En liten kur

Det lilla ”småfixet” vi håller på med nu är den lilla kuren som ska täcka varmluftskanalen. Det här ”småfixet” går imorgon in på dag fyra. Så det kanske inte är ett ”småfix” längre, men bra blir det! Kanske för bra….

Hoppas på permanent lösning

Det har funnits lite olika idéer på hur vi ska lösa isoleringen och täckningen av den delen av varmluftskanalen som går mellan byggnaderna. Till slut fastnade vi för att isolera med stenulls mattor och bygga in hela alltet med plåt. Det blir både hållbart och snyggt tycker jag. Tanken är att det ska bli rejält från början, så vi inte behöver bry oss om detta något mer. Bland det värsta som finns tycker jag är grejer som man gång på gång måste fixa, bara för att det inte blev bra från början. Hoppas att detta inte blir ett sådant återkommande problem. Det är även skönt att få detta gjort nu på en gång och att vi inte ”tar det senare”. För det där ”senare” riskerar att aldrig inträffa…..

Att isolera röret var ganska så självklart, frågan var bara hur vi skulle göra.

Ritningarna

Som jag redan nämnt tidigare så har vi ritningarna i huvudet och det anpassas till viss del under gång. Det är jag, Carl och farsan som bygger detta och jag måste erkänna att det inte är alltid farsans, min och Carls ritning ser likadana ut. De kan skilja sig både i små och stora detaljer, för det mesta så är det bara små detaljer. Självklart uppstår då diskussioner och den bästa lösningen tillämpas. Det är inte alltid den bästa lösningen är den jag tänkt, det måste jag erkänna. Det fina med att vara den som utför något är ändå att man kan missförstå till sin lösnings fördel…

Imorse höll jag på själv ett tag, då fanns det bara en ritning. På gott och ont…

Plåtkuren

Själva byggandet har nog som sagt var överskridit tidsgränsen för småfix nu. Även om vi inte har hållit på hela tiden med detta så har vi hållit på sedan i tisdags förmiddag. Det blir nog i alla fall ett rejält bygge, vilket jag inte tror är dumt. Kuren kommer ju att ligga lite utsatt för snöras från det befintliga logtaket och det kan ju bli lite kraft, pinsamt om det rasar som ett korthus redan första vintern… Idag blev själva stommen klar och taket. Egentligen motorväg hela vägen förutom det här med plåtdetaljerna. Ingen av oss är någon riktigt plåtslagare, men vi lyckades nog få till det där med ståndskivor och anslutningar ganska så bra. Jag tycker att det är lite klurigt samtidigt som det är lätt och logiskt. Det är lätt och logiskt för att man vet precis hur man vill att det ska se ut när det är klart. Det är klurigt för att plåten inte alltid anpassar sig efter hur man vill att det ska bli. Vi lyckades nog i alla fall få till ett vattentätt resultat.

Taket åker på plats
Det ser väl inte så tokigt ut? Målar man skruvarna som går in i lecan svarta blir det ju kanonsnyggt!

 

Här tycker jag att vi har ett exempel på innovativ plåtslagning på bruksnivå. Eftersom att det hela är på en vinkel som leder allt vatten mot befintliga byggnaden, så måste vi bryta detta. Vi skapade en ränndal av en ståndskiva (röd pil) för att få bort det vattnet som rinner i dalarna på plåten (gul pil) mot byggnaden. För att det sedan ska se likadant ut på alla sidor som går mot vägg så satte vi även dit en riktigt ståndskiva (blå pil). Här har den ingen egentlige funktion mer än utseende. Det kommer nog troligtvis även att monteras en liten hängränna för få bort vattnet ytterligare från putsen. Jag tycker inte att det är en dum lösning, undrar hur en riktig plåtslagare hade gjort. 

 

Imorgon verkar det som att det ska regna, då vet vi om vi har lyckat få ett vattentätt resultat. Hoppas vi hinner få dit väggplåtarna innan regnet så vi slipper jobba i takdroppet.