Vad väger djuren?

Att väga djur med ögonen är nästan lika svårt som att tröska (mäta avkastning) med desamma. När vi då måste ta vissa beslut efter vad djuren väger, så känns det dumt att chansa. Därför blev dagens tema att väga djur, med främst inriktning på kvigor. 

Kvigor istället för tjurar

I höstas så smög vi ju upp djurantalet litegrann, det gjorde vi genom att köpa in ett gäng kvigor. Egentligen så hade vi kanske önskat att det var tjurar, för det kan vi lite bättre eller är åtminstone mer vana vid. Men nu så kom vi på det lite sent och det var lite svårt att få tag på tjurar, så det fick bli kvigor helt enkelt. Vi har fodrat dem med endast grovfoder, till skillnad mot tjurarna som har fri tillgång på både kraftfoder och grovfoder. Det har helt klart gjort att de har växt lite långsammare, men de har gjort det vi bland annat var ute efter: Omvandlat vårat överskott på grovfoder till kött och dynga. Därför passade det ganska så bra med kvigor istället för tjurar.

Här är kvigorna precis nyanlända.
Det här är vi lite mer vana vid, tjurar med fri tillgång på allt.

Vad ska vi nu gör med dem?

Ja, det här med att de har ätit grovfoder har ju inte bara varit bra, det har gjort att de kanske växt lite långsammare än vad vi räknat med. Jag skyller på att vi är vana vid tjurar, med fri tillgång på kraft- och grovfoder. Det är ju klart att det är så när man har en annan meny, men ändå. Någonstans hade jag ändå räknat med att de skulle nå slaktvikt nu på våren, så vi kunde skicka dem på slakt. Nu verkar det inte bli så, utan en del av dem får nog bli betesdjur i sommar istället. Så frågan är då betesdjur eller slakt? Det får vikten bestämma. Eftersom att det som sagt var är svårt att väga djuren med ögat och få ett tillförlitligt resultat, så fick vågen idag hjälpa oss i beslutet.

För att rätt beslut tas så får de gå igenom vågen.

 

Vägningen

Sagt och gjort, idag riggade vi upp vågen och vägde dem. Upp med vågburen och grindar på skrapgången för att göra en anordning, så att det skulle gå så effektivt och säkert som möjligt. Vi var idag tre stycken som gjorde detta och det gick ganska så bra. Några av kvigorna missbrukade sin storlek och envishet litegrann i kombination, så tålamod var en bra ingrediens idag (igen). Ett nötkreatur som bestämt sig för att inte gå, flyttar man på inte förens den har bestämt sig för att gå igen… Så vissa damer tog lika lång tid på sig som en hel grupp, men det är så det är med djur. Det är ju faktiskt lite av tjusningen också, även om man inte inser det just då när individen står helt på tvären….

Vågen riggas
Christin sköter det digitala.
Mycket grindar är bra. Även om de är lite jobbiga att rigga, så har man ofta igen det.
En kviga på väg in i vågen. Janne sköter fram-motningen.
Vi vägde lite tjurar med, när vi ändå var igång.

Resultatet

Hur blev då resultatet då? Det kommer här. Det var just två grupper som vi inte bestämt vad vi ska göra som vari fokus idag. Snittet i dessa två grupper var 374 kg/kviga. Det var 54 kvigor och 30 av dem får nog växa på sig lite till innan de skickas till slakt. Vi vägde även lite mer djur, där har jag inte hunnit knappa in alla siffror än, men de vägdes bara för intressets skull och påverkade inte något beslut.

Finns det något värre än en ko (kviga i detta fallet, med horn) som inte vill gå?
Ja, det finns det. 14 kor (kvigor) som inte vill gå….

Vi avslutar med lite kalvbilder:

Det börjar bli fullt i kalvgömmorna nu
Det busas ofta för fullt.

 

Söta är de.

 

Kan inte låta måste kasta upp en raps bild med:

 

Nu börjar skillnaderna på de olika rapssorterna synas tydligt! Fortsättning följer…