Första spadtaget är taget

Nu är första spad(gräv)taget på till nya pannrummet. Vi är alltså igång och bygger igen. Det är en härlig känsla tycker jag, man bygger ju oftast för att förbättra och utveckla – det gillar jag. 

Först ut

Först ut i detta bygget är att gjuta plattan till pannrum och flisförråd, när det är gjort kan bygget sätta fart på riktigt. Vi kommer själva ansvara för att se till så att plattorna blir gjutna, med allt vad det innebär. Det är en liten väg kvar innan plattorna är klara för att bygga på, men idag började det i all fall. Det är ju ganska så simpel gjutning som ska göras och inga extra ordinära markarbeten kräva, så snart borde det väl stå två plattor färdiga. Sen sist vi byggde pannrum vill jag minas att rökgaskanalen var det krångligaste att hålla på med, vi får se om det blir samma sak den här gången.

Här ska pannrum och flisförråd stå inom kort.

Vad ska stå på plattorna?

När plattorna är gjutna överlåter vi byggandet av pannrummet till en byggfirma. Pannrummet måste vara brandklassat i EI 60 och kommer att muras och putsas i stil med det gamla pannrummet som blir kvar. I pannrummet ska det stå en AKRON Bio 400 panna på 1 MW och på den andra plattan ska det stå ett flisförråd av samma märke. Jag har inte papperna här just nu, men är ganska säker på att flisförrådet ska bli 28 m3. Jag hittar bara 20 m3 på AKRONS hemsida, men har för mig att större finns nu. Får kolla upp det så att jag inte ljuger….

 

Kolla efter innan

En bra grej som vi har lärt oss är att kolla efter innan, det kan man tjäna mycket på. Det vi nu kollade upp var vad vårat försäkringsbolag anser om byggnadernas placeringar och konstruktion. Det skulle ju vara fruktansvärt tråkigt om vi bygger något nytt som gör att försäkringsbolaget slår bakut, det kan bli dyrt… När det gäller brandskydd finns det ju en hel del att tänka på. Därför kom det idag ut en från vårat försäkringsbolag (Länsförsäkringar) för att kolla så att/om vi kan göra som vi planerat. Det verkar inte vara några större konstigheter (vissa grejor ska dubbelkollas) så vi fortsätter enligt den ritning vi har. Jag tror att det här är ett bra tips att göra innan man bygger, det ska tydligen finnas en del ny/ombyggnationer där ute som inte är helt i linje med försäkringsbolagens riktlinjer eller LBK´s rekommendationer.

Så här kommer placeringen att bli. Det röda är pannrummet och det ljusblåa är flisförrådet. Det är inte riktigt skalenligt ritat, men nästan… Kortet är från i somras medans vi fortfarande städade efter förra bygget, ville bara ursäkta att det ser lite stökigt ut…
Äntligen fick jag gräva bort pipan (som inte använts) för dagvattnet till det gamla pannrummet. Det är ett bevis på att det som inte görs på en gång blir inte gjort. Av någon anledning så var inte stuprör med i bygget då, och har hela tiden glömts bort… Nu ska det monteras i samband med nya bygget och jag slipper se denna fula pipa sticka upp.

Lite konstigt

Det känns egentligen lite konstigt att vi nu bygger nytt pannrum när det gamla är från 2016 (jag såg att jag sluntit och skrivit 2015, det är fel 2016 är rätt) Vi tog ändå i och förstorade pannrummet då ifall något sådant här skulle hända, men vi tog helt enkelt inte i ordentligt. En litern tröst i detta är att det inte ska rivas utan att pannrum och panna blir kvar än så länge.

Så här såg det ut våren 2016. Inget pannrum ute och elevatorkupan stod fortfarande på marken.

Det är väldigt skönt att nu vara igång. Det har varit en del som gjort att inte 100% lagts på detta idag, men det har i alla fall hänt saker i rätt riktning. Det här kommer nog att bli bra, både för plånbok och miljö.