Lite vardagsröra

Man skulle kanske kunna dela in vardagen i två delar, jobb och fritid. Båda är underbara enligt mig. Fast just nu får jag lite mer fritid än vad jag kanske önskar. Inte för att jag inte trivs med min fritid, men jag måste ha båda för att fungera. Nu får jag ändå anpassa mig till rådande situation och göra det bästa utav det, och bra blir det. Vad händer då, när jag inte jobbar? Det kommer här.

Varför?

Först reder vi ut varför jag inte jobbar så mycket som jag är van vid. Jo, det är ju på grund av den där cykeolyckan som min fru och kollega råkade ut för för ca 3 veckor sedan, eller rättare sagt följderna av den. En spricka på ett dumt ställe i knät/benet gör att hon får hoppa på kryckor kanske juli ut… och kan man inte bära ett vattenglas från diskhon till köksbordet själv, så kan man inte ta hand om två småbarn och två hundar, det går bara liksom inte. Alltså så kan hon inte vara hemma själv med barn och hundar, hon måste han assistans, inte alls konstigt. Den här rådande pandemin gör ju inte direkt saker lättare heller. Vi hade planerat att ha barnen hemma från förskolan (moderna dagis) under denna värsta smitt topp. Både för att minska risken för att vi ska bli smittade och smittspridningen allmänt, men också för att minska trycket på förskolepersonalen eftersom att det redan är högt. Nu såg vi ändå ingen annan utväg än att låta barnen få gå tillbaka till förskolan, nån måste ju jobba. Att få jobba tiden barnen är på förskolan är ju absolut bättre än inget. Tyvärr, så är en återvändo till förskolan inte helt problemfri med alla härliga bakterier, så halva förra veckan fick jag vabba. Det är inte heller helt lätt att ta in barnvakt, men tanke på pandemin (kanske inte annars heller). Jag jobbar så mycket jag kan i alla fall, men det händer grejor även när jag inte jobbar.

Här får jag iaktta från hundpromenaden när övriga på gården körde ute ett gäng kvigor på nytt bete.

Vad har då hänt vid sidan av jobbet?

Det händer massor hela tiden känns det som och det är full fart. Förutom de vardagliga sysslorna för att få vardagen att fungera så har stort fokus varit på att fixa med Carros alla växter hon odlat fram under våren och vintern. Hon har ju lite svårt att ta hand om dem just nu och det skulle vara fruktansvärt tråkigt om allt hennes slit varit förgäves. Då får alltså jag rycka in och göra vad jag kan. När det kommer till trädgårdsväxter är jag helt okunnig, inte för att jag är ointresserad utan för att jag inte tycker att jag har tid. Nu har jag fått tid så nu får jag öka min kunskap även där, härligt. Hoppas att något överlever i alla fall….

En grej med pandemin är att matsalen hemma inte används så flitigt, i alla fall inte för middagar. Den har fått agera odlingsrum åt Carro.
För några veckor sedan visste jag inte alls vad detta är. Nu vet jag att det är en självmordsbenägen blomma som heter Dahlia. Den kanske inte är självmordsbenägen egentligen, men väldigt lätt att ta kol på. Jag råkade vattna ihjäl ett gäng..
Eftersom att jag inte har tid att härda alla Carros plantor på regelmässigt sätt, så får en lite improvisation ta form. Vi bygger in landet med fiberduk.
Alla vill hjälpa växterna att växa och leva. Här är lite majs sådd, som vi kanske sådde för tidigt…
En stubbe som vi grävde bort i vintras ska ersättas med gräsmatta.
Ibland hjälpte vi kanske varandra åt olika håll, men bra blev det till slut!
Det finns olika sorters hjälp, en kram kan vara den bästa!
Att sen få skörda det som växt fram är en härlig känsla.
Carro kan i alla fall röra sig kortare sträckor med kryckorna., här för att koll till rabarbersådden.

Annars så flyter det på bra med vardagliga sysslor tycker jag. Att få extra tid med barnen är ju faktiskt något som är helt underbart och det försöker jag ta till vara på så mycket jag kan. Det finns mycket intressant i vardagen med barn. Som till exempel när det har regnat ute, då tar våra korta hundpromenader ca 15-30 minuter längre tid. För då så ska de flyta på alla daggmaskar som ligger på vägen, så att de inte blir överkörda och så att de ligger på ett ställe där de trivs. När det gäller daggmaskar så har jag för övrigt lärt mig något helt nytt av min son idag. Det var när jag sa att jag inte trodde att daggmaskarna trivdes med att bli lagda i vattenpölar och troligtvis dog, så det skulle vi inte göra något mer. Då suckade han och jag fick lära mig av honom att det (enligt honom) visst finns olika sorters daggmaskar: vattendagmaskar – trivs med att simma i vattenpölar, gräsdaggmaskar – trivs att krypa runt på gräset, jorddaggmaskar – trivs med att äta jord i jorden och grusdaggmaskar som gillar att krypa i gruset. Jag tvivlar starkt på hans källor angående detta och vi kom fram till att vattendaggmaskarna nog var nöjda med fukten som fanns i gräset till slut.

Jag tror nog att vattendaggmaskarna trivs bättre i gräset än i vattenpölarna.

 

Lite röra

Sen har livet innehållit lite vardagsröra också:

En dag när jag skjutsade Carro till sjukhuset för röntgen och läkarbesök, så tänkte jag passa på att besikta bilen. Det fanns inte en enda drop-in tid i hela staden, så jag gjorde ett grannkommunen. Det gick inte alls bra och jag återvände till Katrineholm med två tvåor. Inga stora, men ändå tvåor. Sen hämta Carro och få negativare besked än vi räknat med angående användningsförmåga med benet. Efter det blev det full fart hem för att jobba. Jobbet gick bra, men lagom till jag skulle åka och hämta barnen på förskolan kom jag på att jag monterat ur bilbarnstolarna, så att Carro och benet skulle få plats. Så montera in dem lite snabbt i bilen igen, med stressen hängande över sig. Sen hoppa in på förarplatsen och vrida om nyckeln för att fara vidare, inget hände… Ringde dit en bil med startkablar och startmotorn snurrade, men inget mer. Något knas var det och bilen ville inte alls.. Så jag fick montera ur de nyss monterade bilbarnstolarna och montera dem i en annan bil. Jag hann inte i tid till förskolan för att hämta barnen…

(Nu fungerar bilen bra igen och är besiktad)

I helgen la även våran diskmaskin av, så idag var det hög prio att få en fungerande diskmaskin. Det resulterade i en ny.

Ny och gammal diskmaskin. Efter installationen var det bara att flytta över disken från den gamla till den nya.

Angående hushållsarbete i allmänhet så börjar jag nu lära mig att hålla ordning när jag håller på. Det brukar lätt bli lite kaos när jag håller på, jag fokuserar mer på resultatet än på hur jag stökar till det (samma sak i verkstaden). Jag lär mig nu i alla fall mer o mer att hålla ordning. Snart har jag bland annat lärt mig att stänga skåpsluckorna efter mig. Det har inte varit helt smärtfritt, idag lyckades jag slå huvudet i två stycken skåpsluckor när jag reste mig. Så snart borde jag lära mig…

På den här bilden ser ni resultatet efter att jag glömt stäng luckan. Jag reste mig efter att ha plocka in i diskmaskinen och pang så hade vi ingen skåpslucka längre, det gjorde jätteont. Fast jag blev rätt nöjd över resultatet, mycket smidigare att inte ha en skåpslucka att glömma stänga.
Ikväll var det sol och regn (bonnväder). Man kan väl även konstatera att försommartorrt uteblev i år och försommarblött passar bättre in.

Nu är barnen friska igen och idag vankas det arbetsdag igen.