Första halmbalarna är nu under tak

Igår tröskpremiär hemma och idag halmpremiär, nu rullar det på. Första halmbalarna har även hamnat under tak, bara ett lass än så länge men ändå halm under tak….

Halm och förstärkning

För mig så har denna dag haft halm i fokus, dels pressning av halm, men också förberedelser så att vi har någon stans att ställa halmen. En av nackdelarna med fyrkantsbalar är att de inte tål regn lika bra som dem runda balarna och måste därför in under tak och det helst innan det droppar på dem. Att pressa torr och fin halm för att sedan blöta ner balarna känns sådär. Så innan vi drog igång pressen så såg vi till att halmlagret var helt redo. ”Vi” var idag jag och Carl. Carl är just nu här och gästspelar lite, vilket är väldigt tacksamt. Mor och far fokuserar helt på tröskningen och jag greja runt med resten och ibland är det väldiga fördelar med att vara två, så skönt med hjälp av Carl.

 

Förberedelser

I förberedelserna för halmpressning ingick bland annat: tömning och städning av maskinhallen där halmen nu ska flytta in, göra i ordning släpet för halmkörning och att blåsa rent pressen. Däremellan smet även lite halmpressning ute hos kund in. Allt gick väldigt bra och vi hann inte bara förbereda idag, utan vi hann även med ett litet genrep inför vad som komma skall.

Gödning och däck måste väck härifrån så att halmen får plats.
men för att kunna få väck det så måste annat också väck först.
För att minska risken för otäcka ogräs blåses pressen rent innan den gör entré på våra fält. Dagen till ära så hade jag en ny lövblås för detta ändamål.
Medans jag blåste pressen fixade Carl släppet. Här monterar han förhöjningarna vi använder vi halmkörning.
Hela halm gänget i startgroparna.

Bort med halmen

Halmen är underbart bra på många sätt, men just när den ligger i sträng på fältet så ligger den mest i vägen. Därför så är det angeläget att få bort den så fort som möjligt så att vi kan fortsätta med vad som komma skall, just på dem fält vi nu har halm på så är det rapssådd som väntar. Det är fortfarande tidigt och vi har just nu gott om tid på oss, men tiden går fort som vi vet och vädret kan busa till det mesta. Just nu verkar det även som att lite busväder är på väg hit, hoppas det håller sig undan ett tag till. Hur som helst så måste det vi gör bli bra och vi ska inte stressa fram något som inte blir bra, därför så ska vi absolut inte pressa halm som inte är torr. Halmen är ju i regel inte redo för att pressas direkt efter tröskan utan behöver ligga ett tag för att vissna och torka till sig. Vi får se hur mycket som är redo för att pressas imorgon.

Även om det är vackert med halmsträngar på fälten, så är den tyvärr just här mest i vägen.
Så så fort den är redo för att pressas så pressar vi.
och tar bort den så fort vi kan.
Idag körde Carl pressen och jag plockade balar.

Lite bilder:

 

Till sist så var de första 36 balarna under tak, nu återstår bara resten…..

Tröskrapport

Med undantag för ett kort inhopp i spannmålstransporten nu ikväll, så har jag endast sett tröskapparaten på håll idag. Vad jag har förstått så har allt flutit på bra hela dagen och planen var att nu i natt bli klara med våra 58 hektar Norinvete. Den planen såg ut att hålla ändå fram tills för någon timme sedan (01:00) då ett litet möte mellan skärbordet och en sten inträffade och satte stopp. Det gör att vi har kvar några hektar att tröska imorgon efter att skärbordet fått lite kärlek. Jag tror att det är ca 4 ha kvar, men är inte säker. Vad gäller skördenivå så har jag ingen kvalificerad och bra gissning just nu, återkommer när jag har bättre koll.

Tur kameran har ett hyffsat objektiv så att jag ändå kan känna mig nära.
Här är resultatet efter mötet mellan skärbordet och stenen. Allt är inte helt rakt just nu, men snart så hoppas jag att detta kort är enda beviset på att det hänt.

 

Nu är det nog bäst att jag sover för om bara några timmar ska vi ge oss på skärbordet och se vad vi kan göra. Jag passar även på att önska alla som nu skördar en god och smärtfri skörd!