Analyssvar för markkarteringen

Idag kom ett roligt mejl, där det stod att analysresultat för våran senaste markkartering nu fanns på markkartering.se. Otroligt spännande att se resultaten. Markkarteringen är ju både som ett kvitto för hur vi har sköt marken och ett recept för hur vi ska sköta den.

Slog på stort

Vi har under de senaste åren försök få till markkartering, men hur konstigt det än låter så ha vi inte fått till det. De som utför den har inte haft tid och när vi för något år sedan fick någon som kom, så blev det pannkaka av det hela. Därför så slog vi på stort och tog hela våran areal nu i ett svep. Det var nog dags också, för att få färska och mer korrekta siffror. Vi har en plan nu att börja markkartera en del av arealen varje år och sedan snurra på det, då får vi hela tiden ganska så färska siffror. Hoppas vi håller planen. För en sak är säker och det är att marken ändrar sig, och med den förutsättningarna för vad vi håller på med.

Det här är en skördekarta tagen från CropSAT. En del av svaren om varför det ser ut som det gör finns i markkarteringen.

Kvitto

Vi strävar hela tiden efter att inte bara höja skördarna, utan också att förbättra jorden vi odlar. Det hör ju lite grann ihop, en bra skörd genererar en bra skörd, men kan inte göra det om inte jorden är med på det. Därför så försöker vi hela tiden att förbättra den sämre jorden vi har, så att skördarna kryper uppåt. Det höjer snittskördarna och därigenom den totala mängden. Då är det bra att veta om man gör rätt och markkarteringen är ju faktiskt lite av ett kvitto på hur vi sköter oss. Där kan vi se om vi lånar för mycket (alltså stjäl) av jorden, eller om vi faktiskt betalar tillbaka det vi lånar. På vissa platser måste man betala lite mer än man lånar om man ska förbättra jorden, ganska enkelt egentligen.

Här har vi ett bra kvitto som visar att vi är på rätt väg tycker jag. Det är mullhalt som syns på kartorna. Den vänstra är från i år och den högra från 2015 (första året vi odlade denna marken). Vi har höjt mullhalten sedan dess, det är bra för både skördenivå och miljö, härligt!
Samma mark men nu syns här växttillgänligt fosfor. 2020 till vänster och 2015 till höger
Även det växttillgänliga kaliumet har ökat. 2020 till vänster och 2015 till höger.

Den här marken som dessa bilder är ifrån har svarat snabbt och bra på våra åtgärder för att förbättra jorden. Härligt som tusan att se att vi är på rätt väg. Vi vill ligga i minst klass III (gärna IV) på både kalium och fosfor. Mullhalten har vi inga riktiga målsiffror på, men vi vill absolut inte att den ska sjunka utan öka…..

Recept

Precis som att det är ett kvitto på det man tillfört, så är det ju även ett recept på vad som ska tillföras (och var). Där det fattas något kan man ju helt enkelt lägga på det som fattas. Vad enkelt allt verkar. tur att det inte är så enkelt som det verkar…..

Här är ett ganska så enkelt recept.

Hur ligger vi till i projekten idag? Så här:

Nu börjar pannrummet (pannhuset) att se ut som ett hus på riktigt. Nu är det grundputsat överallt. Plåten på taket är på plats och innertaket börjar ta form.
I projektet utökning av djur, så har vi nu satt upp lite fronter där foderbordet ska gjutas.
Nu är det bara lite justering av formen kvar så kan vi fylla på med betong.

Nu måste jag kolla vidare på markkarteringen. Jag blir lätt lite nördig på sånt här…. Ni kommer få se mer av våra markkarteringar, det kan jag lova.