Jag och gödningsspridaren på främmande marker

För att få trevligare siffror på våra maskinkalkyler, så kör vi ju inte endast på våra egna fält utan vi kör även en del ute åt andra med. I dag var jag iväg på en sådan turné och gödslade lite vete. Jag och gödningsspridarfen var på besök i Västmanland för att jobba lite (vi håller annars till i Södermanland).

Tre kommuner

Ja, idag har det ju som sagt varit fullt fokus på växtnäring för mig och jag har spridit kväve och svavel i tre olika kommuner och två olika län. Det är alltid kul att få ge sig ut och åka på nya marker och se något nytt. Man blir lite mindre hemmablind om man får ge sig ut i världen, även om det inte är längre bort nästa län. De tre kommuner jag idag har kört gödning i hade något gemensamt, de började alla på bokstaven ”K”, Katrineholm (hemma i Södermanland), Kungsör och Köping.

På besök på främmande marker

Helt platt överallt

Till skillnad mot vad jag är van vi på våra egna ojämna fält, så var det inte en enda backe där jag spred i dag. Varken nerför eller uppför fick jag åka, helt platt vart det. Lite konstigt kändes det, men inte obekvämt. Vi brukar få höra av dem som kommer från dessa platta bygder, att de inte är vana vid att det lutar när man kör (förutom fåran när de plöjer). Jag trodde nog ändå inte riktigt att det var fullt så platt som det är förens jag såg det själv idag.

Helt platta fält överallt….
Här står jag på den enda höjdskillnaden i närheten bortsett från gravar/diken och slutfåror. Jag står på en invallningsvall, pumpar håller här marken torr.

Bra dag

Det måste jag nog säga att det var, en bra dag! Redan vid lunch (12:00), var jag tack vare bra service med säckarna vid fyllning och effektiva fält klar med de 140 hektar vete som skulle köras åt den kunden denna gång. Jag gillar att vara effektiv, det vinner alla på. Den bra dagen slutar inte där, det som jag fick lämna (pga av blöt vändteg) sista jag körde NS 21-24 hemma hade idag torkat upp och gick att köra. Även om det inte var någon panik att få det gjort så var det skönt att få det gjort. Det som är gjort är ju gjort.

Effektiva fyllningar av spridaren är viktigt om man ska få bra flyt. Joakim från Kungsgården Lantbruk ser till att det alltid fanns säckar att fylla med, så fort jag spridaren blev tom.
Sådana här drag är inte negativa för effektiviteten heller.
Nu hade vändtegen i norrläget torkat upp så det gick att köra.

 

När jag kom hem så möttes jag av två fasantuppar som nog inte var helt överens om revirgränserna. De verkade inte vara helt sams i alla fall. Vackra djur hur som helst.

 

Trevlig helg till er alla!