Årets sista överfart

Idag dök kanske årets sista lucka upp för att skanna den sista rapsen och den utnyttjades. Jag är rätt så säker på att det var den sista överfarten på fälten för i år (kalender år absolut inte växtodlingsår). 

Sista överfarten

Jag hade nästan hunnit börja tvivla på om det skulle bli bra förutsättningar för att skanna den sista rapsen. Tur att vi inte gav upp på förhand för idag så gick det. Det borde som sagt var vara den sista överfarten tills i vår, som nu gjordes. Nästa överfart som kommer göras borde vara på just dessa fält, kanske/troligtvis med hjälp av det jag fått fram av denna skanning. Det är inte säkert att detta var den sista överfarten för om det blir kanonväder ett tag till framåt, då broddbehandlar vi nog lite till. Vi har kanske inte riktigt hunnit broddbehandla allt det vi tänkte, men det mest kritiska är i alla fall behandlat. Jag tror nog ändå att fälten nu får vila fram tills i vår.

Till slut så dök en lucka upp, så vägning och skanning fick bli det som tog upp min eftermiddag.
Här sa N-sensor att det ska läggas 71 kg N/ha i vår. Tror ni att det stämmer?
Det blev inte så farliga spår ändå, trots lite blötväder. Det känns skönt att ha fasat 24 meters spår, då behöver man inte må så dåligt om man råkar trycka till jorden lite för mycket i spåren.
Vet inte om ni kommer ihåg den lilla snutten vallbrott vi sådde raps på. Nu ser den i alla fall ut så här. Den borde väl kunna överleva vintern.

Misstag:

Här har det hänt något. Även om det sitter flaggor här på bilden så är det inte ett medvetet försök. Flaggorna är bara till för att folk ska tro det, egentligen var det jag som klantade mig… Om det ändå hade varit ett försök, så skulle detta varit ett försök att så utan att ha fläkten igång och sedan så i för hand. För det är vad som har hänt här. Jag hade lite strul med fläkten när jag sådde här och sådde därför ofrivilligt ett drag utan att ha fläkten igång. Som tur är så såg jag detta tidigt vid en fälinspektion och vi kunde så i lite för hand. Det är jag och farsan som har sått i det här draget för hand. Farsan hade lite mer utsädemängd än mig och sådde tjockare (bortre änden av draget). Spontant ser ju det han sådde bättre ut, vi får se utfallet..

Lite vemodigt är det trotts allt, nu är det minst hela 3 månader och 13 dagar  innan vi ska ut på fälten igen. Fast det går nog ganska så fort och snart gör vi inget annat än att far runt på fälten igen.

För övrigt så har vi nu börjat flytta maskiner till den för oss nya maskinhallen.

Resultatet från dagens vägning och skanning kommer lite senare, när jag hunnit titta på det