Halvkalvade och 600 liter vatten i tröskan

Idag så kalvade ko nummer 29 i ordningen. Det gör att vi nu är halvvägs på riktigt. Häromdagen skrev jag att vi var halvvägs, men råkade ljuga. Jag blandade ihop det lite i skrivandets stund, typiskt pinsamt. Mitt försvar kommer längre ner. Grattis i alla fall till alla kossorna som kalvat, än så länge har vi inte förlorat någon kalv. Sen är frågan hur bra det är att tanka en tröska med ca 600 liter vatten.

 

Halvvägs, men lite segt

Det är jätteskönt att nu vara halvvägs, men jag tycker nog att det går lite segt. Jag skulle helst vilja att det var nästan klart nu. Just nu så har säsongen hållit på i två och en halv vecka, hoppas nu att det kommer en riktig kalvbomb och alla blir klara den här veckan. Det är nog ganska så otroligt att det skulle hända, men önsketänkande är ju inte förbjudet.

Kalven som gjorde att kalvningarna nu är halvvägs.
En ko som tittar in i kalvgömman och nog undrar lite vad hennes kalv gör…

Bortförklaringen

Nu kommer min bortförklaring om varför jag råkade ljuga. Jag har förövrigt korrigerat mitt misstag i mitt tidigare inlägg och lagt till ordet ”nästan” framför halvvägs, så nu ljuger jag inte längre. Anledningen till min hjärnvurpa är egentligen ganska positiv. Det är ju så att det är 58 kor som ska kalva. 58 delat på 2 brukar ju oftast bli 29, inte alls konstigt. Häromdagen hade vi 27 kalvade kor men 29 kalvar, på grund av två tvillingpar. Kalvantalet stämde alltså för halvvägs men inte antalet kalvade kor. Detta är alltså min ursäkt ihop med att det är lite rörigt rent allmänt just nu. Att vi nu har två friska kalvar mer än antalet kalvade kor är ju inte alls negativt och gör att jag helt enkelt kan ta att jag hade fel.

Kalv nummer 31 i ordningen och kalvningsko 29

Sidospår och 600 liter

Just nu i skrivande stund har Carro förvandlat vårat köksbord till ett bord fullt med kort. Hon har beställt utskrift på 600 kort från våra två Australien resor som hon nu sorterat i ordning och sätter i album. Det verkar lite krångligt, men vi hoppas att det är värt det. Det är roligt att gå igenom lite minnen på nytt. Nu frågade hon mig om jag kommer ihåg när jag och en Australisk kollega tankade 600 liter vatten i ena tröskan istället för diesel, så mycket minnen som är roligt att ha i ”riktiga” album och inte bara digitalt.

Carro sorterar kort och jag bloggar.

Varför tankade vi 600 liter vatten i tröskan?

Nu känns det som att jag måste förklara varför vi lyckades tanka tröskan med vatten istället för diesel. Här kommer det:

Vi var två stycken som körde skift på en tröska, hela skördeapparaten snurrade då i regel dygnet runt. En gång blev vi avbrutna av ett kraftigt regn. Fälten som vi då körde på låg långt ifrån någon riktig väg och det vara endast dirtroads som gick dit. Dirtroads är vägar som består av vanligt jord utan grus. Så fort det regnade blev vägarna ofarbara och man hade alltså bråttom därifrån, för att inte bli kvar. Så var det denna gången och det gällde för oss alla.

Så här blev vägarna.
Dåliga bilder, men vägarna var inte alls bra.
Vägarna efter regnet.
När häftiga regn kom stannade det mesta direkt där det stod och alla sprang till bilarna…

Tankning

När man tröskade åt andra stod de i regel för dieseln. På det här stället tankade vi bland annat från en tankbil. Efter regnet skulle vi flytta till ett annat ställe. Så innan vi åkte skulle vi tanka upp tröskan fullt från denna tankbil. Hur enkelt som helst ju, bara att tanka på och fullt i tanken blev det. Jag startade tröskan och kom ca 15 meter innan den dog, på sättet den betedde förstod man ganska snart vad som var fel. Vi tankade ut lite från tankbilen i en hink och konstaterade att det var i stort sett rent vatten som kom ut….. Bara att tömma tröskan och tanka i riktigt diesel. Detta fick vi lida för resten av säsongen, med bla bränslepumpsras senare..

Här tankar vi, dock inte vatten på denna bild.

 

Varför var det vatten som kom ut då?

Mellan pumparna och tanken/tankarna på tankbilen satt det ganska så naturligt kranar. Dessa kranar stängde inte bara ledningen från tank till pump utan öppnade även ventilations hål på taket av tanken. I all hast att ta sig ifrån fälten så hade dessa kranar glömts att stängas av någon. All diesel som var i tankbilen var alltså kraftigt utspädd med vatten. Eftersom att bilen stått stilla en längre tid, så antar jag att allt vatten var i botten av tanken. Vi tankade alltså nästan bara vatten. Än så länge så går inte tröskor på vatten så detta blev inte bra alls. Dyr historia och tyvärr var det vi som upptäckte det först, ingen annan hann tanka…

Tankbilen i sin helhet. Ser ni kranarna? Taket på tanken blir som en stor tratt när det regnar….

Nu några bilder som får en att tänka på roligare saker än vatten på fel ställe:

Ca 16 ton bomull
Dammiga fält
Intressanta trailer kombinationer
och en tröska jag inte sett i Sverige. Detta är en Gleaner.