Ännu en natt till ända

Nu är nästan allt vårat fokus på att pressa och plasta åt HästKraft. Det snurrar i stort sett dygnet runt just nu, med undantag för korta uppehåll. 

Spänd båge

När vi kör åt HästKraft tar vi inga egna beslut om när och hur det ska köras, utan vi får snällt foga oss efter vad de bestämmer. Det är både skönt och jobbigt, det sköna är att vi slipper vissa svåra beslut och det jobbiga är att det blir svårare att planera. Nu verkar det i alla fall som att vädret gör att de spänner bågen rejält och att från och med nu så ska kanske de sista ca 380 hektaren köras nästan i ett, om vädret håller.  380 hektar är hyfsat stor yta att åka på, tur att det är bra avverkning när det väl rullar. Dessa 380 hektar ligger även i fyra olika kommuner, Nyköping, Katrineholm, Örebro och Norrköping, så lite vägresande blir det också. Får se vad vädret gör, men det kan vara så att allt är färdigpressat på måndag. Passet som avslutades nu i natt var på ca 135 ha, så det händer som sagt var lite på ett pass. Spännande att se hur mycket som är kvar när nästa pass avslutas.

Med dessa tre pressar…
och det här gänget plastare händer det ju en del när man är igång.

Hemma igen

Ja, nu är jag återigen hemma efter att ha kört ett nattskift på en plastare. Jag och Carl kör i samma skift på våra två plastare. Jag tycker att detta var en bra natt för oss. Den blev något kortare än planerat, men den gick nästa felfritt. Helt felfritt går det sällan, det brukar alltid vara (normalt) småstrul med pressen. Så länge det är bara småstrul tycker jag det är helt ok, bara det inte bli för ofta.  Nu är vi i alla fall hemma igen och förbereder oss på att rycka in igen i eftermiddag. Vi vet inte hur dagen, kvällen och natten kommer se ut, mer än att grejorna ska börja rulla igen vid 07:30. Det brukar alltid vara en lite överraskning när man vaknar och får en rapport på vad som hänt och ska hända. Det gäller att alltid vara förberedd på vad som komma skall, vad som än händer.

Nattkörning är alltid lite värre än dagskörning.
Det är inte bara det att det blir mörk ute…
Det blir även blötare både i luft och på mark. Här ser man inte ens att det är en press som gömmer sig i dimman.
Carl sliter på framför mig
Som vanligt avslutades skiftet med service. Idag blev det jag och Carl som fick den äran att serva alla våra grejor. Pressen har vi i regel inte skiftbyte på, den kör farsan oftast hel själv. Därför så servar vi även pressen när det passar, så att han kan få sova så mycket som möjligt.
Här smörjer Carl och Albin som kör plastare år en annan entreprenör håller koll.

Då var det dags för mig att gå och sova nu då, jag kommer nog med en rapport efter mitt nästa pass på hur det har gått.