Nu klipper vi gräs igen

Ja, nu är det dags igen. Idag klippte vi omkull några vallar igen. Det var både vallar för både årets första skörd och årets andra skörd som slogs idag. 

Först tillkoppling och service.
Efter att ha gått ett tag i dammet, så blir kylaren lött lite full av partiklar.

Första skörd

Själva har vi redan skördat alla våra vallar en gång, så vallarna som slogs för första skörd var alltså ute åt kund. Det var rena timotejvallar som ska bli hästfoder. Dessa vallar har verkligen växt på sig på längden nu och de grova stråna borde passa bra som hösilage åt hästar.

Timotejen var hög och grov.
Tätt efter krossen kommer vändaren. Vi tycker att resultatet blir mycket bättre om vi sprider ut gräset med vändaren istället för att endast bredsprida med krossen.
Beröm till slåtterkrossen som idag visade sig stentålig fler gånger.

Andra skörden

När dagens ute turné var avklarad så var det dags att slå en del av våra vallar. Det var vallarna som vi slog i första omgången sist som stod på tur idag. De har växt bra måste jag säga, trotts att vi inte gödslat dem något efter första skörden (undantag två små vallar som vi tömde urinbrunnen på). Vi har haft god mängd nederbörd och bra värme så det har nog gjort sitt för att de ska växa bra. Det finns även en hyffsad mängd klöver i vallarna som nu mått bra. Det har särskilt synts nu när inte gräset fått kväve och kunnat växa upp och kväva klövern. Jag fick i år lära mig att man inte gödslar bort klövern med kväve, man ökar bara andelen gräs i vallen. Det kan tids nog vara samma sak om gräset kväver klövern, men det är tydligen inte själva kvävet som gör att klövern inte trivs. Spännande tycker jag, förr har jag alltid kärt mig att det är just kvävet som trycker bort klövern (som ju fixerar sitt eget kväve från luften). Det finns alltid något att lära, underbart!! Ett litet mål med denna skörd är i alla fall att det ska vara lite mer klöver i så vi får lite mer fart i grovfodret vi ger djuren som ska växa, det verkar ha lyckats…

En av våra vallar, det är viss skillnad i volym gentemot timotejen.
Ganska så gott om klöver i vallen. Ser ni att det är en ruta med lite mer klöver i på denna bilden? Kanske svårt att se på bild, men i verkligheten syns det tydligt. Det är i alla fall nollrutan från första gödslingen. Det är alltså mer klöver i rutan som inte fick NPK i våras. På något sätt påverkar alltså gödslingen klövern, även om det är mer indirekt än direkt.
Även våra vallar spreds ut.
En nyfiken räv var snabbt på plats och letade mat.

Nu hoppas vi att inga lömska skurar dyker upp och blöter ner foder som vi vill ha torrt.