Lite segt är det allt

Den här inte alls så rekordvarma aprilmånaden vi nu har haft, gör så att det känns som att det som växer på fälten har segat lite. Det har absolut inte stannat, men det växer inte i något kanontempo inte. Frågan är vad som är bäst för resultatet? Värme är ju skönt, men grödorna vill väl egentligen växa långsamt för att sätta hög skörd?

Inga gula fält

Jag tror inte att jag är ensam om att ha trott att vi nu skulle ha rapsfält som började skifta i gult, men det har vi inte här i alla fall. Det tar nog även ett litet tag innan vi kommer att se en riktig gul skiftning i fälten. En grej som är väldigt positiv med det här kalla vädret är att det inte bara är rapsen som är slö, rapsbaggarna är slöa med. Rapsbaggeinflygningen är inte alls stor här just nu, nästan obefintlig faktiskt. Det känns skönt, det bästa är absolut om rapsen fortsätter att växa och utvecklas utan att baggarna kommer på besök. Det verkar faktiskt som att det är möjligt om man kolar 10-dygnsprognoserna, den innehåller ingen kanonvärme framåt. Kylan gör ju som sagt var att rapsen är lite segare in i blomningen med, men jag har förhoppningar om att den ska börja blomma innan baggarna kommer i för stora mängder. Då slipper vi skydda rapsen mot dessa skadegörare och kan låta dem göra nytta i blomningen istället.

Mycket mer grönt är gult, helt klart.
Det ända gula i fält är gulskålarna.
och dem är i stort sett helt tomma sånär som på lite flugor. Hoppas att det förblir så.
Tomt på baggar i de flesta knopparna.
Efter att ha letat väldigt noga så hittade jag två stycken rackare i en sidoknopp. Det är hur som helst långt under tröskelvärdet för bekämpning.
Hittade faktiskt även en gulskiftande planta med. Frågan är om det verkligen är höstraps? Det skulle kunna vara det för den växte i kanten av ett körspår och såg rätt så tilltryckt ut. Så lite stressade är den nog…

Vete

Även vetet tar tid på sig att växa nu känns det som, i alla fall för ögat på håll. Ger man sig ut i vetet så ser man att det faktiskt växer, det kaxar på sig lite grann och blir grövre. Jag skulle vilja ge mig ut och skanna lite med N-sensorn och ta en lite mer ordentlig runda, men det hinns inte riktigt med nu när jag är hemma och tar hand om familjen. Det är lite fel däck på traktorn med just nu, jag vill inte ge mig ut i vetet nu utan radodlingshjulen. Särskilt inte Norinet, det känns som att det skulle öka risken för grönskott i körspåren. Det lite kallare vädret verkar med ha gjort så att det som trycktes till vid vältningen inte riktigt har återhämtat sig än. Frågan är om det som traktordäcken tryckte till kommer att återhämta sig så att spåren inte syns innan skörd?

Spåren efter välttraktorn syns fortfarande tydligt. Det vältades 4/4.
Vad tror ni kommer det hänga i resten av säsongen?
En fysisk skada på ett blad som jag skulle påstå kommer från vältningen.

Att det inte är sommarvärme än gör inget, tvärtom, men det kan väl åtminstone vara minusfria nätter? Det tycker jag i alla fall, mellan 5 och 12 grader är väl inte så dum temperatur för grödorna? Ett annat problem kylan för med sig verkar vara för de som har att vårså i år, upptorkningen under ytan verkar ta tid. Det gör att det känns lite extra skönt att vi vart färdigsådda för 7 månader sen.

Vattnet i våran vårsjö verkar nu vara på väg nedströms. Bra timing till betesläpp.

Jag är ju som sagt var inte så hårt arbetande ute just nu, men små fältrundor passar bra som kortutflykter ihop med barnen. Då kan man passa på att kolla tex rapsbaggarna i fält.