Nu ska vi åka gul press

Yes, nu blir det en gul press för oss igen. Innan jul beställde vi en: New Holland BigBaler 890 Plus CropCutter. Detta är tredje gången vi köper en New Holland press.

Viktig maskin

Nu har vi provat runt lite i pressvärlden och kommer att nu att åka New Holland press igen. Det är den pressen som verkar passa oss bäst. Pressen är en av de viktigare maskinerna i våran maskinpark, när den inte går som den ska så förlorar vi mycket pengar… Hög kapacitet och driftsäker är det som är viktigast när vi väljer press. Nu hoppas vi att denna nya press lever upp till det vi räknar med. Det tror jag och jag är inte så orolig över att den inte ska prestera som vi förväntar oss. Den kanske rent av presterar bättre än vad vi förväntar oss. Det borde den egentligen göra, den är ju trotts allt ny och har utvecklats sedan vi sist köpte en gul press (2014).

Här går det att läsa om pressen på New Hollands hemsida: Klicka här för att komma dit

Här är våran första NH press (2008). Det har hänt en hel del sedan dess.
Inte bara med designen, men den har med hottats till lite. Detta är den press vi köpte 2014, men den nya ska vara ganska så snarlik.

 

Det finns ju en himla massa bra grejor med den nya pressen hoppas jag, men två saker som jag ser fram emot lite extra är:

Loop Master™-knytartekniken

Det är en ny knytarteknik som finn på NHs nyare pressar. Det fina med denna teknik är att den tar bort något som alltid varit ett problem på pressar med dubbleknytare, onödiga garnssnuttar som riskerar att hamna i foder och natur. Detta är något som både vi och våra kunder efterfrågat och väntat på länge och äntligen finns det. Plast hör ju absolut inte hemma i vare sig foder eller natur, så detta är verkligen ett steg framåt. Konstigt egentligen att det inte gått att lösa tidigare. Nu är i det i alla fall här och det känns bra att vi kommer att ha det från och med nu.

Här är en film på hur det fungerar.

Här är garnsnuttar på en bal. Det är historia nu, härligt!
Små, men stora snuttar….

Skördekartering

Våg har vi haft på våra senaste pressar, men inte med karteringsfunktion. Vi har alltså kunnat veta vad varje fält har avkastat, men inte var på fältet det har avkastat vad. Vi har ju sett var balarna legat tätast och glesast, men inte mer noga än så. Nu blir det mer noga, för nya pressen har vi skördekartering på. Nu kommer vi äntligen att kunna se var på fälten vi har bra/dålig avkastning. Det kan vi lära oss av och anpassa insatserna efter. Detta är ett bra steg i precisionsodlingen tycker jag! Ihop med att vi nu utrustar tröskan med skördekartering gör att allt vi skördar från våra fält nu kommer att karteras och dokumenteras.

Det kommer nu att bli mer noga än så här. Inte alls dumt. Vi vet att vågarna på pressarna stämmer väldigt bra, så detta kommer bli tillförlitligt.
Vart blir det mest halm? är det samma plats där det blir mest kärna? det får vi en aning om efter hösten.
I halmpressning finns det knappt något stopp i denna press (våran gamla gula). Det är nästan så att komforten i hytten är hastighets begränsningen… men bara nästan..

Nu hoppas vi att detta blir bättre än vi tror!