Tjur-taxen fick godkänt

Dräktighetsundersökning stod idag på förmiddagens schema. Det är alltid spännande och bra att få ett resultat på hur många kor som är dräktiga. Årets nya stjärna avelstjuren ”Taxen” fick med berömt godkänt.

Så var det dags..

att se hur tjurarna och damerna har skött sig i somras. Har de bara käkat gräs och latat sig eller gjort mer än så? Det är ju så att inte nog med att de håller landskapet öppet och betar våra naturbetesmarker, de producerar ju även i bästa fall en kalv också. O visst verkar det som att det har varit lite kärlek där ute i somras, för endast 1 utav 65 konstaterades idag som inte dräktig. Sen var det två som det var 50/50 på, så definitivt minst 62 av 65 är dräktiga . Jag tycker att det var ett bra resultat, så tummen upp och bra jobbat alla herrar och damer på betena i somras.

Förberedelserna är igång. Vi gör undersökningen i skrapgången och behöver därför rigga en bra anordning men grindar. Det är ju oftast så att man tjänar igen på att vara noga med förarbetet. Därför är det viktigt att det blir en bra anordning som fungerar bra.
När allt var på plats så var det bara att hämta dagens huvudpersoner. De var väldigt motiverade och allting flöt på bra.
Kirsten från Växa, skötte för andra året i rad undersökningen.
Jag och Carl skötte kotrafiken.
Mor och fru dokumentationen och behandlingsburen.
Spänningen är olidlig, dräktig eller ej?
Alltid en på tur är ett bra recept för framgång.

Taxen

Jag vet inte om ni kommer ihåg det, men i våras så välkomnade vi våran för i år nya avelstjur hit. Det var en Abeeren Angus herre som snabbt fick namnet ”Taxen”. Helt logiskt så var det för att han inte var alls stor och hade korta ben. Man började fundera på om han skulle klara sin uppgift och nå upp på kvigorna som han blev hopparad med. Även om man faktiskt vet att de brukar klara sin uppgift, så blev man ändå lite fundersam. All den fundersamheten var i onödan, för 100 % av kvigorna var dräktiga. Taxen fick alltså med berömt godkänt än så länge, nu hoppas vi på bra kalvar (inte valpar) efter honom.

Så här såg det ut när han kom i våras. Som tur är så fanns det mer tjur i honom än man kan ana. Han kanske får ett nytt namn till nästa säsong…

Mer som hänt:

Plåten på taket är nu på gång. Idag dök även firman som ska sköta putsningen av pannrummet upp.
Snart är det slätt och fint. Här är insidan grundad. Jag bli alltid lika imponerad över hur murarna bär sig åt för att få smeten att stanna på väggen. När jag försöker brukar det bli mer på golvet än väggen….
Förberedelserna för gjutning rullar på. Vi borde bli redo för gjutning imorgon. Så snart är det ett kvighuvud och inte Carls som sticker fram här..

Viltspanarsväng

Jag tog även en sväng för att kolla viltstatus på lite fält innan jag gick och la mig i natt. Det brukar ju vara så att på dagarna är det nästan tomt ute på fälten, men på nätterna desto mer. Jag fick faktiskt en liten chock på ett av våra fält. Jag visste att det rörde sig dovhjortar där på nätterna, men räknade med ca 6-10 stycken. När jag då i natt räknade till åtminstone 36 stycken, blev jag faktiskt väldigt förvånad. Det hade jag inte räknat med. Till min hjälp för att viltspana på nätterna använder jag värmekamera. Detta ämne tar vi upp mer framåt….

En lite chock blev detta för mig. Efter en ordentligt överblick (mer än bara på bilden) på dessa 10 ha så ficka jag det till 36 st dovhjortar som var på besök.
Även ett gäng vildsvin var ute på en vall…

Att ta en koll på nätterna brukar ge en bra inblick i vad som rör sig på fälten. Det är ofta då det är som mest djur ute.

Spår utmed 55:an

Om någon åker förbi riksväg 55 och ser lite spår vi Sköldinge kyrka på ett vete fält som ser ut så här:

Foto: Jan Larsson

Så kan det ha med det här att göra:

 

Trotts sina vingar så flög inte sprutan över surhålet. Men med lite draghjälp så slapp den sitta där resten av vintern…..Foto: Jan Larsson

Vi fortsätter alltså broddbehandlingen på ytterligare vete areal, men inte i mörker och utan mer surhål.