Den viktigaste maskinen just nu är död

För att få ett kanonslut på året, så bestämde sig våran just nu viktigaste maskin att ge upp. Underbart! Minlastaren är tillfälligt död. Den är inte helt död, men tillräckligt för att inte gå att använda. 

Hoppade in

Häromdagen skrev jag ju att jag skulle var ledig ett tag, inte helt överraskande så blev det inte riktigt så. Jag hoppade idag in för att hjälpa till med skrapning och ströning hos djuren. Det är en veckorutin som tar ca 2,5 timmar om det går normalbra, det handlade alltså bara om att rycka in en kort stund. Egentligen borde jag ha annat att det inte skulle gå så enkelt, det är ju dagen innan nyårsafton och familjen väntade på mig. Då finns helt klar en stor risk att något strular till sig. När vi närmade oss slutet på momentet satt jag faktiskt och funderade på vad som skulle kunna hända och att lagen om all jävlighet borde kunna slå in. Det gjorde den till slut och 2,5 timmar blev något längre..

Här var det dags att göra fint igen. tyvärr blev det ingen efterbild, då var det annat att greja med.
Ny fräsch halm ska in, närmare bestämt 28 stycken balar totalt.

Inte helt död och tur i oturen

Att den är död är kanske en överdrift, helt död är den inte. Motorn går hur bra som helst, men inga hydraulfunktioner fungerar, den står alltså där den står och går inte att röra. Den är alltså satt ur funktion och tillräckligt död för att inte göra nytta. Det går ju att sitta och torrgasa i den, men det gör nog mer skada än nytta…. Som vanligt så hade vi tur i oturen, för det var nästan det sista som hände. Jag skulle precis ta tag i sista balen när den gav upp, så tack högra makter för det! Vi slapp släppa ut den ur skrapgången, nu kan den stå och skämmas som ett lik tills vi tar tag i den.

Här stannade den och fick stå i snöfallet och skämmas.

Lösa problemet

Problem som dyker upp måste ju lösas, vissa snabbare än andra. Det här var ett sådant problem som måste lösas snabbare än andra. Schäffern (som vi kallar den, kanske för att den är av det fabrikatet?) används varje dag just nu. Vissa av sysslorna går att utföra med lastartraktorn, men inte alla om man ska vara effektiv. Därför behövde något göras. Eftersom att det spontant inte är något quickfix (drivningen till båda pumparna har ju lagt av på något sätt) så började vi kolla efter vikarie. Eftersom att vi själva inte har någon lämplig vikarie ringde vi runt till de maskinfirmor vi brukar använda. Alla hade någon slags vikarie, men det alternativ som passade oss bäst för nu blev en New Holland W80 C. Det är den största i deras kompaktlastar familj och ska bli spännande att prova som ersättare.

Här är vikarien

På tur att byta bort

Eftersom att jag ska vara ärlig, så ska jag erkänna att vi redan börjat fundera på att byta ut våran nuvarande minilastare. Den är fin, men har snart gjort sitt här. Vi är helt klart sugna på en likadan då den fungerat väldigt bra, men vi är även väldigt sugna på att testa lite annat. Vi är inte helt säkra på att det är just en så liten maskin vi ska ha eller om den ska vara midjestyrd eller en liten teleskopare. Det enda vi är säkra på är att det ska vara hytt på den, den ska passa på skrapgångarna och att den är enkel att kliva i och ur. Vi är även sugna på ett elektriskt alternativ, det skulle kunna fungera bra ihop med den typen av arbete som den utför.

Nu står vikarien redo för morgondagens sysslor. Den är lite för stor för sin egentlige parkeringsplats, men det kanske ändå är den här storleken vi ska ha istället?

Nästa steg i problemlösningen 

är ju helt klart att få ordning på Schäffern, den har ju till och med ny stol som står och väntar i verkstaden. Hur vi löser problemet är inte helt klart. Vi ska ju njuta av ledighet nu och inte skruva minilastare. Det kan alltså kanske bli någon annans jobb att laga den. Vad som är trasigt är än så länge oklart, men ingen av pumparna jobbar och de la av tvärt. Jag är ingen kung på det här och vet inte riktigt hur kraftöverföringen ser ut från motor till pump på denna än(där jag antar att felet är). Jag skulle ändå spontant kunna gissa på att en axel har gått av eller att splines försvunnit. Skulle jag få önsketänka så skulle jag hoppas på ett rörstift som håller ett drev, så är det nog inte… Hoppas i alla fall att det inte är alltför stort.

Schäffern står fortfarande och skäms i slask och mörker.
Som ni ser på bilderna har vi även lite snö just nu. Härligt! Synd bara att den verkar regna bort just nu i skrivande stund..

Så kan det gå…. Jag vill ändå säga att även om Schäffern just nu är trasig, så är det en väldigt bra kvalitetsmaskin. Jag vill absolut inte klanka ner på maskinen. Den har hållit bra och saker går sönder när de används, så är det bara! Alltså inget ont om Schäffern!