Avelstjurarna är nu på plats

Nu är det slut på vintervilan för avelstjurarna, nu är det dags för dem att göra sitt jobb. Därför fick herrarna igår flytta ut till sin respektive ko-grupper, nu kan kalvskapandet börja.

Slut på vilan

Nu är det som sagt var slut på vilan för avelstjurarna, nu ska de ut och jobba hårt med att se till så att vi får många pigga kalvar även nästa år. Det borde de klara av bra, än så länge så har faktiskt alla våra tjurar sköt sitt jobb och sett till att (nästan) alla kor/kvigor i deras grupper blir dräktiga. De kor som ändå inte blivit dräktiga, behöver just inte var tjuren i gruppens fel heller. Nu är i alla fall tjurarna på plats där de ska vara och verkar beredda på sin uppgift. Själva släppen verkar ha gått bra med, jag var inte själv med, men har inte hört att det inte gick bra och det brukar ju vara ett gott tecken.

En Aberdeen Angus på väg ut till damerna.
Tjurarna får åka djurtransport ut till sina hagar.
En Hereford-herre på plats där han ska vara.
Innan herrarna fick komma ut till damerna så gjordes de fina. Här får de pedikyr av Viktor(inhyrd klövvårdare).
Alla tjurar verkar ha hittat sin plats bra i flockarna. Det här är ”Taxen” han har växt på sig lite sedan förra året och ser rätt maffig ut där han står och vaktar (eller vad han nu gör?).

Korna

Annars så verkar korna trivas bra med att få vare ute och beta färskt gräs. Hoppas det i alla fall, det ser så ut tycker jag. Jag tycker att man blir glad och får en bra känsla i kroppen av att se kor som går och betar i en hage, det är harmoni på något sätt.

Betande kor är harmoni, oavsett väder.
De äter inte bara gräs, här får de mineraler också.
Just nu så har vattnet i våra sjö/våtmark stigit lite igen. Konstig, det som knapp regnat något nu på sista tiden….

Färdigkalvade

Det var inte bara ute i hagarna det hände grejor igår, även inne i lagården var det lite lugnt action. Årets sista kalv kom äntligen igår och nu är vi alltså färdigkalvade för i år. Det var en pigg tjurkalv som kom. Kalasskönt att det nu är i mål och att det varit en bra säsong. Även i år så går vi ut med fler kalvar än kor ur säsongen. Vi har nu 60 stycken kalvar och det var 58 kor som kalvade, helt klart trevlig statistik. Av dem 60 kalvarna är 33 st tjurkalvar vilket inte alls gör något. Vi är ju som sagt var bättre på att föda upp tjurar istället för kvigor. Så även om vi gillar jämställdhet, så får det gärna bland kalvarna vara mer herrar än damer.

Sista kalven för i år, en svart tjurkalv.
Ännu en duktigt ko har lyckats. Snart får de flytta ut på bete dessa med.

Nu smyger vi kort in lite växtodling tycker jag

Det är fruktansvärt skönt att nu ha bekämpa ogräset i vetet. Det har varit bra effekt på bekämpningen och snärjmåran (som är ogräset vi haft mest av) har vikit ner sig ordentligt nu. Det syns även i (bekämpnings)nollrutorna att den sträcker på sig ordentligt just nu, och skulle ha börjat kosta skörd om den stod kvar.

Dessa bilder är ifrån ett Juliusfält:

Trött snärjmåra
Pigg snärjmåra i nollrutan.
Som sagt var hade den varit kvar så här på hela fältet hade det inte känts riktigt bra nu. Även rödplistern står här och var i nollrutan.
Ser ni att det är skillnad även i färgen på vetet här? Ogräset konkurrerar helt klart med grödan. (bekämpnings-nollrutan är här till höger i bild.

Vi fortsätter på samma fält, men nu med lite kväve. Detta är ett fält som vi brukar ha ganska så låg markleverens av kväve på, det verkar var även så i år (detta fält prioriteras just nu för spridning av djupströbädd). Vi har inte hunnit mäta något med N-sensorn här i fältet idag tyvärr, men imorgon blir det nog en liten sväng för att se så att inte kvävet är på väg att ta slut. Det är nog kanske ingen risk än, men eftersom att marken levererar lite halvdåligt med kväve så går tar det ju slut fortare här. Detta fält börjar att närma sig stadie 32.

Nästan i stadie 32. Första noden är vid 6 ca och andra vid 7,5 ca.
Här är en total nollruta på kväve (i vår). Att det inte är någon kanonleverens av kväve från marken syns.
Här är fältets kontroll/provruta. Denna har fått 75 kg N/ha. 27 i form av Nitrat och 48 i form av ammonium. Den har även fått 24 kg svavel/ha. Nu ska de bli spännande att mäta här och se vad som har hänt. Den hänger med övriga beståndet ganska så bra och får jag chansa så tror jag inte att skillnaden i kväveupptag är så stor, även om den syns med ögat. Snart vet vi.

 

Idag fick jag även klart vårat extra lyse framåt, så att vi ser lite längre fram än 10 meter framför traktorn. Det blev kanske inte så snyggt med den där vita lådan där som skyddar relät och kopplingarna, men det var vad vi hade hemma just nu.
För att smidigt kunna manövrera rampen, så använder vi ett trådlöst relä som kan styras inifrån hytten. Kanon smidigt när vikten flyttas mellan traktorer.
Avslutar med en fin bild från hundpromenaden. Tänk vad fin natur vi har, det är bara att gå och njuta nu. Särskilt av det fina vett på båda sidor av vägen.