Tillfälligt avbrott

Vädret just nu är inte så optimalt för hösilageproduktion, så därför är det nu helt naturligt med ett uppehåll på skördandet av hästfoder. Istället har vi nu tagit hem alla maskiner för service och andra sysslor. 

Skönt att ha maskinerna hemma

När maskinerna inte är hemma på gården, så brukar det oftast innebära två olika saker. Antingen så står de på verkstad eller så är de ute på jobb. Att de är ute på jobb är helt klart det trevligaste alternativet av dem två. Tyvärr så brukar det ju ibland kunna bli lite luckor i arbetet när vi är iväg och kör. Då brukar de ibland få stå kvar kortare i anslutning till platsen där jobbet är. Detta innebär ju en massa otrevliga risker i form av bland annat stöld och skadegörelse. Därför så brukar vi försöka att bara ha våra maskiner ståendes ute under väldigt kort tid, även om det innebär någon extra resa på väg. Det är mycket bättre än att mötas av en otrevlig överraskning nästa gång man ser maskinen. Därför så hämtade vi hem våra maskiner så fort vi såg att det blir lite stillestånd. Det är även skönt att få hem maskinerna för ordentlig service, det är på något konstigt sätt lättare att göra hemma i anslutning till verkstaden.

 

Plastare och traktorer är nu hemma under tak. Förhoppningsvis säkra. Nu är de i alla fall under kameraövervakning och skyddade av larm…
Pressen servas i verkstaden. Det är bättre än på parkering i skogen.
Häromdagen fick vi ett traktorbortfall. Det var när hyttfläkten i 514 gav upp. Nu har lantmännen monterat dit en ny och det går återigen att styra temperaturen i hytten.

Balplockning

Det passade även ypperligt att nu köra ihop vårat eget foder som vi pressade i fredags natt. Balarna hade precis dragit ihop sig så att de gick att köra ihop utan att de poffade. Vi hann även före fåglarna, ibland så gör man ju tyvärr inte det. Då har fåglarna redan använd balarna som matbord och råkat har håll på flera av dem. Det är inte roligt alls och brukar ibland vara ett stort problem. Nu är balarna i alla fall hopplockade och upptravade hemma på gårdsplanen. Det gör att vi kan andas ut litegrann och inte behöver känna stressen över att få hem balarna i tid.

I väntan på lastning
För att optimera släpets yta utan att ändra balmått, så lastar vi balarna på två olika ledder. Åt ”fel” håll som är på bilden.
och åt rätt håll som på denna bilden.
Instoppning av lösa plaständar.
sen full fart hemåt.
Denna gången hade vi tur. Även om många av balarna fått agera matbord, så var det inte fågelhål i en enda.
Däremot så blev det Mattiashål i några. Då var det tur att plastarna var hemma och kunde reparera balarna.
Vi hade även fyrbent sällskap ett litet tag. Ser ni sällskapet?

 

Här är det i närbild. En lite vildsvinskulting var nyfiken.
Nu börjar det bli fullt med balar hemma igen.

Djurskötsel

Djurskötseln flyter ju självklart på varje dag, oavsett om vi är ute på jobb eller inte. Alla våra djur (förutom en tjur som just nu vilar sig lite inne) är ute på bete. Det gör att normalt så är det inte så betungande att sköta djuren. Det handlar mest om daglig tillsyn av djuren, kolla att de har dricksvatten och prata med dem så de håller sig tama och lugna i vår närhet. Har inget oväntat hänt så är det en mysig sysselsättning att sköta djuren (men det brukar inte vara min sysselsättning).

Mor kollar över ett gäng kor och pratar med dem.
Betande kor är vackert tycker jag.

Kossorna gör även landskapet väldigt vackert att titta på.

Tom silo:

Våran nya stora silo är nu helt tom. Innehållet är utportionerat runt om på olika anläggningar i Sverige. Det är konstigt tycker jag. När silon var ny tyckte jag den var otroligt stor och stack ut, men nu är den bara normalstor och smälter in bra tycker jag.
Helt tomt, bara lite dammsugning kvar.

Carl är tillbaka

Jag kan även glatt berätta att Carl just nu är tillbaka här för att jobba ett tag. Trotts att vi ligger bra till med allt som ska göras, så är det skönt med en extra hand här just nu. Det kommer nog göra att vi ligger ännu bättre till. Carl ingår ju i styrkan som är med och producerar hästfoder, men nu hjälper han till med lit mer runt omkring.

Carl var med och körde balar för fullt idag.

Imorgon väntar service av våra plastare. Det verkar som att nästa vecka innebär hårdkörning, så det är lika bra att gå igenom dem lite extra noga nu på hemma plan.