Julledighet

Nu är Julen avklarad, men ledigheten fortsätter. Allt arbete som varit av högsta prioritet är nu avklarat, så nu vi lyxar till det med lite ledighet. Det är vi väl värda?  

Inte helt sant

Nej, det är inte helt sant. Verksamheten kan ju inte stanna helt, en del grejor kan ju aldrig stanna, som tex djurskötsel och kontorsarbete. Vi försöker ändå att lägga fokus på att vara lediga så mycket som möjliga ett tag nu. Så nu görs bara ”måstemomenten” och resten får vänta tills vi trycker på play igen. Att det alltid finns saker att göra på en gård är väl ingen hemlighet, men nu så får helt enkelt det som inte är kanonviktigt vänta för vi ska vila och ladda batterierna litegrann. Det har (som vanligt) varit ett år med full fart och det har hänt en hel del, så det är skönt att få stanna upp och vila lite och ge utrymme för lite eftertanke. Att tänka efter innan är ju inte alltid så lätt, därför är det bra att få stanna upp mer än för att bara hämta andan. Det tycker jag ger en bra chans till att låta tankarna komma ikapp och knytas ihop. När man är mitt uppe i något som tar mycket fokus, kan det ju vara svårt att låta alla tankar få plats. Nu finns det mer chans till att låta fler tankar få plats, det brukar kunna leda till planer för framtiden och utveckling.

Här är ett litet diagram på mina uppskrivna arbetstimmar (på gården) för året. De uppgår än så länge till 2882 stycken och blir nog inte så många fler nu. Så även om detta är ett konstigt år, så är det ett normalår för mig om man ser till arbetstiden.

Nästan helledigt för oss

För min och min frus del betyder just nu denna lugnaste tid på året att vi är (nästan) hellediga. De flesta ”måstemomenten” utförs av mor och far, så att jag och Carro kan umgås 100 % med barnen. Man känner sig lite bortskämd när man har den möjligheten, det är i alla fall helt underbart att nu kunna lägga undan en stor del av arbetet och fokusera på familjelivet. En av baksidorna med att jobba mycket under säsongerna är att man inte träffar familjen så mycket, men det försöker vi ta igen nu.

Även om vi är lediga från arbete, så brukar en daglig runda (med familjen) hos djuren ske. Bara för nöjes skull. Här på bilden kollar Oliwia att allt står rätt till medans Carro går en sväng på foderbordet och kramar sina favoritkor.

Så vad händer under denna ledighet?

Vi försöker sova så länge vi kan på mornarna. även om barnen oftast vaknar 05:30. Så det där med sovmorgon är fortfarande inget som går att planera in. Vi sätter i alla fall ingen klocka på morgonen och sover till hela sängen gungar av två barn som hoppar upp och ner, knuffar på sina föräldrar och skriker vakna. Det är ett mycket trevligare sätt att bli väckt på än ett alarm. Vi har inga speciella planer på vad vi ska göra denna ledighet, utan vi tar det nog som det kommer. Resa runt och träffa massa folk är ju inte aktuellt så det får bli hemmaaktiviteter för fulla muggar. Än så länge har dagarna tagits upp av julfirande och att leka med julklappar. Jag var även iväg och jagade hos goda vänner idag, det är ju en utomhusaktivitet som går genomföra på ett virussmart sätt.

Alla julklapparna ska lekas igenom ordentligt. Här leker vi med Pippi och hennes hus.
En annan favoritaktivitet är att pressa egen Juice till frukosten.
En cykel med trampor stod på önskelistan och eftersom att vädret passar bättre för cykling än pulkåkning just nu, så passar det bra för Wilhelm att få börja lära sig använda denna julklapp.
Jag fick även en senare julklapp utav en av våra hundar, ett nytt headset. Det stod inte på önskelistan innan jul, men eftersom att det hittades i detta skick på juldagen och inte ser ut att gå att tejpa ihop. Så får det bli en sen julklapp i alla fall.
Skouppsättningen från dagens jakt. Jag gick med hundarna den första såten i de korta till vänster och gick då ner mig, jätteblött blev det. Sen var det dags att stå på pass, trotts att jag var blöt så gör det inget för jag har ju elektriska värmesulor i mina stövlar (endast i ett par). Tyvärr så verkade sulorna inte fungera (första användningen för denna säsong), hur mycket jag än tryckte på fjärrkontrollen blev det inte varmare. Jag svor lite över att sulorna inte fungerade….. Inte fören jag packade ur bilen senare nu ikväll kunde jag konstatera att det inte var så konstigt, för jag hade helt enkelt tagit fel stövlar…. typiskt.
Ibland funderar jag lite på annat än min egen vardag. Till exempel saker som innebörden av denna rubrik… Det är ju helt katastrofalt! Hur ska vi kunna hantera detta i ett land där vi nästan varje år får nederbörd i form av fruset vatten? Kommer militären att behöva kallas in?
Vi lyckades till slut få ett julkort på familjen även i år. I en familj som aldrig kan vara stilla är det inte helt lätt, men till slut så…

Som tur är så finns det saker att blogga om även om det inte är full fart på gården. Det händer ju en hel del bakom kulisserna som jag inte bloggat om än. Snart är det även ett nytt år och då kan det väl passa bra att summera det året som varit?