Svavel till rapsen

I morse blev vi klara med första kväverundan på vetet. Det firade vi med att ge oss ut på rapsen med gödning igen. Den här gången var det dock inte kväve som var i fokus utan svavel.

Här lastas sista påsen Axan för vetet den här gången

Bra väder på gång

Nu är det ju verkligen tillväxtväder på gång om inte prognosen luras. Då är det väl inte mer än rätt att vi ser till så att grödorna har bra förutsättningar att växa? Det känns om att det kommer att hända en hel del på fälten nu, inte minst på höstrapsen. Därför valde vi att nu ge oss ut med svavel till rapsen.

Prognosen enligt SMHI. Nog ser det ut som att det kanske kan växa lite?
Hur ser dessa plantor ut omen vecka?

33 kg svavel

Vi körde idag 100 kg/ha av Ammoniumsulfat 21-24. Det gör att ihop med föra givan ligger det just nu 33 kg svavel/ha. Enligt rekommendationer så ska ju svavel läggas på rapsen i förhållande 1:5 till kväve. Svavelgivan ska alltså vara minst 20% av kvävegivan. Det var just det som var meningen med den här givan, att se till så att vi har minst den mängden svavel. Just nu så har vi 41 % av kvävegivans mängd i svavel (som nu är 80 kg N/ha i snitt), vi ligger alltså lite plus där. Det tror vi inte är något negativt, om inte annat så ger det utrymme för att nästa kvävegiva skulle kunna bestå av kalksalpeter. Svavlet vi har lagt nu i vår skulle alltså räcka till en kvävegiva på 165 kg N/ha och så mycket har vi inte planerat att lägga, men man ska aldrig säga aldrig…. Därför är det skönt att inte utesluta några möjligheter (även om de verkar otroliga just nu). Planen är att ligga bättre till med svavlet än 1:5.

Lite svavel ihop med kväve är ett recept för framgång.
Ingredienserna till receptet.

Lite kväve med på köpet

Ja svavlet kom ju inte ensamt i påsarna, det var ju även kväve med. Det ska man ju inte glömma bort, och det gör vi inte heller. Ammoniumsulfaten innehåller ju som namnet skvallrar om endast ammoniumkväve, alltså långsamt kväve som måste omvandlas till nitratkväve för att kunna tas upp av växten. Det ska ändå räknas med och vi kommer ju absolut ha nytta av det framåt, även om det inte var i fokus just denna spridning. Kvävegivan på rapsen är nu i alla fall upp på 80 kg N/ha i snitt och vi planerar att lägga ytterligare en giva lite senare. Storleken på nästa giva har vi inte riktigt bestäm än. Vi har ju vägningen ihop med skanningen i höstas att gå efter, frågan är bara om vi vågar lite helt på den? Lite kluvna är vi där, vi får se hur vi gör där, vi är ju inte riktigt där än.

Frågan är vad som är i spridaren nästa gång den står här och vad den är inställd på då? Inte helt omöjligt att den där på taket får hjälpa till med givan då.

Gjorde inte riktigt enligt plan

Nej, vi kastade om lite i planeringen. Tanken var ju att vi skulle skifta traktor framför gödningsspridaren när vi skulle ut på rapsen igen. Detta för att ha smalare däck, så att vi inte körde sönder raps i onödan utanför spåren. Vi ändrade oss och körde med de breda däcken istället. Jag provade häromdagen att köra en sväng på ett fält och upplever att det inte blev något katastrofalt resultat. Det blev alltså breda däck i alla fall. Rätt eller fel, det lär absolut visa sig. Jag tror i alla fall inte att det kommer att påverka skörden kanonmycket. Vad tror ni?

Inte direkt smala däck på traktorn…
Men lite smalare spår.
Visst åker en o annan planta på lite stryk.
Men tror och hoppas att de flesta kommer klara sig. Det verkar så i all fall om man kollar på det jag provade på häromdagen.

Vi har även börjat svavelsvängen på höstvetet nu, även där kör vi 100 kg/ha. Fortsättning följer….