Lite fältbilder

Något av det viktigaste vi gör tycker jag är att hålla koll på vad som händer på våra fält. Det finns så mycket att lära sig och erfarenhet att bli rikare på. Jag skulle kunna gå runt där ute hela dagarna, men man måste ju tyvärr begränsa sig. Det finns ju mer att göra än att kolla på grödor som växer. Här kommer i alla fall lite bilder på några saker som händer där ute på fälten ihop med lite egna tankar.

Eftersom att de senaste inläggen har innehållit mycket raps så börjar vi väl med lite vete:

Allt vårat vete har nu fått växtskyddsrunda nr 1, det blev klart igår. Det har varit lite olika behandlingar på olika ställen, men det har körts ört-ogräs och gräsogräs, svamp och tillväxtreglering beroende på förutsättningar. Efter att ha varit ute en sväng i fält kan jag konstatera att ogräsbehandlingen tagit bra. Skönt att ha kommit runt nu och skyddat vetet, då kan vi andas ut lite i alla fall.

Här rullade sprutan in på gården i gårkväll, då var allt vete färdigsprutat för denna runda. Foto: Carro (med kryckor).

Här kommer lite bilder från Norinvete:

Snärjmåran har nu börjat ledsna totalt. Skönt för den hade börjat komma igång att växa ordentligt och är ju ett av de ogräs som snor mycket skörd.
Baldersbrån har med börjat vika ner sig. Den har vi inte lika mycket av som snärjmåran, men det är också ett dyrt ogräs.
Apropå ogräs så har vi i år ett nytt ogräs som dykt upp. Det har dykt upp sporadiskt på Norinvetet och går inte att ge sig på kemiskt (vad jag vet). Det är någon planta här och där men inte i några stora mängder. Vad är det för något?
Efter att ha dissekerat en planta kom jag fram till att det i alla fall inte är något katastrof-otäckt ogräs. Det är ett annat spannmålsslag, om det är råg eller rågvete vet jag inte Jag vet i alla fall att det inte är Norinvete och då är det ett ogräs i detta fält. Då detta inte är något vi har alls i våran växtföljd så kan man lätt misstänka att det kommit med utsädet…
Det har varit bra sprutväder nu några dagar. Skönt att får det klart. Foto: Janne (det är ju han som kör sprutan)
Lite mjukt har det tydligen varit på vissa ställen sägs det, men kan på de flesta ställen verkar bärigheten varit bra. Här på kortet sprutades det i tisdags och jag kan inte gnälla om att det spår är onödigt djupt.

Nu lite kväve:

Det här är sista mätningen av kväve på Norinet som vi har. Den är ifrån i tisdags och då hade fältet tagit upp ca 90 kg N/ha.
Här är en nollruta i Norinet som vid sista mätningen hade tagit upp 35 kg N/ha.
Skillnaden mellan nollruta och övriga fält (straxt utanför nollrutan) De två plantorna till höger är från nollrutan. Visst ser de lite klenare ut?
Maxrutan syns även den fortfarande (kanske dåligt på bilden, flaggan sitter i mitten). Den är gjorde med 50 kg N/ha i form av kalksalpeter. Att den syns tänker jag tyder på att nitrifikationen gåt lite långsamt i marken.

Kastar in några bilder på axanlag med:

Axanlagen grovar på sig.
Än så länge sitter flaggbladet direkt i anslutning till anlaget.
Axanlag i förstoring
Småaxanlag i förstoring
Slutar av med att jämföra Norinvete med Julius. Norin till vänster och Julius till höger. Viss skillnad än så länge…

Detta var lite från Norinet. Jag tycker att Norinet ser bra ut och tror på en bra skörd. Förra året så hade inte Norinet tagit upp lika mycket kväve så här års. 19 maj förra året hade det tagit upp 92 kg N/ha i snitt och flaggbladet var ute, förra året smög flaggbladet ut 15 maj och det gör det inte i år. Det verkar alltså som att kväveupptaget varit större än så länge i år, intressant! Jag tror att det beror på att Norinet är tätare och ser lite bättre ut i år, mer massa som kan ta upp kväve helt enkelt. Jag har i år sett en bestockning på våren som jag inte sett tidigare på Norinet, troligtvis pga av gynnsamt väder för detta. Jag är däremot fortfarande osäker på hur många av dessa skott som kommer vara med fram till skörd. De är lite väl klena för att hänga med hela vägen tycker jag. Vi får se vid skörd vad som har hänt. Nästa insats här är i alla fall kvävegödsling i form av kalksalpeter och med hjälp av bland annat N-sensorn.

Nu lite raps

Som jag skrivit i de senaste inlägget så blir rapsen gulare och gulare nu. Det verkar som att rapsen vann mot rapsbaggarna hos oss i år. Dock har vi något fält som ligger lite efter och är lite sämre, så där är inte faran över riktigt än… Här kommer nu lite bilder från gårdagens fältrunda på rapsen:

Som sagt var gulare och gulare blir det. Bild från igår.
Men det är inte gult överallt… Här är ett fält som lidit lite av fyrbenta djur under vinter. Det ligger efter övriga fält, även om den kalla våren gjort att det kommit ikapp något.
Här ser rapsen inte alls kul ut, men förhoppningsvis värd att tröska.
Det är ju med så att en sån här liten stackars rapsplanta inte tål lika hårt tryck av rapsbaggar…
som en sån här.
Här är ett foto på både bra och dålig raps. Den dåliga rapsen beror inte bara på dem vita fåglarna. Det beror mest på att det såddes direkt i ett vallbrott.
Tydlig gräns, till vänster vete som förfrukt och till höger långliggande vall, det är annars behandlat lika.
Det är fortfarande skillnad mellan rapssorterna. Den ljusa är Atora och den mörka Expansion. Ser ni även kvävenollrutan och våran gulskål?
Skillnaden från marken. Atora till vänster och Expansion till höger.
På den här bilden syns lite olika rutor. Det som är inom det gula är nollrutan på ogräsbekämpningen (Belkar) i höstas. Det inom det blåa har inte fått något kväve alls nu i vår och det inom det röda har fått 81 kg N/ha och 24 kg S/ha.
Nollrutan på ogräs lite närmare. Stor skillnad eller hur!
Från marken. Nolltura till vänster om de blåa prickarna.
Denna ogräsmattan hade man inte velat ha över hela fältet.
Här är samma kväverutor som från bilden från luften. Inte lika tydligt skillnad på denna bilden som från luften.
En annan ruta som jag tycker är lite roligt är nollrutan på vältning direkt efter sådd. Ser ni den? Den syns i verkligheten. Rutan som inte vältades efter sådd ligger efter resen av fältet i utvecklingen. Förutom ingen vältning så har rutan behandlats likadant som resten av fältet.
Vältnollrutan från luften. Ser ni den? Den syns nästa bättre från marken.
Här är en bild på en nollruta som jag inte ser. Rutan har till skillnad från resten av fältet inte fått NS 21-24 i givan 100 kg/ha. Även rutor som inte är intressanta. Undrar om den här kommer att synas senare? Det kan även vara skillnad mellan rutan och övriga fält utan att vi ser det.

Vad gäller nästa steg på rapsen så är det troligtvis bomullsmögelsskydd och sedan bara att vänta tills det är skördedags.

Jag skulle som vanligt kunna fortsätta så här hela natten, men drar ett streck nu. Jag tycker verkligen att sådant här är intressant och lärorikt. 

Vi avslutar med några bilder på rapsen från idag:

Idag syns inte skillnaden mellan de olika rapssorterna lika tydligt längre, de syntes mycket tydligare igår. Flaggan markerar gränsen.

Hoppas att ni tycker att detta är lika intressant som jag!