Nu är rapsen sådd

Då var 2022 års första gröda sådd, all vår egen höstrapssådd är nu gjord. Det blev ett ordentligt arbetspass, men det är det nu värt när jag sitter här och kollar ut på regnet som sakta faller på det nysådda. 

58 ha

58 ha är den delen av våran areal som det nästa år ska vara raps på och det är väldigt skönt att den nu är i backen. Det gör att vi nu kan släppa just det i alla fall och fokusera på resten av vad som ska göras. Detta är ju bara ett av höstens delmål, men nog så skönt att det nu är gjort.

Så här såg det ut för några dagar sedan.
Att det nu ser ut så här och är sått  är väldigt skönt.

Sådden

Själva sådden satte fart igår och fortsatte ändå till i morse innan den var helt klar. Som vanligt så hade jag planerat att vara klar lite tidigare så att jag skulle hinna hem och sova innan det var dags att börja jobba igen, men så blev det inte. Sådden var inte klar förens straxt efter sju i morse och vi börjar ju jobba sju, så jag blev till och med lite försenad till dagens jobb… typiskt. Det var tyvärr lite småstrul som sinkade det hela lite, som att fläkten lossnade och punktering på kultivatorn. Hur som helst blev det klart med vad som känns som ett bra resultat, uppgiften blev alltså utförd. Jag ska absolut erkänna att jag är trött nu efter att missat en natts sömn, hoppas det inte påverkar det jag skriver….

Ett av de sinkande momenten…. Bara att laga och komma igen.
När jag fick punka vid 24:00 med ca 20 ha kvar att så kändes det kämpigt ett tag.
Som tur var så hittade jag ett reservhjul som passade (lånade av välten).
Det hann alltså bli morgon ordentligt innan jag stod hopfälld på gårdsplanen igen.

Hur gjorde vi då?

Som vanligt… eller i alla fall som vi gjort nu tre år i rad. Först så spred vi gödning innan Swiften kom och sådde. Den givan som vi nu la var 300 kg av NPK´n 10-11-22. Vi planerar att komma tillbaka med mer om rapsen tar sig. Så tätt jag kunde efter gödningsspridaren kom sedan jag med Swiften, men inte för att så först. Det jag först gjorde var att köra i alla 24 meters körspår med kultivatorn så djupt den gick. Det var för att efter året som ju varit blöt under vissa perioder, så var spåren ganska så djupa på sina håll, därför körde vi en sväng i dem först för att hoppas att det jämnar ut dem något. Sen så sådde jag, de gjorde jag direkt i första överfarten (om man bortser den i körspåren). Utsädemängden vi sådde var idag 45 grobara frön/m2 och av sorten Expansion

Först ut med gödning
Det skötte farsan och Rauchen ( med putsen som frontvikt, jag vet, men jag hade den riktiga vikten)
Sen kultiverade jag spåren.
kultivering av spår
Hoppas det hjälper.
Sen sådde jag, ser ni föna i ytan?
Jag fick ner kultivatorn på ett bra djup tycker jag.
utan att tumma på farten. Jag håller 13-14 km/h när jag så med denna, då blir det bäst resultat för fröna tycker jag.
Här syns både sårikting och hur jag kört körspåren först.
Från ovan
Bra resultat tycker jag,  jordart här är mellanlera

Utsikten bakåt

Bra lyse hjälper till på natten
Fullt vare här

Nu blev jag faktiskt lite trött, så jag ska snart ansluta till min fru i soffan. Ska bara nämna mer vad som händer lite snabbt:

Medans jag sådde, så har resten av gänget flyttat fokus till tröskning av just raps. Vi bedömer nu den som mogen och satsar på att få av den nu innan vi fortsätter med vete.
Jag kom aldrig närmare tröskningen än så här idag, men det verkar som att det gick bra.
Tröskan redo för rapströskning
När nu våran sådd är klar så fokuserar vi direkt på nästa moment på rapsen, vältning och snigel skydd. För att kunna Sluxxa med välten behövde vi flytta över såenheten från Swiften till välten.
Välten redo för vältning och Sluxxning
Efter att ha kommit igång nu ikväll med vältning och Sluxxning så kom snabbt regnet och avbröt mig. Det gör att jag nu ska sova.

Jag skulle ha velat visa och skriva mer om vad jag tycker om resultatet och hur jag tänkt när jag kört, men orkar tyvärr inte det just nu. Hoppas att det går att tyda lite från bilderna. Sov gott!