vi redan nu skulle bygga om den, men utveckling är ju ett steg i rätt riktning så det är välkommet. Imorgon tas nog första spadtaget på detta bygge.

Framför grävmaskinen ska det bli ett nytt pannrum inom kort.
Grävmaskinen har ju varit ute i smeten lite på sistone, så en liten tvätt av larverna var på sin plats.
Till slut var grävmaskinen ren och jag smutsig…

Planering

Det pågår även mycket planering just nu, så vi vet själva vad som ska hända och hur det ska hända. Det handlar dels om planering om hur vi ska lägga upp det som redan är bestämt att vi ska göra, tex bygget, maskinservice och djurskötseln, men det handlar också om framtidsplaner. Vi vill ju ständigt utveckla företaget, det är nog ingen hemlighet. Frågan är bara hur det ska göras? Det finns ju massor med möjligheter, men vad passar oss bäst? Det är sådant som stöts och blöts en del just nu. En del är redan på gång, vi får se vad det kan bli av det….

Nu lite vete

Nu växer det på fälten igen, härligt som tusan. Alla fält som är sådda i höst börjar nu skifta i grönt och snart är allt vete ”radrent”. Då är det väl på sin plats att det kommer en liten rapport på hur det ser ut? En liten på Norinet får tyvärr räcka för nu:

Norinet som såddes 28/8 ser ut att trivas.

Det har nu börjat att bestocka sig och många plantor har nu två sidoskott.

Här där bilden är tagen är det ett snitt på 355 plantor/m2. Jag sådde 370 grobara kärnor/m2, här är det alltså en fältuppkomst på 96%. Det är inte dåligt för en mellanlera tycker jag.
Ogräset börjar nu att ledsna ordentligt efter bekämpningen. Här finns även lite spillraps….

Fler nästa vecka

Nästa vecka tas det ett stort steg i utvecklingen. då blir vi en till i arbetsteamet här på gården. Spännande! Det kommer att bli en ganska så stor förändring. Det är absolut ingen främling för oss som kommer att ansluta, men vem det är får nog bli en lte cliffhanger tills senare.

Glömt en grej

Jag har glömt att berätta en grej. Det är att vi är med i HKScans klimatsatsning ”Gårdsinitiativet”. Det går att läsa om här:

http://www.hkscanagri.se/2019/10/14/hkscan-tar-nytt-initiativ-for-att-gora-svenska-gardar-mer-klimatsmarta/

Det finns även ett blogg-inlägg skrivet om oss där, det finns här:

http://www.hkscanagri.se/2020/09/04/hkscans-satsning-gardsinitiativet-abbotnas-sateri/

Tänkte bara nämna det, vi får ta mer om det nån annan gång.

Sidospår:

Igår fick jag äntligen tid att hämta mina nya glasögon. Dem har bara legat hos optikern i nästan tre månader. Men vad gör väl det? Jag har dem ju ändå bara för syns skull….

 

Nu är det fullmåne, hoppas inte den stör min natts sömn. Detta på bilden är faktiskt månen nu ikväll, fast det ser ut som solen…. Vackert är det i alla fall.