Äntligen!!

Igår så blev våra rapsfält mer gula än gröna, rapsen har alltså äntligen börjat blomma på riktigt! Begynnande blom känns som att vi har varit i i en evighet nu, men nu tog rapsen äntligen steget vidare.

När blommar rapsen?

Ja, när ska man egentligen säga att rapsen blommar? Den blommar ju helt klart så fort blommorna börjat slå ut, men när börjar den blomma på riktigt? Enligt mig så är det när fälten är mer gula än gröna för ögat. Det är duger nog inte som vetenskapligt mått, men det duger för mig. Eftersom att det är en okulär bedömning, så finns det säkert en viss felmarginal på detta sätt med någon dag. Det är nog egentligen inte mer livsviktigt än att den felmarginalen duger. Därför får det fortsätta att bli mitt mått för när rapsen blommar (på riktigt).

Nu är detta fält helt klart mer gult än grön.
Här är det kanske lite svårare att bedöma, men kolar man vidare så är är det mer gult än grönt.

 

1 ton per vecka?

Jag har ingen aning om var det kommer ifrån, men det påståendet snurrar helt klart i branschen. Det innebär helt enkelt att det blir ett ton fröskörd per vecka som rapsen blommar. Man kan kanske tycka att det låter som ett konstigt påstående, men sanningen är att det faktiskt har stämt in ganska så bra hos oss. De år som rapsen blommat längre har vi definitivt fått högre skördar än de år som den blommat kortare. Det har även passat ganska så bra in med förhållande mellan antal blommande veckor och skördenivå. Det stämmer i alla fall tillräckligt bra för att man inte ska skratta åt det och tro att det är taget helt ur luften.

Förra året så blommade rapsen i nästan hela 6 veckor. Tyvärr fick vi inte 6 ton per hektar, utan straxt under 4,5 ton. Så modellen stämde inte riktigt, förra årets var kanske ett undantag?

Rapsen vann

I kampen mellan rapsens blomning och inflygningen av rapsbaggar vann i år rapsens blomning, även om blomningsstarten varit utdragen. På något sätt så har alltså de stora antalet rapsbaggar hållit sig undan från våra raps innan blomning, det tackar vi verkligen för! Vi slapp alltså en växtskyddsinsatts för att försvara knopparna mot hungriga baggar. Det är bra på flera sätt.

Skönt att detta antal per planta höll sig undan i år, bilden är från förra året.
Trotts att preparaten inte ska vara elaka mot nyttoinsekter, så känns det skönt att ha sluppit göra en behandling.

Blommar rapsen sent?

Jag har gått och tänkt att det är så i alla fall och det är så det har känts, men är det så? Nej, är nog mitt svar på det. Det är klart att om man jämför med förra året då den blommade runt 8 maj, så är ju 21 maj helt klar senare. Det är ju nästan två veckor senare. Kollar man på tidigare år så rapsen börjat blomma mellan 15-21 maj hos oss. Då tycker jag inte att 21 maj är så kalassent som jag först tänkte. Sist rapsen började blomma 21 maj, så fick vi dessutom våran rekordskörd på raps. Förutsättningar för en ny rekordskörd finns alltså även i år.

19 maj 2017 så rapsen ut så här.
27 maj såg den sen ut så här och levererade sedan 4733 kg frö per hektar i snitt.

Nu hoppas vi på en lång, gul och härligt blomning på rapsen!!