”Vi tar det när det regnar”

Jag misstänker att vi inte är de enda som använder det uttrycket. När allt går på högtryck och fokus ligger på att få ett visst kritiskt moment utfört, så är det inte ovanligt att fel som inte är direkt sinkande eller allvarliga får vänta med att fixas till det blir lugnare. ”Vi tar det när det regnar” brukar det heta här.

Regnet hängande i luften

När det är som häromdagen att prognosen visar stor mängd nederbörd och det står vete kvar ute på fälten som riskerar att förlora bröd kvalitén. Då stannar vi inte om det inte är fel som direkt påverkar momentet eller säkerheten. Sådant som inte är lika beroende av läglighetseffekten får helt enkelt vänta. Häromnatten när vi tröskade så stannade våran torkpanna, men eftersom att vi ändå kunde tröska, så blundade vi tillfälligt för problemet. Vi är helt klart beroende av att pannan fungerar för att kunna torka våran spannmål, men att den inte fungerade just då stoppade inte våran möjlighet att tröska på. Med regnet hängande i luften och utrymme att tippa vetet utan att behöva torka undan för tröskan, så blev beslutet att vänta med att fixa panna enkelt. När vi sedan fick regnavbrott kunde vi i lugn och ro åtgärda felet.

En strulande askskrapa pausade tillfälligt torkningen, men inte tröskningen som tur var.
Efter lite fix med en givare som strulade så brann det igen.
Här är ett exempel på sådant som inte kan vänta tills det regnar, ett trasigt baklyse. Det är något som påverkar säkerheten och åtgärdas direkt.
Denna gången var det en trasig kontakt.

Förbereda sig

När aktivitet ute på fälten väl blivit avbruten av regn, så finns det inte direkt arbetsbrist då heller. Då gäller det att se till så att allting är redo för full fart igen när det går. Det är vad vi har sysslat med idag och kommer förmodligen att göra imorgon med.

Traktorerna servas
514 fick idag nya lastafästen. De gamla hade spruckit och blir det fint väder nu så ska denna plocka halm. Då är det inte helt fel med en hel lastare.

 

Det börjar bli dags at spruta spillsäd och gräsogräs i höstrapsen. Då passar det inte så bra med smala däck nu efter regnet.
Vi satte därför på dem lite bredare däcken nu.
Vi passade även på att tvätta rent pressen ordentligt idag. I vanliga fall blåser vi bara rent den, men nu har det regnat på den och då sätter sig allt lite för hårt för att luften ska rå på det. Då får högtryckstvätten rycka in. 

En liten uppdatering på gårdagens inlägg:

Efter att ha sovit några timmar igår förmiddag så kunde vi konstatera att det då inte kommit något mer regn sedan morgonen. Vi beslutat därför att göra ett nytt försök med att få av våra sista fyra hektar Julius. Det var väldigt nära att det gick vägen, även om det började regna igen lagom när tröskan kom ut på fältet, men till slut så öppnade sig himmelen totalt och vi fick ge upp igen med ett halvt hektar kvar. Typiskt…. Men idag så gick det igen och vi fick av det sista halva hektaret också. Nu är vi alltså färdigtröskade på Julius och kvar är bara Brons. Det verkar tyvärr runt om nu som att Brons nu har tappat falltalet, hoppas att så inte är fallet för vårat. Det är ju alltid trevligare att ha brödkvalitet istället för foderkvalitet på vetet.

Gårdagens andra försök att få av allt Julius.
Det syntes på halmen att det inte gick helt lätt igenom tröskan.
Till slut så regnade det ordentligt….

 

Jag måste säga att vi hade tur under sista tiden regnande än så länge. Vi har fått ca 20 mm på våra brukningsenheter och jag vet att det är många som fått betydligt mer.