Nu känns det som att saker börjar hända

Ja, nu känns det som att vinterdvalan är på väg bort. Inte bara för att det blir ljusare och varmare nu, utan även för att det börjar kännas som att det händer grejor. Det har ju egentligen hänt grejor hela vintern med, men just nu känns det som att det händer mer. Konstigt egentligen, men det är så det känns…. 

Vad har då hänt idag?

Gödningspatrullen

Klockan 04:30 rullade återigen jag och farsan ut från gården med gödning. Det går framåt och snart är vi runt allt vete med runda nr ett. I morse spred vi även ut lite NPK (22-3-10)på några vallar. Går allt som det ska så blir vi klara med vetet imorgon och kommer att eventuellt att ge oss ut på rapsen igen. Där vill vi nu komma ut med svavel, så att inte det blir en begränsande faktor vad gäller kväveupptag. Vi vill ligga på kväve-svavel förhållanden på minst 1:5 och det gör vi inte nu.

Full fart framåt

 

Kvävet till morgondagens övning lastas här.
Helt klart ett verktyg som jag absolut inte vill vara utan nu.

 

Förebygga skador

När värmen dök upp idag så gick vi från gödningspatrull till viltskrämmarpatrul. Att det inte bara är vi eller våra djur som vill njuta av det vi odlar på fälten är ju faktiskt ett problem med skördenedsättning som resultat, inte alls kul. Därför så har vi idag (igen) ägnat oss åt åtgärder som kan tänkas hålla det vilda borta. Vi har fokuserat mest på rapsen, eftersom att vi bedömer den som känsligast, särskilt just nu. Får den bra vara ifred nu ett tag och börjar växa ordentligt, så upplever jag inte att den är lika känslig. Då finns det åtminstone mer bladmassa, så att de inte behöver beta på knoppar och tillväxtpunkterna. När det blir tätare och högre blir det även svårare för flygande varelser (mest svanar) att landa. Så fokus på höstrapsen just nu.

Nästan tama svanar…
Ut på rapsen för att laga en trasig fågelskrämma
Denna modellen upplever vi fungerar ganska så bra i några dagar i alla fall. Sen vänjer de sig och kommer tillbaka.
Vi satte ut några av denna modell med för att försöka hålla ett gäng hjortar borta.

 

Flyttar problemet

Ett litet problem med det här med att skrämma fåglarna från ett fält, är att de gärna uppsöker ett annat fält. Man flyttar alltså egentligen bara problemet, kanske till en granne, kanske till sig själv. I år så ska vi prova en teori. Eftersom att vi egentligen just bara flyttar problemet, så ska vi försöka flytta problemet dit där det gör mindre skada. Helst vill ni inte ha någon skada alls, men vi försöker göra det bästa av situationen. Tyvärr får då vetet ta smällen…. Eftersom att jag upplever rapsen som mycket mer känslig och sämre på att återhämta sig än vete så får det tyvärr bli så. Just nu har vi alltså bara satt upp fågelskrämmor på rapsen och inte på vetet. Hoppas det håller svanarna borta från rapsen nu. Får se om vi fortsätter så här eller vi ångrar oss.

Här har vi inte råd att bli av med mycket raps om vi ska ha något att tröska i höst.
Samma området som på bilden ovan. Lyckas vi nu bara hallå undan fåglarna så blir det nog grönt och sen gult här med i år.

 

Från glödlampa till LED

Ett liten negativ sak med våra Metsjökärror har varit att belysningen bak har krånglat lite till och från. Så kan vi ju inte ha det. Baklysena måste fungera, det är ju en sån där säkerhetsgrej som helt enkelt inte får vara ur funktion. Efter att ha lagt mycket tid flera gånger om året för att få detta att fungera, så ska vi nu äntligen uppgradera bort problemet. Nu monterar vi dit LED belysning bak. Stora kärran var först ut och uppgraderades idag. Detta ska bli riktigt skönt! Att nu slippa utrusta sig med reservglödlampor varje gång man ska ut och åka ska bli ett lyft. Hoppas att det fungerar så bra som det borde nu.

Hejdå torr gammal plast och glödlampor. Nu byts ni ut mot modernare grejor.
Det både lyser och blinkar som det ska just nu. Så ska det förbli nu. Ständig oro över att baklysena inte fungerar ska nu vara ett minne blott.
100% funktionellt på båda sidor.

Det var lite av vad som hänt idag. Imorgon kommer det nog fortsätta att hända saker, frågan är bara vad.