En liten uppgradering av lastmaskinen

Idag blev det ett verkstadsbesök på märkesverkstad för våran nya lastmaskin. Inte för att den hade gått sönder, utan för att det var dags att ta ett steg från stenåldern mot mer modern tid. En hydraulisk adapter monterades på lastaren, så nu kommer vi åt alla våra redskap med den.

Adapter på adapter

Det här med olika adaptrar för att komma åt redskap är ju egentligen inte alls optimalt tycker jag. Det är bra att dem finns så att man kan kombinera olika lastarfästen och redskap, men det bästa skulle vara att slippa dem helt och hållet tycker jag. Tyvärr, så är vi just nu i behov av just adaptrar för att komma åt alla redskap med alla våra lastare. Vi har just nu redskap med lilla bm- ,trima-, euro och nu ävene zettelmeyer fäste (och schäffer). Vi är på väg att rikta in oss mot endast ett fäste, men det är en liten utfasningsperiod och under tiden så är adaptrar en hyffsad lösning. Ibland har vi dessutom fått ha adapter på adapter, det ska byggas bort snarast.

Det här ju inte helt optimalt. Det är minst en adapter för mycket.

Planen

Ska man ändå ha adaptrar så vill man ju i alla fall slippa att hoppa ut och dra i en spak varje gång ett redskap ska låsas eller låsas upp. Det känns lite stenålder…. Därför så lyxade vi till det med hydraulisk adapter från zettelmeyer till euro och trima på denna. Planen är att den ska få sitta där hela tiden, zettelmeyer ska användas ytterst lite och kanske inte alls är tanken. Har sett att dessa lastare nu går att få med euro fäste monterat direkt på lastaren från fabrik. Det betyder att det kanske går att byta ut hela fästet så småningom, då skulle man ju slippa adapter och inte behöva svetsa om alla redskaps fästen. Perfekt, men förmodligen inte gratis. Nu ska vi prova lite så får vi se vart vi landar.

Här är den nya adaptern monterad. För att det skulle gå smidigt med slangdragning och kranar och grejor fick den lämna gården tillfälligt och besöka Agripro i flen.
Smidigt ändå, men vi ska nog ge oss på och modifiera lite redan nu. Jag tycker att kolven sitter lite utsatt till. Någon slags skydd kommer nog att svetsas dit.

”Idiotsäkert”

Det här med redskapslåsning är ju kanon viktigt att det fungerar och att det är väldigt svårt att göra fel. Det måste vara ”idiotsäkert”, för när som helst kan man få hjärnsläpp och göra bort sig. Då ska det inte vara så att man äventyrar säkerheten för sig själv eller någon annan. Att tappa ett frontredskap i full fart kan ju få katastrofala följder. Därför var de noga med att detta blev just idiotsäkert, det ska inte gå att råka låsa upp skopan ofrivilligt. Just detta har vi faktiskt låtit bygga om på våran lastartraktor, det var lång ifrån idiotsäkert från början. Glömde man trycka på en knappt när man låst redskapet så låste man upp redskapet när man manövrerade tredjefunktionen åt ett håll. Man hade alltså inte låst redskapet fast man trodde det. Livsfarligt, när man tex plockade balar. Detta som gjordes idag blev i alla fall totalt idiotsäkert från början och kan med säkerhet hanteras av en trött och stressad person.

Att köra över en skopa i full fart är inte mysigt verkar det som.

Sommardäck

Eftersom att denna kompaktlastare inte väger mer än sex ton, så kommer vi våga köra med den på fälten. Däremot så ska vi då ha lite bredare däck på, när vi ska åka på fälten så ska vi ha 550/45-22,5 monterat. Dessa hade med anlänt och hämtades hem idag. När vi beställde dessa hjul så hade vi möjlighet att välja färg på fälgarna, vi valde att dessa skulle målas i NH blå. Det kan bli riktigt snyggt, hoppas det i alla fall. Annars får vi måla i tråkig svart eller grå färg…

Mer hjul på gång.
Vad tror ni om detta? Succé eller katastrof?
Jag avrundar med en kalvbild. Här han, årets första stjärna som kom häromdagen. Just nu händer det grejor i lagården, mer om detta imorgon.