Lite besviken är jag allt

Ja, i ärlighetens namn är jag lite besviken just nu, men inte pga av något katastrofalt som tur är. Det är bara det att jag hade tänkt att denna värme som nu kommit skulle gjort med rapsens blomning. Fast jag egentligen visste att det inte skulle tokexplodera…

Bättre och bättre

Det har ändå hänt en hel del med rapsen, fler och fler blommor slår ut varje timme. Så det blir bättre och bättre helt klart och värmen skyndar helt klart på det. Det har ändå inte gett den där boosten som jag faktiskt trodde. Att den inte skulle gå in i blom på riktigt på bara några dagar med mer gula än gröna fält förstod jag, men jag trodde att det faktiskt skulle ha hänt lite mer. Fast det är klart det har ju bara varit varmt i tre dagar… Rapsbaggeantalet verkar ändå fortfarande hålla sig i skick och ingen jätteökning har skett idag. På endast vissa plantor, på väldigt begränsade områden når vi upp i tröskel (10-11 baggar per planta), det känns bra i själen.

Det är fortfarande bara lite gult här och där…. Nu får det allt skynda sig lite tycker jag.
Något jag inte är besviken på är Expansion rapsen. Dem plantorna grenar ut sig som riktiga buskar (särskilt där rapsen varit lite gles), det ger i alla fall känsla av att det kommer bli bra. Jag tycker att Atoran varit lite sämre på det än så länge, men vi får se den kanske skärper till sig eller ger mer per ha ändå…

Sprutan rullar ändå

Att vi inte behöver skydda rapsen mot baggar är inte bara positivt i och med att vi slipper bekämpa dem. Vi kan även använda sprutan på annat håll, vi har ju 318 ha höstvete som ska sprutas nu. Så just nu rullar sprutan på vårat juliusvete. Juliusen tillväxtregleras och ogräset får sig en dusch. Vet inte hur mycket farsan tänker spruta i natt, men åtminstone halva vetearealen kommer vara klar snart. Det är ju perfekt! Det verkar ju nu som att en lite blötare period är att vänta från och med fredag kväll. Det bästa skulle vara om vi är klara med första växtskyddsomgången på vetet då. För sen efter regnet, så börjar det nog bli dags att fundera på att åka ut med mer kväve på vetet. Vi har i alla fall lite körning åt kunder inplanerat då. Än så länge så har vi ju bara radodlingshjul på en traktor (snålt, vi vet, men klarar oss än så länge med det) och då blir det svårt att både spruta och gödsla med smala hjul samtidigt.

 

Bild från gårdagen, då blåste det inget på dagen och gick att köra. Idag fick sprutan stå till det mojnade på kvällskvisten.
Sprutan rullar för fult i solnedgången.

Nu ska vi se om jag i mitt nästa inlägg klarar mig utan att nämna rapsblomning eller rapsbaggar… Jag lovar inget, men kanske. Det har varit mycket raps och baggar nu, men det är ju lite aktuellt också…

Nästa inlägg kanske handlar om betande kor, som här. Dock har det här på fotot smugit in sig lite raps i förgrunden….