Det blev väl inte så dåligt?

Vi har ett resultat och det blev väl inte så dåligt? Det tycker inte jag i alla fall. Jag syftar på plåtkuren.

Redo för 146 år?

Idag åkte väggarna och lite mer plåtdetaljer dit på kuren, det gör att den nu är färdig. Jag kan inte låta bli att undra hur länge den kommer att finnas kvar. Kommer den stå där i 100 år? eller kommer den stå där lika länge som ursprungsbyggnaden stått där? Den har stått där sedan 1874 dvs 146 år, det är ett tag. Undrar om våran lilla kur är lika hållbar? Vi kanske river den själva om några år för att ge plats åt någon annan grej i utvecklingens anda? Det känns inte troligt just nu, men man vet aldrig vad man måste ge plats för i framtiden…. Än så länge är vi i alla fall nöjda med att ha den där.

Kuren passar väl bra in i miljön? ännu bättre blir det nästa år när pannrummet är målat.
För att förhindra oönskade flygande hyresgäster som förstör isoleringen och grisar ner så monterade vi lite nät.
Det fick bli en liten hängränna här för att få bort vattenflöde från pannrummet.

To-do listan krymper

Yes, grej för grej bockas av på to-do listan för detta bygge. Idag var en riktigt bra dag och vi fick bocka av flera grejor. Inte nog med att kuren blev färdig, vi fick även dit några lufthuvar(ventilationshuvar). En av lufthuvarna var extra skön att få dit, för den har stått på listan sedan 2016. Det var en huv till gamla pannrummets förbränningsluft. Att få göra bockar på listan är en riktigt skön känsla, det ger en liten boost. Det här bygget blir nog också klart så någon gång. Även elektrikerna har arbetat av massa grejer på sin lista och är snart klara de med.

Att få gör en bock på listan är tillfredställande. Nu är det betydligt fler bockar än tomma rutor.
Nu har det gamla pannrummet fått en ny fin huv, inte dåligt.
Fler huvar. Den här närmsta på bilden, var ett riktigt as att montera. Den är isolerad och svintung. Medans jag kollade så att allt blev bra tjatade Carl och farsan om att jag skulle skynda mig. Carls (som hade hållit lite längre än farsan) ben skakade så det borde gett utslag på richterskalan i hela socken. Huven behöver tydligen vara isolerad för att det inte ska dåna över hela socken när pannan går.
En annan grej jag gjorde idag var att mura lite till i rökgasbrunnen. När vi gjorde brunnen fick vi inte till det helt runt röret. Det blev för mycket att gjuta utan någon slags form, så vi lämnade ett litet hål. Problemet var att det har strömmat lite vatten ur det hålet. Idag fick vi hem rätt grejor för att täta det, det är ju inte helt lätt när det trycker fram vatten hela tiden. Då krävs rätt produkt och den tog ett tag att få fram. Lite komiskt att det hade slutat trycka fram vatten nu när vi fått hem rätt smet. Nu ska det i alla fall vara tätt!

Bra avslut

Som ett perfekt avslut på arbetsdagen, så tappade jag min telefon när jag skulle klättra upp ur rökgasbrunnen. Som ni ser på bilden ovan var det inte helt torrt på botten. Så det blev inte bara en lufttur, det blev även ett litet dopp. Något ska man väl få för bara för att man gick under en stege i förmiddags. Genom någon slags under så överlevde telefonen, kanske utan skador. Jag ska tydligen låta lite konstig när jag pratar, men det kanske torkar bort. Det bli i alla fall tummen upp för iPhones dykförmåga,

 

Trevlig helg allihop!