Nu är traktorn också smal

Det hjälper ju föga att ha smala hjul på sprutan, om man inte har det på traktorn också. Därför så monterades nu ikväll radodlingshjulen på 724:an. Nu är vi redo för att spruta även om kanske inte vädret är det, men vem vet det går fort åt olika håll. Så fort N-sensorn är överflyttad till denna traktorn, så kan vi i alla fall börja skanna kväveupptag.

Hjul eller däck

Ja, länge så tänkte jag att det var samma sak, men nu vet jag bättre. En som jag litar på och som har jobbat mycket med just däck och hjul lärde mig skillnaden. Jag fick då lära mig att däck är lika med endast gummit och hjul är gummi och fälg monterat ihop(vet inte om luften ingår). Hjul är alltså det man monterar, ändå säger man byta till sommardäck. Oftast har man väl sommardäcken redan monterat på fälg, då borde man ju byta till sommarhjul? Vad säger ni?

Två däck som är monterade på fälg, alltså två hjul?

Redo

Vad man nu än kallar det så är det i alla fall nu monterat på traktorn. Det gör att den nu är redo för att skanna vetet med N-sensorn, spruta och gödsla. N-sensorn är monterad på en annan traktor just nu, men snart är den redo för att skanna också. Jag tror kanske att det är det som kommer göras först. Det verkar inte som att det är kanonväder för att spruta nu närmsta tiden, kanske att det ändrar sig. Risken är ju att det blir snabba ryck som vanligt, så det är väl bäst att den är redo. Det finns ju inte mycket som är värre än när man kan köra, grejorna inte är redo. Att utgå från att alltid vara redo för vad som komma skall är inte så dumt.

Sprutan fick ju radodlingshjulen igår och ser nu redo ut.
Så nu var det traktorns tur. Framifrån innan.
Framifrån efter
Bakifrån innan
Bakifrån efter
Bakifrån under tiden, det är viss skillnad på bredden.
300 vs 900 däck.
Skärmbreddare och skärmar behövs också bytas, om man inte vill vara onödigt bredd och se ut som Dumbo.

 

Val av traktor

Vi har ju två traktorer som vi normalt använder när vi kör gödning och sprutar, 720:in och 724:an. Trotts att båda är Fendtar ur samma serie så är de inte helt lika. Förutom motorstyrkan så skiljer sig även bland annat GPS-systemen och att 724:an är en traktor B. Vi har just nu bara en uppsättning radodlingshjul och måste därför välja vilken av dessa två vi vill spruta och gödsla med innan vi skiftar hjul. Där har en av dessa två en enorm fördel gentemot den andra, den har dubbelverkande hydraularmar. Det gör hjulskiftet snabbare, enklare och framförallt säkrare. Därför så blir det 724:an som vi gör mest skiften på. Dubbelverkande hydraularmar är verkligen guld värda tycker jag och borde kanske vara standard på alla traktorer?

Det här gör valet av traktor lättare.
Med speciell servicefunktion görs det hela säkert.

 

Vädret får bestämma

Som ofta så får nu vädret bestämma vad som händer här näst, eller kanske rättare sagt när det händer. Det vi ska skydda vetet mot nu är svamp (gulrost i Norintet), ogräs och så ska vi tillväxtreglera. För att detta ska ha bra effekt ska det vara bra tillväxt och det har vi ju inte just nu. Särskilt inte med minusgrader på nätterna. Det verkar däremot som att minusgraderna på nätterna snart är slut, men då verkar det som att det ska börja regna. Det är bara att anpassa sig som vanligt, det blir nog inte så dåligt till slut.

När jag backade in sprutan i värmen så att den inte ska frysa sönder, så var det fortfarande tre plusgrader. Vi går sakta mot varmare tider.
Just här ser den lite fjantigt ut…
Här ser den tuffare ut….

Jag kan inte bestämma mig om den ser bäst ut med smala eller breda hjul…. Inte för att utseendet är det viktiga, men ändå…

Hoppas alla får en trevlig helg !!