En liten plastbit

Ibland orsakar små saker stora problem, så blev det idag för mig. En liten liten plastbit av något slag orsakade problem jag inte tänkte att en lite plastbit kunde orsaka, men på helt fel ställe kan som sagt var den minsta grej orsaka stora problem. 

Vad hände?

Idag så stod bland annat gödningskörning med N-sensor åt kund på schemat för mig. Inget konstigt alls, bara lite vanlig körning i alla enkelhet, tyvärr så blev det ingen kanonbra start på dagen. Förutom att jag missade en tandläkartid och att gps:en på N-sensor inte ville vara med först (lagade sig självt på vägen till kunden), så hände något lite mer allvarligt redan på dagens första spridare och vändteg. Helt plötsligt började ställmotorn till doseringssliden på ena sidan av spridaren att leva sitt eget liv. Det livet som den levde samarbetade inget bra med hur jag skulle önskade att det var. Något var inte som det skulle…. Det är ju lite bra om den fungerar som den ska. Det spelar ju ingen roll om man har massa fina verktyg för att styra givan om sedan spridaren hittar på en egen giva….

På besök hos kund, vi börjar med att skanna nollrutor.

 

 

Vad var fel?

Av någon anledning så ville inte motorn sköta sig alls, den pendlade upp och ner lite hursomhelst. Orsaken till felet var en plastbit som kom med i gödningen, när sedan ställmotorn stängde spjället fastnade den mellan spjället och behållaren. Den fastnade så hårt så att spridarmotorn fick tillräckligt med stryk för att inte vilja vara med. Jättekul att mecka med spjället med en full spridare (det händer bara med full spridare, aldrig nästan tom, lagen om all jävlighet). Den ville inte alls öppna så det var bara att börja ta isär och försöka lösa problemet, utan att tömma all gödning på fel ställe….

Detta känns som en lokalt hög giva med dålig spridningsbild. Bättre borde vi väl kunna åstadkomma?
Den lilla plastbiten som blev en dyr plastbit.

Löste sig

Som tur var så gick det att lösa problemet temporärt och spridaren kunde tömmas. Efter ytterligare lite mullemeck, så gick det att fortsätta sprida vidare och med några få depåstopp längs vägen så gick det att köra färdigt åt kunden. Det tog bara lite längre tid än vad jag räknat med, men utan att påverka resultat och resultatet är ju det viktigaste. Detta gjorde att jag inte hann riktigt allt jag planerat idag, men så blir det ju ibland. Imorgon får vi en ny motor, så då ska vi kunna rulla med full fart igen.

Lite mullmeck med ställmotorn, så gick det att köra färdigt dagens körning.

Något jag inte gillar

Det jag ogillar mer än när saker inte fungerar, är när man är hos kund och saker inte fungerar. Man känner sig lite skyldig på något sätt. Att saker går sönder när de används är ju inget konstigt, men ändå…. På något konstigt sätt känns det ändå skönt att felet kom från extern påverkan, även om det är olustigt att sådana saker kan komma med i gödningen…

Mer från dagen:

Vårat Norin är nu i Stadie 41 (flaggbladets slida utväxande).
och har enligt dagens stickprovsmätning tagit upp 176 kg N/ha i snitt.
Nollrutan där har levererat 76 kg N/ha
Jag tycker att det är väldigt fint och jämnt vete.

 

Ikväll började sprutan rulla i Norinet igen med svampmedel och tillväxtreglering i sig.
Skönt med två traktorer som har radodlingshjul, då kan vi var ute i fält samtidigt.
Snart så börjar vi nog även rulla med mer kväve på våra egna vetefält, beroendes på vad som händer på dem. Vi har nu ikväll i alla fall lastat upp kalksalpeter så att vi är redo när det är dags.