Fler hjul

Lantbruket innebär ju en ständig anpassning till förhållanden, som kan ändras både snabbt och långsamt. För att anpassa oss efter nu rådande förhållanden, så bestämde vi oss för att vi behövde fler hjul på gården. Det fick bli en investering i en uppsättning radodlingshjul till, så nu kan vi både spruta och köra gödning samtidigt.

Det var dags nu

Vi har klarat oss ganska så bra hittills med bara radodlingshjul på en traktor, vi har helt enkelt fått planerat så att vi inte sprutar och kör gödning samtidigt. Nu verkar det som att det kan bli lite klurigt att få ihop det när nu värme och torrt väder kommer. Då blir det nog åka av med både sprutan och gödningsspridare och helst samtidigt, både åt oss själva och en hel del ute (främst med N-sensorkörning). Därför var det nu dags att se till så att vi inte behöver välja vad vi ska göra, med en till uppsättning hjul så kan vi göra båda samtidigt. Så det fick bli en shoppingtur till kumla igår för att handla begagnade radodlingshjul. Vi hade tur som hittade några som passar till Fendten och fungerade att ställa in på våran spårvid. Skulle vi ha beställt nya så är det minst tre veckors leveranstid och då har vi ingen nytta av dem. Det kommer nu att underlätta mycket när vi inte behöver välja vad som ska göras först. Timingen för både gödning och sprutning är ju väldigt viktigt för läglighetseffektens skull.

Även 720’in får nu radodlingshjul. Det kommer göra en del beslut lättare och arbetet mindre stressigt. Tyvärr så har denna traktor inte dubbelverkande hydraularmar, så domkraften fick komma till användning

Passade inte riktigt

Även om vi hade tur med att vi hittade den sortens hjul vi letade, så hade vi inte riktigt sån tur att de passade direkt. Centrumringen på två av fälgarna var för klena, men nya dyker upp imorgon och då kommer det att passa perfekt. Spårvidden passade inte heller direkt ihop med de två meter som vi kör på, så vi behövde ställa om fälgarna. Det är det som är det fina med sådana fälgar som vi köpte, det går att ställa om till olika spårvidder. Det är inte alls roligt att hålla på med utan mall, det finns så många olika kombinationer att prova innan man hittar rätt. Som tur är så var det samma som vi har på de andra radodlingshjulen, så det var bara att kopiera därifrån. Så snart passar dem, sen är det bara färgen som är fel, men det kan vi leva med ett tag.

Farsan flyttar om fälgtallrikar och distanser så de passar in i våra körspår.
Smidigt med däckvagn och travers.
Nu är fälgarna Deutz-grå. Det kan vi nog leva med ett tag, funktionen är ju ändå den vi önskar.

Mer som hänt idag i bilder o text:

514 fick idag en ny startmotorn. Den gamla har börjat krångla lite och en traktor som inte startar är ju ganska så nära värdelös.
Där under sitter den väl gömd.
Det var inte bara fälgarna som monterades med fel färg idag, även startmotorn var inte riktigt i rätt färg.
Vi har idag bytt drag på våran kultivator. Från kuldrag
Till drag för dragsprint. Detta efter Väderstads rekommendationer.
Rapsen blommar ju som sagt var nu och den börjar bli rätt så hög..
och eftersom att vi har haft lite fullt upp nu på gården så har två gulskålar blivit kvar ute på fälten. Idag blev det min uppgift att hämta dem. Inte jätte lätt att hitta dem nu när rapsen vuxit så pass. Men jag lyckades faktiskt hitta båda. Här på bilden syns en, ser ni den?
Jag passade även på att samla in de sista flaggorna vi haft ute, samt att ta en raps-selfie. Tyvärr valde jag att ta den på en plats där viltet härjat fram, så den blev inte så gul och fin som alla andras…. (Jag står dessutom på knä här)
Hann även med en liten koll från ovan på rapsen. Ser ni nollrutan?
Här är den lite närmare. Det inom det blåa har fått 82 kg N/ha och 24 kg S/ha medans det röda inte har fått något nu i våras. Häftigt med sådana synliga skillnader tycker jag.
Just nu pågår även utleverans av vete för fullt.
Idag har vi skickat iväg 5 st bil med släp.

 

Nu hoppas vi att regnet som faller ner inte blir i för stor mängd.