Idag startade våran veteskörd 2021

Nu är den igång, skörden som för oss är årets intensivaste period. Lite tidigare än vad vi räknat med och jag fick faktiskt avbryta min semester lite tidigare än planerat. Först ut nu är Norinvetet som idag höll ca 14% i vattenhalt.

Flexibilitet

Är ett ord med en innebörd som nog många inom den här branschen känner igen. Att jobba med levande material som påverkas av vädret kräver helt klar just flexibilitet. Den senaste tidens väder har ju varit långt ifrån kallt och blött och värmen har drivit på grödorna i en väldans fart, särskilt nu de sista dagarna tycker jag. Vi brukar slå vad om lite allt möjligt här på gården och en av sakerna brukar vara datum för tröskstart. För bara några dagar sedan så var jag övertygad om att min gissning på 27 juli var alldeles för tidig, så blev det inte och 25 juli var vi istället igång. Som sagt var tidigare än planerat och då fick vi helt enkelt vara flexibla efter förutsättningarna och börja idag.

Är vetet redo för att tröskas så är det, då ska man inte vänta. Fältet är en ganska så dålig lagringsplats för moget vete.

Semestern upphörd

För mig innebar denna flexibilitet att jag fick avbryta semestern lite tidigare än planerat. Det gjorde jag helt klart med blandade känslor, dels så är det tråkigt att nu lämna resten av familjen hemma och ge sig ut att jobba och dels så är det roligt att skörden nu är igång. Semestern har i alla fall varit väldigt härlig och det har hänt mycket nu med allt, både på gården och hemma. Jag hade tänkt att jag skulle hinna skriva en massa om saker som hänt, men nu hann jag inte det förens skörden drog igång, så det får helt enkelt komma lite vartefter.

Min dag börjades faktiskt hör i morse…..
sen blev det så här….
och typ såhär avslutades den. Här hade det nyss blivit ett litet stopp i tröskan, bra tecken för att det är dags att lägga av för dagen.

Full fart från början

Som vanligt existerar bara smygstarter i teorin och inte i praktiken, det blev full fart från första stunden. Trotts att det var full fart, så var det ändå en uppstartssträcka innan skördandet kom igång för fullt, vi var ju som sagt var inte riktigt beredda på att köra igång idag. Våran lilla Metsjö behövde smörjas, svetsas och kolas igenom innan den var redo för att ge sig ut och hämta vete. Sen så var det lite tröskstrul när den drog igång, eller inte själva tröskan utan lite skördekarteringsstrul. Nytt för i år för oss och våran tröska är att vi uppgraderat den med bland annat gps-styrning och skördekartering (mer om detta i ett annat framtida inlägg). Nästan inte helt förvånande så fungerade det inte som det skulle från början, eller inte alls faktiskt. Däremot så var det ganska så snabbt igång tack vare kanonbra support från DataVäxt som monterat utrustningen. Sen blev det fullare fart på själva skördandet och vi lyckades få av en del.

Årets tröskpremiär.
När tröskan åker ut på fältet och man står så här med svetsen, så blir det lätt lite stressigt…

 

Sen blev det full fart. Efter första lassen blev jag avbytt och fick fixa med med annat.
Bland annat samla in flaggor.
Vete på väg in i anläggningen.

Sen fortsatte dagen:

till kvällen och sista tanken kom. Nu vilar vi inför en fartfylld morgon dag.

Hur ser skörden ut då?

Det är alldeles för tidigt att säga redan nu, men det känns och verkar ganska så bra faktiskt. Troligtvis så blir det inte den rekordskörd som det tidigare kändes som att vi var på väg mot, men jag tror inte att det blir en dålig skörd. Visst har den senaste tidens värme drivit på vetet lite för fort och det har kostat skörd, men frågan är hur mycket? Det får vi aldrig veta, utan kan bara gissa oss till. Än så länge är min gissning att det absolut har kostat skörd för oss, men att vi ändå kommer att få en bra skörd som nog kommer vara högre än förra årets skörd. Den som lever får se och resultatet vet vi inte på riktigt förens allt är levererat och utvägt. Vi har nu precis levererat förra årets skörd och fått resultatet på den (det kommer senare)

Enligt skördemätaren så ligger Norinet på över 9 ton/ha. Kan det stämma? Än så länge är det det bästa vi har att gå på..
Kärnorna är inte så små som jag befarade, det talar för att skörden kan bli bra.

Så, nu är alltså äntligen allt igång och nu hoppas vi på bra skördeväder. Första målet är att få av Norinet och in halmen efter det, så att vi kan så rapsen.