Baltemat fortsätter

Baltravarna ute i fältkant minskar och baltravarna hemma växer. Vi fortsätter att utnyttja minusgraderna och tjälen för att få hem alla balarna.

Naturen hjälper oss

Minusgrader för ju inte bara med sig problem med mer slitage på allt och fruset vatten. De för ju även med sig tjäle, om inte snön isolerar allt för mycket. Om jag inte är helt förvirrad så har jag i tidigare inlägg redan nämnt minst en gång att vi nyttar tjälen för att köra hem balarna som är lagrade i fältkanter. Det är ju inte alltid man får dem förutsättningar under en svensk vinter, men i år hade vi tur. Tack vädret och naturen för detta!

Här hade det aldrig gått att köra utan tjäle.
o inte här heller.

Lämnade balar

Balarna som blivit lämnade i fältkant, är balar från fält där det inte går att hämta dem med släp om inte förutsättningarna är rätt. Det är fält som man måste åka över ett annat fält för att komma till eller som saknar bärighet om det inte är torrt eller kallt. Dessa fält är lågt liggande mulljordar, där avvattningen är svår. Så istället för att åka som en galning med balar i balklämman fram och tillbaka långa sträckor för att kunna lasta på släp. Så har de fått legat kvar tills bättre förutsättningar har dykt upp och det är nu.

Här körs balarna långt efter en fältkant.
Vägarna mår bättre nu med… Diket på bilden är fresten troligtvis bottenlöst och nygrävt, så där är inge bra att hamna.

Balar överallt

En annan anledning till att balarna blivit kvar i fältkanterna, är att vi haft fullt med balar på gårdsplanen. Visst har det funnits plats för fler, men inte på ett smidigt sätt. Vi har fortfarande ett hyffsat överlager att ta av. Vi hade nog räknat med att sälja lite mer foder efter 2018, då vi fick in mycket nya foderkunder. Så blev det inte, sen när vallskördarna blev goda igen hittade alla tillbaka till sina vanliga kanaler igen. Nu har vi alltså fullt med balar på gårdsplanen, men det minskar så nu kunde vi fylla på utan att förstöra gårdslogistiken.

Det är inte balar riktigt överallt, men där de är så är det fullt här på bilden. Nu har det minskat så att vi kan fylla på igen.
Balarna i en annan vinkel.
Balar i olika längder fyller planen.

 

Ingen stress

Nu har vi kört på med detta på lediga stunder och är snart klara. Kollar man på vädret just nu verkar det inte vara någon stress med att bli klara, jag har i alla fall inte sett några plusgrader på någon prognos än så länge. Det känns ändå säkert på något sätt att köra på medans det går….

 

Mer som hänt

När vi inte kört balar så har alla rutiner rulla på och jag har grejat lite med Schäffern. Nu är det väldigt när att den är färdig, det är bara blinkersproblematiken, bromsljus och byte av hydrauluttag kvar så är den redo. Gårdens övervakningssystem har även uppdaterats. Vi filmar ju inte bara inne hos djuren utan även utanför byggnader för att inbrott- och stöldskydd. Systemet har lätt tjänat in sig självt, men det är en annan historia. Vi sköter inte systemet själva utan har hjälp av en IT-tekniker (jag tror att det är korrekt titel), det är väldigt skönt. Vi behöver inte bry oss, det funkar bara helt enkelt hela tiden.

Nya däcken är på. Skulle den annonseras ut, så skulle man nu kunna skriva Däckens kondition 100%.
Våran IT-tekniker (om det nu heter så) Magnus uppdaterar systemet.
Både larm och kameror skyddar våra byggnader.

Nu önskar jag er alla en trevlig helg med en bild på solande nötkreatur, det gör i alla fall mig glad att tittat på.

Foto: Christin Larsson