Nu är det blött

Yes, nu är det blött här, allt annat är en underdrift. Väldigt och onödigt blött skulle man även kunna påstå utan att ljuga. Inte alls kul, men inte mycket att göra. Det regn som föll igår var i alldeles för stor mängd för att vara nyttigt och inte göra skada. 

Onödigt regn

Ja, får man vara lite gnällig så var detta regn inte alls nödvändigt. Det var alldeles för mycket regn som föll på kort tid. Jag gillar att vara positiv och trodde inte riktigt på prognosen när den visade att vi skulle få 40 mm regn igår. En sak hade jag rätt i där och det var att prognosen inte hade rätt, det som var lite tråkigt var att den hade fel åt fel håll. Vi fick mer än vad prognosen visade och inte alls som jag trodde och hoppades på. Vi är inte riktigt vana vid att få såna här regn och ha det blött så här års. Vi ska ju ha försommartorrt, vädret verkar lite trasigt just nu helt enkelt… Som vanligt så är väl inget år det andra likt. Nu hoppas jag på att det har regnat färdigt här på ett tag och att vi får tillbaka lite värme.

Det här ser inte ut som försommartorka va?!

50 mm

Enligt våra mätningar på gården så fick vi en 50 mm dusch här igår och i natt. Så ca 50 mm kan vi nog anse att vi fick här. Vi klarade oss därför ganska så bra här om vi jämför med andra som fick betydligt mer. Att vi inte fick mer är vi ödmjukt tacksamma för, samtidigt som om vi lider med dem som fått mer. Särskilt dem som har vårsådd som lider eller inte blir av. Tänk vad vädret kan ställa till det. Särskilt sådana här extremväder som dyker upp. En klen tröst i det hela är kanske att vi normalt är ganska så förskonade mot den sortens extremväder som finns i andra länder. Som sagt var lider med alla som drabbats hårt av detta.

50 mm regn räckte för att göra så att utsikten från sovrummet var en stor vattenpöl.

 

Hur har det påverkat oss?

Ja, det kan man ju undra, och det gör jag med litegrann. Att det drabbar oss negativt är det ingen tvekan om, frågan är bara hur och i vilken omfattning. Förutom att vi blev väldigt blöta när vi var ute igår och att vi fick gott om vattenpölar, så drabbar det oss på fler sätt. Det finns säker många saker, men tre saker jag främst tänker på är:

Djuren på bete

Vi har ju ett gäng dikoflockar ute på beten just nu och när dessa mängder vatten kommer, så är det viktigt att se till så att det finns torra platser för djuren att vara på. De måste komma åt mat och vatten. Vi har betesmark runt hela sjön Floden (som egentligen är mer våtmark än sjö), och precis som namnet avslöjar så stiger vattnet i den vid höga flöden. Det har hänt nu, det är nog den högsta nivån för i år just nu. Alla djuren har torra platser att vara på och kommer åt mat och (rent) vatten. Eftersom att detta är levande djur så är detta viktigast.

Djuren har dragit sig tillbaka till högre mark, där de njuter av sin nya sjöutsikt.
Det verkar inte gå någon nöd på dem.
Ett gäng som fortfarande trivdes ute i det öppna medans regnet föll igår.

Vatten på fälten

Denna mängd vatten är inte alls bra för åkermarken. När vattnet rinner på/igenom marken så tar det ju med sig mer än bara sig självt, det tar även med sig jordpartiklar och näring. Om jag inte är ute och cyklar så är det mest kväve och fosfor som urlakas med stora vattenflöden. Allt detta hamnar nedströms och alltså inte på något fält utan i typ östersjön, inte alls bra! Detta skapar två problem, dels är det inte alls bra att näringen hamnar på ett ställe där den gör skada istället för nytta. Sen är det det faktum att det just försvunnit från åkermarken och därför saknas där. Jag tänker mest på kväve som är är aktuellt att tillföra höstvetet just nu, frågan är hur mycket som har försvunnit och hur mycket som är kvar. Det är ingen tvekan om att det försvunnit en del, men hoppas att en stor del var upptaget i grödan. Detta blir klurigt att lösa, men vi kommer att göra vårat bästa och mäta så långt vi kan för uppskatta förlusten och mata grödan med det den nu behöver.

När det ser ut sådär är det inget bra… Alla våra utlopp och stamledningar går helt fullt nu.
Det är tyvärr inte bara vatten som flödar i dikena nu. Här brukar vi kolla på ett täckdikesrör som kommer ut för att på en uppfattning om vattenmängd i marken. Nu syns inte röret alls, så helt torrt är det inte.
Hur mycket av det goda har försvunnit?
Det mesta gå helt fullt just nu för att flytta vattnet med ess innehåll nedströms.

Bärigheten

Kort och gott så blir ju bärigheten sämre med mycket regn och ställer till det för kommande insatser. Främst för rapsen där vi ska ut med skydd mot bomullsmögel nu så fort som möjligt. Vi får se när vi  kommer ut på fälten igen.

Det är just i körspåren som det tenderar att stå vatten. En positiv och negativ sak med att ha 24 meters körspåren ligga fast från år till år är att dessa bli mer packade. Det ökar faktiskt bärigheten även om det inte släpper igenom vatten lika lätt.
Bild från idag. Fortfarande vatten i spåren.

 

Här var det inte alls så mycket vatten för några dagar sedan.
Bild från samma plats men för en vecka sedan. Inte alls lika blött,

Sidospår

Den båt som någon har dumpat på en av våra nedfarter till ett fält se inte alls lika felplacerad ut just nu. Det ser nästan ut som att den hör hemma där den är. Vem vet vi kanske behöver den för att ta oss fram snart……

Båten som någon dumpat kanske var ett tecken från ovan om att båt var ett hett tips för att kunna ta sig fram på vissa platser….
Den ser i alla fall inte lika felplacerad ut nu när det blivit lite mer vatten runt omkring den.
En positiv sak som regnet tog med sig är att det nu finns gott om vattenpölar för barnen att leka i.
Sen så är ju forsande vatten vackert att titta på, även om det har fel färg.
Det kommer nog att vara hyffsat vattenflöde nu ett tag.

Ja, som sagt var detta var ett onödigt stort regn, men som sagt var vädret styr vi inte över, vädret styr oss. Vi behöver ju inte gilla läget, men acceptera det och göra det bästa av situationen.