Hur ser det ut på fälten?

Nu har ju snön förvunnit från våra fält och tjälen är ur backen. Då bli man ju genast lite nyfiken på hur det ser ut överallt. Det blir i alla fall jag, jag skulle vilja springa över alla fälten och kolla läget. Tyvärr så har jag just nu lite tidsbrist i vardagen så jag hinner inte med allt jag vill, men en liten sväng på fälten har jag hunnit med.

Ser bra ut

Ja, spontant måste jag säga att jag tycker att alla grödorna ser bra ut, i alla fall av det jag sett än så länge. Jag har ju inte hunnit springa över alla fält än, men jag har hunnit med litegrann i alla fall. De fält jag inte sprungit på har jag i alla fall sett från sidan. De fälten jag varit ute och gått på ser bra ut tycker jag. Det verkar inte ha varit några stora utvintringar än så länge och vattnet verkar ha sjunkit undan bra. Nu har ju grödorna fortfarande lång tid på sig att dö eller gå ner sig, men just nu har jag en väldigt positiv känsla inför kommande säsong.

Här kommer lite bilder från vad jag har sett på våra fält:

Raps

Rapsen ser grön och fin ut, särskilt på håll från sidan.
Närmare och uppifrån ser den lite tråkigare ut. Jag tycker ändå att den ser mindre nerfryst ut än vad som jag tycker är normalt för oss. Förra året var den ju inte nerfryst alls, men åren innan har vi haft rejält nedfryst raps på våren.
Så här såg det ut för en vecka och två dagar sedan. Det har hänt en del sedan dess med snön kan man säga. Rapsen ser ungefär likadan ut. Frågan är om den kommer tråka på sig nu eller fina till sig. Än så länge verkar all raps som var med oss i höstas vara med oss nu (förutom den som blivit djurmat).

Vete:

Här är ett av våra fält med Norin på. Det börjar nu gulna lite och se lite tråkigare ut än när det först tittade fram. Här är det ca 355 plantor/m2 och två sidoskott/planta, det ger 1065 skott/m2 och det är jag nöjd med.
Bladspetsarna har blivit lite gulare. Jag upplever att det är så här varje år och att det snart kommer igång och blir grönare och grönare.
Tjälen är i alla fall som bortblåst. Jag tycker nog när jag gräver lite att det är torrare än vad jag förväntat mig.
Blötare kunde det ha varit helt klart.
Maskarna var absolut vakna.
Samma norinfält som ovan. Här syns både noll (blå pil) och maxruta (röd pil) på gödningen vid sådden. Fältet fick 200 kg NPK 10-11-22 och maxrutan dubbla givan. Enligt höstens markkartering ligger P-AL på 8,8 (klass IV A) och K-AL på 23,8 (klass IV). Visst syns skillnaden tydligt!? Maxrutan är lite gulare och nollrutan lite grönare. Mer gul växtmassa i maxrutan alltså. 

Här kommer närmare bilder från dessa rutor:

Nollrutan och min fot
Plantor nollruta, ganska ont om sidoskott.
Maxrutan o min fot
Maxrutan, fler sidoskott
Övriga fältet.
Övriga fältet. Inte dåliga plantor där heller.

 

Ett annat fält. Här är det två sorter, Julius och Brons. Brons till vänster

Klockan drar iväg som vanligt och jag skulle kunna sitta här hela natten och dela med mig av vad jag sett. Det finns så mycket intressant, tycker jag.  Nu är det ändå dags att avrunda. Det gör jag med lite bilder från vårat kök:

Ibland så blir vårat kök mer än bara ett kök. Just nu är det någon slags minilabb ibland där jag studerar veteplantor lite mer noggrant.
NU har jag bland annat kollar om jag kan se några axanlag på Norinvetet. Svårt att se med bara ögat.
Förstorat går det bättre
Ännu mer förstorat går ännu bättre. Är detta ett axanlag? Jag vet faktiskt inte, men jag tror det.
Eftersom att det nu är lite körigt med att hinna det man vill, så får jag låna lite hundpromenads tid till att räkna plantor och skott på fälten. Det går bra även i mörker, men nästa gång ska jag ta med en pannlampa.
Månen hjälpte till att lysa upp och göra kvällen vacker.

För övrigt så är vi nu redo för att köra en första gödningsgiva på höstrapsen när som helst nu. Vi väntar på en bra frostnatt och då kommer vi att köra över all våran raps med en liten start giva. Det verkar inte som att den natten blir i natt, men vi får se framåt.