Inte så fult ändå eller?

Full fart är en ganska så bra beskrivning på tillvaron just nu, för nu är det full fart på flera fronter. Det viktigaste just nu är att förbereda inför vad komma skall. Prio ett var att få på våra nya smala hjul på 720:in. Tyvärr så får den stå ut med att klara sig utan röda fälgar. Det blev gråa istället och det blev inte så tokigt tycker jag. Däremot så byggde jag en ful ”prototyp” idag…

Framhjulen på plats

Idag kom äntligen de efterlängtade centrumringarna som gjorde så att även våra nya framhjul passade på 720:in, skönt! Det skulle ju vara fruktansvärt trist om vi varit tvungna att köra med bredare hjulen fram, då skulle det vara ganska så onödigt att ha smala hjul bak och på sprutan. Precis som med hjulen så hade vi tur och fick tag på centrumringar som passade, det är ingen självklarhet med kort varsel i dessa tider. Så denna saga slutade lyckligt och nu sitter det smala hjul överallt på sprutekipaget.

Kim som nu praktiserar hos oss fick måla centrumringarna som var helt omålade när de dök upp. Jag tror att fälgarna var målade i Deutz-grå. Vi hade ingen sådan färg hemma så det fick bli Fendt-grå istället, jag har hört att det håller bättre då…
Centrumring på väg att hamna på plats, helt hemsk blev det inte med annan färg på centrumet.
Som ett formel 1 depå stop nästan.
Traktorn se lite spännande ut utan hjul.
Färdig, så tokigt blev det väl inte utan röda fälgar?
För jämförelse.
Passar bra ihop med sprutan också. Vi kan kalla det Hardi-grå istället för Deutz-grå. Dessutom….
… så är det kanske inte mer än rätt att traktorn nu får ha Hardi-gråa fälgar när sprutan har smalhjul eftersom att sprutan får ha Fendt-röda fälgar när den har bredare hjulen på sig. Det blir lite mer rättvist helt enkelt.

Nästa insats

Nästa insats för sprutan är att ge sig ut och skydda rapsen mot bomullsmögel. Det kommer att ske nu så fort det bär, det ska ju göras när rapsen är i full blom. (När full blom är vet jag att ånga bedömer olika, egentligen är väl det när 50 % av blommorna på toppskottet blommar och kronblad börjar falla?) Optimalt för rapsen hade varit att köra häromdagen, men då bar det inte att åka på fälten. Därför blir det enkla beslutet nu att vi kör när det bär igen.

Nu blommar snart hela toppskottet och en massa andra skott också, nu är enligt mig rapsen absolut i full blom.

Prototyp

Att nu ge sig ut i ett rapsfält där rapsen är ca 150-160 lång är svårt utan att orsaka körskador. Det blir körskador hur man än gör. Även om jag faktiskt tycker att förra årets körskador inte blev så farliga, så vill vi ändå minska dem. Därför har jag idag snickrat på en hasplåt som ska sitta fram på traktorn och mjuk trycka ner rapsen istället för att den ska fastna fram på traktorns hydraularmar. Eftersom att tiden är begränsad så snickrade jag på frihand nu ikväll och fick en prototyp klar. Den är inte vacker eller stilig, men den fyller förhoppningsvis sin funktion. Är det så att den fungerar och gör det den är tänkt att göra, så blir den kanske uppgraderad från prototyp till för-serie och sedan färdig produkt. Då kommer den bli snyggare med, men nu är jag främst ute efter att se om det överhuvudtaget kommer att fungera och göra nytta. Därför har fokus endast varit på funktion och inget annat. Nu håller vi tummarna för att det blir succé och inte flopp. En flopp skulle kunna vara att den går sönder och trycker sönder kylaren på traktorn, hoppas att den floppen uteblir! Prototyp är nog förresten inte rätt benämning, men kommer inte på något bättre. Den är inte heller helt klar, men snart så.

Detta är inte prototypen (även om jag var först i syskonskaran) det är bara en skäggig Mattias i raps. Som ni ser så är den inte helt låg…
Här är prototypen.
Jag utgick från en siloplåt.
och byggde lite ram.
Ful-bockade plåten för att få snälla hörn
och monterade en gummiduk längst bak.
Detta borde var bättre än..
Det där
Sikten blev inte så dålig

Så fruktansvärt fult blev det, men förhoppningsvist funktionellt och det tycker jag är viktigast!!

Jag blir lite nyfiken på om det finns någon bra lösning på detta där ute? Hur gör alla andra? Har ni en smart lösning eller ser ni inte körskador som ett stort problem?

Lite mer som hänt i bilder:

720:in firade nyss 7000 timmar som rullande traktor grattis till den!
och 724:an 2000 timmar, grattis även till den!
Våran nya press hämtades idag hem från Agripro i flen.
Gödningsekipaget är redo nu igen, får se vart vi ska härnäst.
Alla vallmaskiner tas nu fram och för sig en genomgång.

Vi har även skickat ett lass tjurar på slakt idag, men har ingen bild från då.

Efter regn kommer solsken!

Det stämde även den här gången. Det var kanske till och med sommarens sista regn vi såg häromdagen? Det tror jag inte, men man vet aldrig. Det finns inget vatten inlagt på prognoserna just nu i alla fall. Nu när regnet ändå har fallit, så kan vi ju passa på att njuta av att vi faktiskt har sjöutsikt just nu. Det är faktiskt ganska så vackert, särskilt med den blommande rapsen i bakgrunden.

Fulare kunde det varit.
Från andra hållet. Här är gården i bakgrunden.
Det här tycker jag är fint. Vete, vatten, himmel och raps. Färgen på vetet får mig att må bra också.

Trevlig helg till er alla!