Rapsen är nu vältad och snigelskyddad

Arbetet med att få någon raps att tröska nästa höst fortsatte idag, det var dags för vältning och snigelskydd. Just nu finns det goda förutsättningar för det blir raps att tröska nästa år med.

Varför vältar vi rapsen?

”Varför?” är helt klart en av världens bästa frågor som man ibland kan ställa till sig själv, det är utvecklande tycker jag. Svaret på frågan denna gång är flera stycken och kommer här:

  • Trycka ner rapsfrön som eventuellt hamnat i torr jord, så att de hamnar i fuktig jord och gror.
Många frön ligger redan fint i fuktigt jord.
Däremot så ligger även en del uppe i torr jord. Dessa hoppas vi att välten trycker nertill fuktig jord.
  • Återpacka jorden så att mer fukt stannar kvar i marken. Man skulle kunna säga att vi även packar så att jorden återfår sin kapillärkraft, men det tror jag just i detta fall endast är teoretiskt.
Det är väldigt torrt i ytan, men sparkar man bara lite så kommer man snabbt åt fuktig jord. Så vill vi att det ska fortsätta att vara och trycker åt jorden så att den håller kvar fukten bättre.
  • Jämna till, det bli helt klart ojämnt efter kultivatorn
Här är från ett av de styvare delarna på ett fält. Här jämnar välten till och mosar kokorna så det bli mer finjord till fröna.

 

Välten gör ett bra jobb.
  • Plocka stenar. Kultivatorn är duktigt på att plocka upp stenar och det är en av de största nackdelarna när man har den att så med.
Många stora stenar blir det.
Stenlådorna blir snabbt fulla när det är den här storleken på stenarna.
  • Skydda mot sniglar. Dels så kan själva vältningen ha en teoretisk positiv effekt mot sniglar. Om det även fingerar praktiskt vet jag inte, men det skulle kunna vara så. Det största skyddet mot sniglar för rapsen ändå av att vi spred Sluxx (snigelgift, men det är ett så tråkigt ord) samtidigt som vi vältade.
Det var gott om sniglar i stubben innan sådden.
och det var gott om dem även efter sådden.
Dessa blåa små piller ska ny skydda rapsen och ta kol på sniglarna som är sugna på att äta upp våran raps.
Det ser otäckare ut än vad det är, det är ju egentligen bara Durummjöl blandat med järn och fosfat. Det ända det är otäckt mot är sniglarna.
Sluxxen lägger vi bakom vältaxeln, vi har gjort en enkel hemmalösning på detta som fungerar bra. Spridningsbilden är mycket bättre än man kan tro.
Här sprutar Sluxxen ut
närmare bild på samma som ovan.
Även dör slangarna har en aggressivare vinkel mot marken (pga att hjulen sitter i vägen), ser spridningen jämn ut.

Hur stor positiv effekt vältningen har tror ja är svår att säga, men magkänslan säger att den är lönsam. Sen är det nog väldigt olika beroende på förutsättningarna just när man kör, men så är det ju med allt vi gör. Jag lämnade i alla fall en nollruta för att eventuellt kunna se skillnaden, om det är någon. Förrå året så såg jag faktiskt skillnad mellan vältat och o-vältat fram till blomningen, sen vad som var bäst är svårt att säga exakt, men jag bedömer att det som var vältat var bättre. Hoppas det blir stor skillnad i år åt rätt håll.

Årets vältnollruta.
Som sagt var stor skillnad för ögat nu, undrar hur det blir senare.

Som sagt var just nu så känns det väldigt lovande för att rapsen ska ta sig, må bra och sätta fart att växa.

Det finns gott om fukt , som ju är en viktigt ingrediens för att detta ska gå vägen. Spillsäden trivs och då borde rapsen göra det med.
Hoppas på bästa resultat och att det går bra för alla där ute som också har sått eller ska så raps!!