Vi bygger vidare

Jag vet att det här inte är någon byggblogg, men just nu är det det som tar nästan all min tid om dagarna. Därför så blir det lite naturligt att skriva om det. Snart är det färdigt och då kommer det dyka upp lite annat igen, men än så länge får bygget vara i fokus ett litet tag till…..

Det går åt rätt håll (för det mesta)

Just nu leker vi mest snickare och bygger lite här och där. Jag tror inte att vi är helt värdelösa som snickare.. Det går i alla fall åt rätt håll och det blir bra för det mesta. Tyvärr så gick det lite åt fel håll igår, men bara lite grann. Ändå tillräckligt för att det skulle kännas lite jobbigt ett litet tag. Det som berördes var golvet runt torken som vi lad dit i fredags. Jag skrev ju så fint häromdagen att vissa grejor var tvungna att anpassas för brandskydd och försäkrings bolaget. Då skrev jag även att det behöver vara 5 cm i distans mellan trä och varmluftstrumman enligt LBK. Då kom jag på igår att det borde ju gälla varmluftskanalen på själva torken också. Det gör det, från oisolerad värmetrumma som det är varmare än 40 grader i gäller 5 cm i distans. Som det var igår var det inte ens nån mm på vissa ställen. Gör om och gör rätt alltså….. Det tog bara några minuter, men kändes som en evighet….

Det här inte helt fula golvet var felbyggt om man ska tänka brandsäkert, det är för nära en varmluftskanal.
Åtgärd sattes in
och resultatet blev bättre.

Annars….

så flyter det på bra. Det har byggts mer golv och räcken och nu har vi börjat med att isolera och bygga in varmluftstrumman från pannan till torken. Vi isolerar med stenull och bygger en kur av plåt runt hela trumman. Som vanligt så har vi ingen direkt ritning att gå efter, utan den tar form i huvudet vartefter, uppdateras och anpassas på plats. Den första ritningen är när vi räknar på och beställer material och än så länge så ligger vi väldigt nära den. Jag tror nog att det kommer att bli bra det där, det måste det…

Golv och räcke. Det är ju inte helt lätt att få allt rakt i gamla snea hus. Som här tex. Här utgick vi från överliggaren (gul pil) och la golvet på det. Därefter hämtade vi höjden från den (blåa pilarna). Jag märkte inte fören det var klar att det då blev lite ojämnt (men i våg) på nedre slanan på räcket (röda pilarna). typiskt… aja hoppas de tycker att det är charmigt om 100 år.
Den första isoleringen är på plats och ramen till kuren börjar ta plats.
Vi är i alla fall på gång. Plasten är endast tillfälligt regnskydd för natten… Vi har även fått dit en huv på pannrummet.

Inga mer hål

Efter att pannrummet blivit färdig murat, så har vi ju ägnats oss åt att ta lite hål väggarna. Eftersom att en massa grejor ska gå igenom väggen och ventilation behövs är det ju inte konstigt. Tyvärr så har ju det lämnat massa halvfulla hål här och där och så kan man ju inte ha det, därför så behöver dessa åtgärdas. För mig/oss räcker det att leka snickare, att leka murare är inte riktigt min grej…. Det lämnar vi åt någon som kan det på riktigt och det kan Johan. Johan är en kompis som nyss har startat eget. Det här med att anlita kompisar för jobb är kanske inte alltid så lätt, men är de duktiga borde det väl gå bra? Hur som helst så existerar inte halvfulla håll längre, nu är de helfulla. Perfekt!

Här är Johan arbetande från tre olika vinklar:

Här lagar han ett halvfullt hål
Här fixas fläkthålet till elskåpet.
mer smet
Nu börjar det vara kabel lite här och var. Tur att elektrikerna har bra koll på vad som ska vart. När en annan tittar ser det lätt lite rörigt ut, men jag vet bättre än att tro att elektrikerna inte har koll, för det har de.

Om en vecka ska pannan var provkörd