Hästfodertillverkningen rullar på

Vall, vall och ännu mera vall bjuder denna årstiden på. Häromdagen så gick startskottet för hösilageproduktion åt en av våra större kunder, HästKraft i Sverige AB. Där är vi en av entreprenörerna som kör åt dem. Det är en minst sagt intensiv period där i år ca 850 hektar toppfoder ska skördas och paketeras åt (främst) travhästar.

Mjukstart

Starten på denna skördeapparat brukar vara väldigt olika, ibland blir det en lugnare start och ibland inte. I år blev det en lite lugnare start. Lugnare startar är det bästa tycker jag, även om jag gillar full fart för det mesta. En lugn start har så mycket bra fördelar gentemot en fullfarts-start. Även om alla som är med och kör är proffs på det man gör, så är det alltid lite igångkörningssträcka på något sådant här. Det är ju ändå minst 11 stycken traktorekipage igång på ett fält samtidigt och dessa kommer från 7 stycken olika företag. Så något slags genrep ihop brukar vara bra innan det blir riktigt full fart. Det brukar även alltid vara några nya förare med och då är en lugn start ett bra sista tillfälle att övningsköra på. Det är även bra att få övningsköra även om man varit med tidigare, lite rostig hinner man bli…

Här är första entrén på ett fält för i år. Mycket som ska fungera på en gång både maskiner och förare.
Det gick väldigt fort för alla att hitta sina rätta platser och det gick snabbt upp i full fart.
Instruktörsstolen kommer till bra användning vid ett sådant här tillfälle.

 

Vad gör vi?

Våran plats i denna stora skördeapparat är att vi har en kedja med en press och två plastare. Dessa tre jobbar ihop i ett team och ser till att hålla sig flytande i rätt tempo. Två plastare på en fyrkantspress klaffar ganska så bra kapacitetsmässigt när det är torrare foder som pressas. Jag har även fått förtroendet att hjälpa till att se till så att hela plastarkedjan rullar på som det ska, man kan kanske tycka att det borde lösa sig självt ganska så lätt. Det gör det i de flesta fall, men ibland kan det bli lite rörigt när förutsättningar ändras och därigenom arbetsuppgifterna. Det är då jag antar att det är bra med någon som hjälper till lite.

Här är våra maskiner som är inblandade i detta.
Två plastare
och en press
Dessa bildar ett perfekt lag

90 första hektaren

Precis som vanligt så är det bara perfekt resultat som är gott nog, detta perfekta resultat ska i år uppnås på ca 850 hektar. Nu efter helgen så är ca 90 utav dem hektaren färdiga. 90 hektar är egentligen bara ett normalt arbetspass i underkant för denna kedjan, men i helgen blev det uppdelat på två. Det är ju det där med vädret som chef igen… Nu hoppas vi på att det blir stabilt väder så att denna skördeapparat flyter på snabbt och lättplanerat. Att jobba under säkra förhållanden underlättar så enormt i planeringen gentemot att allt ständigt ändras. Det sista fodret idag blev skördat med lagom marginal innan åskskurar dök upp, vi mötte regnet på väg därifrån….

Topfoder
En ingrediens
På vägen hem dök ragnarök upp. Jag stannade och försökte få det på bild…

Bara lite bilder:

En vanligt utsikt
Plastare i väntan på start. Bara att hålla sig undan för andra kan ibland vara ett utmaning. Särskilt när plastarna anländer förre pressarna till fältet.

Det verkar vara bra med foder i år som sagt. Här står Carl bredvid en hyffsad sträng.
Inte helt lätta att hoppa över
Frontpackaren kommer till användning
Bra arbetsbredd är bra för effektivitet
Uppsittning igen efter kort paus
Flera företag som jobbar ihop

 

Det verkar nu som att de blir ett litet tillfälligt avbrott i detta skördande nu pga av nederbörd, men det kommer nog igång igen lagom till midsommar. Midsommar i traktorn brukar vara mer regel än undantag, vi får se ur det blir i år.