Smala däck på sprutan och slut på halm

Arbetet fortsätter för fullt, trotts att varken jag eller Carro jobbar just nu. Idag fick jag ändå tjuvjobba litegrann. Jag fick äran att lasat ut den sista halmen ur halmlagret, nu är det plastad halm som gäller framåt. Jag passade även på att smita ut nu ikväll när barnen somnat och allt lugnat ner sig och skiftade hjul på sprutan, det är ju smalhjulsäsong nu.

Smala däck

Trotts den inte så varma våren, så har ju ändå vetet växt en del och även utvecklats (främst Norinet) Därför känns det sådär att nu ge sig ut med däck som är bredare än spårmarkeringen. Skadar vi nu vetet utanför körspåren så ökar ju risken för att dessa plantor blir lite senare i utveckling och mognad, risken för grönskott där när resten av fältet är moget uppstår alltså. Vi vill absolut undvika onödiga grönskott, de riskerar ju att antingen försena skörden eller att höja vattenhalten och gör densamma ojämnare. Det känns ju fruktansvärt jobbigt att behöva vänta med att tröska bara för att det är grönt och omoget runt körspåren. Jag har sett exempel på när man har lämnad körspåren och tröskat dem senare, den nödlösningen vill vi inte behöva ta till. Därför åkte nu ikväll radodlingshjulen på. De däcken vi har på sprutan är 300/95 R 52m, de är 310 mm breda och passar därför bra ihop med två avstängda billar (12,5 cm radavstånd)

Det fick bli en hjulskiftarkväll för mig idag.
Sprutan är lite lurig att lyfta upp, idag gjorde jag en specialare med två domkrafter. Självklart så säkrades allt med pallbock när det var upplyft.
Skönt med riktiga grejor när man håller på. De smala hjulen är inte alls trevliga att hålla på med.
Balklämman är som vanligt guld värd när man hanterar däck och hjul.
Bort med dem breda…
och dit med dem smala
Nu är sprutan helt redo för att ge sig ut, men den får hålla sig inne nu de kalla nätterna så den inte fryser sönder.
En grej som irriterar mig litegrann är denna givaren som mäter hastigheten. På en sådan här fin och modern maskin borde det väl gå att få ut hastigheten på annat sätt? Det är ju en ISOBUS-maskin som styrs av GPS (sektions på och avslag) och har styrvinkelgivare på draget. Då borde hastighetsinfon gå att få på annat vis. Denna givare sitter helt klart utsatt och den måste fungera för att sprutan ska fungera.
Alla våra smalhjul samlade. Nu på tur står hjulskifte på traktorn, så fort den har vältat färdigt.

Slut på halm

Jag fick även den äran att hämta sista halmen ur vårat halmlager. Det innebär som tur var inte att vi har helt slut på halm, utan att vi nu får använda den halmen som vi plastade i höstas. Skillnaden blir att det blir lite bökigare att använda den plastade halmen, men den ska ju ändå användas någon gång. För i bal gör halmen ingen nytta mer än att man kanske känner sig rik om man har många…. Tur ändå att det snart är dags för betesläpp nu. När kossorna är ute gård det inte bara åt mindre halm, det blir även lite mindre skötsel av dem (om inget konstigt händer), sen är det ju väldigt rogivande att kolla på kor och kalvar som betar ute.

Två sista stackars inomhuslagrade balarna för i år.
Sista lasset oplastad halm för i år är nu avlastat.
Även om kalven är söt när den ligger där, så ska den inte vara där…. Snart ska den få komma ut och äta färsk gräs för första gången i sitt liv.

Annars då?

Ja, annars är det lugnt eller något. Jag antar att jag inte är själv om att önska att dygnet hade fler timmar. Det skulle vara bra med i alla fall några timmar extra om dygnet, i alla fall under vissa perioder. Jag är ju som sagt var hemma just nu och tar hand om fru med brutet ben och resten av familjen. Det är otroligt mysigt att få extra tid med familjen, men lite jobbigt att inte jobba. Särskilt när det finns mycket att göra. Som tur är så finns det ju andra som jobbar hårt här och allt ligger minst i fas, men ändå. Det är bara att acceptera läget som det är och göra det bästa av situationen helt enkelt och det gör vi absolut. Nu ska jag även försöka smita ut på kvällarna och göra lite verkstadsjobb när gänget hemma har somnat och alla hemmapliktsysslor är gjorda.

På dagarna roar vi oss band annat i trädgården. Här gräver jag och barnen en rabatt hårt övervakade av Carro. Hon har ju under vinter växt fram en hel del grejor som snart ska planteras ut. Då antar jag att det är bra att ha någonstans att plantera allt på….

Måste avsluta med att undra varför inte våra barn sover på morgnarna… Jag tycker att alla andras barn verkar sova till minst 08:00 om de inte blir väckta. Våra vaknar oftast straxt efter 05:00 och sparkar igång dagen….