Redo när det är dags

Att idag säga när vi ger oss ut med en första kvävegiva på höstgrödorna kan jag inte. Däremot kan jag se till så att vi är redo när det väl är dags.

Spridaren är framtagen

Hur jobbigt är det inte när man ska ha något lite snabbt, och det inte går varken snabbt eller smidigt att komma åt det man ska ha? Fungerar sen inte det man ska ha är ju lyckan total. Stressfaktor tusen infinner sig och risken för en massa följdproblem uppstår genast. Därför känns det skönt att nu veta att gödningsspridaren fungerar och är provkörd. Även om den servades och var i fullt fungerande skick när den ställdes in i höstas, så är det alltid skönt att göra en check i god tid innan den ska användas. Ibland växer ju konstigt nog fel fram när saker står stilla. Så igår tog jag fram spridaren och provkörde den, så vitt jag kunde se så är den redo för action när helst det är dags.

Där står den inte så bra om det blir sabba ryck.
Där står den helt klart bättre, här är den på väg att kopplas på. Det är väldigt smidigt med hjul på spridaren så man kan flytta den smidigt. Det som inte är smidigt är när man är två som rullade in den, men bara en som rullade ut den. Det blev tungt att få ut den.
Inte helt otippat så hade toppstången tråkat ihop sig lite. På senaste åren har vi låtit dem sitta kvar på traktorerna även när de inte används. Då får man räkna med lite av detta, men slipper leta efter dem när de ska användas. Alla har vi olika ställen vi tycker de ligger bra på. Allt har självklart sin plats på gården, men just toppstänger verkar ha flera platser.
Efter lite kärlek blev den som ny fast bättre.
Jag tycker alltid att det är nervöst för att se så allt fungerar när man kopplar ihop det. Redskapet och traktorn hitta varandra i alla fall.
Spridaren verkar också må bra.
tom kameran fungerade direkt.
Spridaren verkar vara redo när vi är det.

Inte helt hel

Den var faktiskt inte helt hel när jag ställde in den i höstas. Det fattades en liten gummiplugg till behållaren och skalorna till nedsläppspunkerna var lite trasiga. Inget som egentligen påverkar någon funktion, men nog så irriterande med halvtrasiga saker tycker jag. Detta skulle jag byta igår, det gick både bra och inte bra. De grejorna jag hade fått passade inte, typiskt! Tur ändå att den inte ska ut och köra denna veckan, då borde vi hinna få hem rätt grejor tills det är dags. Som sagt var skönt att vara ute i god tid. Man kan kanske tycka att med tanke på att jag fick hem grejorna i höstas, så borde jag redan ha märkt detta. Det har jag inte gjort, utan räknade med att det var rätt grejor. Hursomhelst så kommer nog rätt grejor imorgon och spridaren bli i toppskick igen.

En snabbvisit i verkstaden fick det bli.
Skala till nedsläppspunkterna. Den är i fungerande skick, men inte så snygg. Tycker att dessa hål är lite skumma, de kommer inifrån, hur har de uppstått?
Kollar man på insidan så är inte plasten i toppskick. Det verkar som att gödningen varit stygg mot plasten. Svårt att komma åt att få helt rent upp här.

När är det dags då?

Det vet jag inte förens efteråt, men som vanligt så kommer vi att satsa på att köra en tidig giva. Om vi anser att det blir bra. För två veckor trodde jag inte att man skulle sitta här och fundera på om vi ska köra i början av mars. Nu verkar det ju som att vårvädret kommer hålla i sig och att tjälen är på väg bort. Då tror jag inte alls att det är omöjligt att vi åker lite nästa vecka. Så försvinner tjälen, vårvädret håller i sig och vi får nattfrost så blir det nog en liten start giva nästa vecka. Vi får se, när jag var ute och hackade i backen igår så var det fortfarande gott om tjäle. Ett uppvärmande regn skulle kanske inte vara dumt…

Får studera nollrutor från hösten så länge i väntan på nya:

Denna NPK-nollrutan från sådden i höstas syns tydligt. Det lite mörkare till höger om flaggan är nollrutan. Resten har fick 200 kg NPK 10-11-22/ha
Gränsen går vi min fot. Det till höger är nollruta.