On the road again

Idag var det återigen dags att köra kväve, men inte åt oss själva. Det blev istället en dag i spridarekipaget som entreprenör. Man skulle nog kunna säga att jag har varit på en riktig turné idag. Jag började i Katrineholm, hälsade sedan på i Örebro och slutade i Nyköping. Så mycket intressant har man fått se längs vägarna.

Rådgivarspridning

Dagen började med en tur till Johan Lagerholm, växtodlingsrådgivare och LRF hövding i Södermanland. Förutom dem där fina titlarna är han ju även lantbrukare och det är väl nästan den finaste titeln av dem va?! Det måsta vara en väldigt bra kombo, tänker jag. Jag kan däremot inte låta bli att undra om hans fält är några av byns fält som är mest granskade av grannar från vägen. Det skulle inte vara helt omöjligt i alla fal. Idag fick jag även chansen att inte bara kolla från vägen. Jag tycker att det är väldigt lärorikt att få åka på andras fält. De har ju oftast inte gjort likadant som en själv, då kan man få chansen att se hur andra sätt fungerar. Det är inte heller alltid man får chansen att se hur det ser ut på en duktig rådgivares fält. Nu har jag gjort det och vet precis hur det ser ut, men det är hemligt.

Här åker jag på ett av Johans fält med Hallfreda vete på, det såg inte ut att vantrivas.
Mer kalksalpeter till vetet. Han kör samma gödningssort som vi ska köra, det känns ju tryggt!

Ny gröda

Dagen bjöd även på något nytt för både mig och våran N-senor, även detta ute åt kund. Det nya var att vi fick gödsla vall för första gången. Gödslat vallar har jag absolut gjort förut, men aldrig med hjälp av N-senor. Spännande att se hur det går. Att det är en bra/rätt väg att gå det tror jag absolut. Alla chanser man har till effektivare kväveutnyttjande tycker jag är bra. Det finns många olika sätt att gå tillväga på detta, att använda N-sensorn tror jag är ett av dem bättre sätten. Hoppas nu att kvävet sköter sig och att vallen växer lagom bra.

Vallpremiär för mig och N-sensorn som ett team.

Nu ska jag dyka ner lite i kvävegödsling på vete och resultat från dagens skanning. Just nu är planen att vi ger oss ut imorgon med lite mer kväve till vårat vete imorgon. Nu ska vi bara bestämma hur vi ska gå till väga.

Att kväve gör nytta är det ingen tvekan om! Nu gäller det bara att hitta rätt nivå på gödslingen.
Med hjälp av mätningar med N-sensorn får vi lättare att bestämma storleken på givan.

Sidospår

Idag fick jag även se riktigt blommande raps, men jag var tvungen att åka en liten bit för att se den.

Rapsen hemma
Raps i Nyköping
Ett fält som jag sådde i höstas åt kund och som nu blommar fint. (OBS traktorn står helt stilla när kortet togs).

 

Nu får traktorn stå och vila tills imorgon, så får vi se vad vi hittar på…