Flyter fram i rapsen
Så blev det äntligen rätt förutsättningar för att ge sig ut i rapsen och ge den skydd mot bomullsmögel. Rätt förutsättningar för själva rapsen var nog redan ca i torsdags enligt mina bedömningar, men då var det inte alls förutsättningar i marken för att köra. Det var då alldeles för blöt och allting ska ju klaffa för att det ska gå (bra), så det fick bli idag för våran del.
Guld på åkern
Just nu idag så har vi ju ett rapspris som gör att rapsen är värd ungefär lika mycket som det ser ut som att den är värd där den står och glimrar i gult. Det är alltså ganska så bra utväxling på det skördeökande insatserna vi gör. Rapsen kan alltså få den där lilla extra kärleken inte bara för att den behöver det, utan för att den betalar för det också. Detta är ett roligt sätt att odla på tycker jag.
Äntligen bar det
Det har promenerats och flugit med drönare på fälten nu ett par dagar för att bland annat bedöma bärigheten, och idag bedömdes den vara tillräckligt god för att ge sig ut. Vattnet har absolut inte sjunkit undan helt överallt än så länge, men tillräckligt för att kunna köra. Däremot så gick inte allt att köra, utan det fick väjas för de misstänka fastkörnings-surhålen. Att köra fast med sprutan är ju ingen dröm direkt, särskilt inte i hög raps. Det är inte heller så lätt att se marken och hur det ser ut från hytten när man kör, så en plan innan man ger sig ut är inte så dumt. I sanningens namn så är jag inte alls avundsjuk på farsan som kör sprutan och fick bli den första ut på fälten efter regnet. Han skötte det hela ändå galant och har precis kommit hem med sprutan och färdigsprutad (med det som går). Det var tydligen däremot nära ordentlig fastkörning några gånger, sa han.
Bomullsmögel
Det vi nu gjorde på rapsen vara alltså att ge den skydd mot bomullsmögel. Förra året var första året vi körde mot bomullsmögel i rapsen och i år blir alltså andra gången. Det är svårt att säga hur stor ekonomisk vinning just vi hade förra året av behandlingen, men jag hittade inga tecken på att rapsen vid skörd var angripen av bomullsmögel (det kanske fanns där, men inte i så stor uträckning så att jag såg det). Om det berodde på behandlingen eller inte vet jag inte. Det jag däremot vet är att i försöken så ger det merskörd att köra. Enligt försök så ska det ge ca 300 kg högre skörd än om det inte är obehandlat. Det borde alltså kunna bli en lönsam insatts. Särskilt eftersom att vi planerar att ha raps ganska så intensivt i växtföljden.
Vad hade vi i sprutan
Det vi sprutade med idag var Pictor Active och dosen var 0,9 liter/ha. Jag tycker att det här med olika preparat och doser är en liten djungel (farsan som sköter sprutningen har bättre koll på detta än mig). Att lyckas spruta med något som är tillåtet i rätt tid och i tillåten dos är ju inte så krångligt, men man vill ju hellre mer än bara det. Man vill ju även att det ska bli så bra som det bara kan bli, perfekt är ett resultat jag tycker man ska sträva mot. Då vill man ju vara säker på att man har det preparatet som passar bäst, använder det i bästa tiden och i bästa mängden. Där tycker jag att en bra relation med den som säljer växtskyddet är viktig, den som säljer är ju oftast den som har bäst koll på produkterna den säljer och användningen för dessa. I en fungerande relation med säljaren får man inte bara rådet om att köra ofta och i höga doser, utan rätt råd efter förutsättningarna.
Fungerande prototypen?
Nu till det viktigaste: Fungerade prototypen? Det verkar så i alla fall. Den har än så länge inte gått sönder och hamnat i kylaren på traktorn, och det är ju en bra start! Målet med den var ju att minska körskadorna i rapsen och det gjorde den nog litegrann tror vi. Helt säkra på resultatet är svårt att vara, men det blev i alla fall inte sämre än att köra utan. Ordet succé är nog en rejäl överdrift, men den borde i alla fall vara värd att ha på när man kör. Vi får se i framtiden kanske den kommer i en uppgraderad version.
Nu lite mer bilder från körningen:
och en nedskuren video nu innan jag fått spridningstillstånd: