Väntans tider

Inget är som väntans tider sägs det. Väntar är just vad jag gör just nu, jag väntar på att få komma igång med rapssådd ute hos kund. Då passar jag nu på att lägga upp ett litet blogginlägg. Jag misstänker att det kan bli ont om inlägg innan regnet annars, det är mycket som ska göras innan det regn som prognosen visar. Får se hur långt jag kommer innan jag ska kasta mig in i traktorn och åka. 

Utekörning

För mig handlar det nu mest om utekörning, det ska sås raps, spridas gödning, sluxxas och pressas både halm och gräs. Det är ca 100 hektar raps som ska sås och en del ska det även gödslas och sluxxas på. Sen så har vi 30 hektar gräs och 30 hektar halm som ska pressas imorgon, det känns skönt att slippa vara arbetslös. Utekörning tycker jag är rolig körning, för då får man komma ut och se andra fält än våra egna och prata med andra lantbrukare, sådant är alltid givande. Körning åt oss själva är självklart också rolig, men det finns olika tjusningar med allt.

Bild från rapssådd förra året ute hos kund. Det gäller att ha diesel med sig..

Väntar

Ja, just nu sitter jag som sagt var och väntar. Det är tre kunder som jag ska till idag (i alla fall detta arbetspass), en ska jag så hos och två ska jag sprida gödning inför sådd åt. Sådden är först ut och där väntar jag nu på att gödseltunnan ska komma igång och hinna undan en bit så att jag kan komma igång. Fälten som jag ska sprida gödning på är inte heller redo för mig än, där står det just nu vete eller ligger halm på. De fälten ska vara redo för mig senare ikväll, men först ska jag så ca 40 hektar raps. Så jag väntar och väntar på att få komma igång, men snart så går det.

Där står traktorn och kultivatorn nu helt redo och väntar på mig…

Tröskningen hemma

Våran tröskning flyter på bra och vi håller nu på med sista rapsen. Den blir alldeles snart klar och då hugger vi in direkt i vårat Julius vete och ser om det är redo, det är det högst troligt. Jag själv har inte sett så mycket av tröskningen, men rapsen ska tydligen vara lite seg att tröska. Den är hög i år och har varit lite svår att få in i tröskan, men snart är den färdig och vete-motorvägen kan börja.

Det närmsta rapströskningen jag kommit var när jag hjälpte till att flytta bordet i gårkväll.
Smidig tillkoppling.
Jag fick alltså se lite av årets rapströskning live.
Julius som väntar på att tröskas. Jag gissar att just detta är vårat mest omogna fält just nu och detta vete får alltså vänta ett tag på att tröskas.

Förberedelser

Annars så har det mesta handlat mest om förberedelser inför detta höga tempo som nu komma skall. Allt måste bara fungera nu och får inte strula… Det finns det inte utrymme för nu. Hoppas att allt nu håller ihop. I lagen om all jävlighet så brukar ju saker gå sönder när man väntat på att få komma igång. Man väntar och väntar på att få börja och direkt när man kommer igång går något sönder. Jag hoppas att det inte faller in nu och att allt bara går som på räls.

Swiften fick tillbaka sitt riktigt hjul.
Traktorn fick sig en genomgång
Igår kväll så var allt ordentligt genomgånget och ska nu gå felfritt.
Jag kan glatt konstatera att rapsen jag sådde i söndags igår börjat gro och skjuta iväg.
Att se det man sått gro och växa tycker jag är ren glädje. Det är en otrolig känsla tycker jag.

Nu blev jag nervös över att jag missat något på så-ekipaget och ska nog gå ut och kolla lite extra innan jag får ge mig iväg.

 

Uppdatering:

Det är tre timmar kvar innan jag kan komma igång, så jag passar på att sova lite.