Bort med spillsäden

Det nya växtodlingsåret har redan börjat och nya grödor är på gång, härligt. Tyvärr, så finns även rester av förra växtodlingsåret kvar på fälten i form av spillsäd. Eftersom att förra årets gröda är ogräs i årets gröda, så har vi nu börjat bekämpa den, både kemiskt och mekaniskt.

Rapsspillsäd

Först ut var att ge sig på spillrapsen innan den kommer för långt. Spillraps är inte alls trevligt att ha med sig i fälten efter skörd. Låter man den komma för långt, så finns ju risken att den uppförökar klumprotsjuka. Det blir då som att odla raps två år i rad och man förlorar alltså ett år med raps i växtföljden. Jag har lärt mig att den ska bekämpas senast när den fått två örtblad, men helst innan den fått örtblad alls. De fält som vi inte redan har kört har nu börjat få örtblad, så det är hög tid att ge sig ut. De frön som solen inte gjort ogrobara med sin strålning, borde nu absolut ha grott efter allt regn. Vi borde alltså få en bra effekt när vi nu försöker bli av med spillrapsen.

Innan det sista regnet, så var spillrapsen i bra stadie för att köra, stora plantor utan örtblad.
Nu efter regnet så kan man se att vissa plantor har fått ett örtblad, nu är det inget att vänta på (förutom bra markförutsättningar).

Vi hann med att köra den mesta av arealen innan regnet, men fick lite kvar. Som tur är så fick vi inte så mycket regn nu sist, så vi kunde smyga igång bearbetningen idag igen, i alla fall tills regnet kom tillbaka.

Med kultivatorn

Spillrapsen bekämpar vi mekaniskt med jordbearbetning och vi låter Swiften göra jobbet. Spillraps kan ju faktiskt vara lite svårbekämpad kan jag tycka, det är bara raps som man odlar och vill skörda som är lätt att ha ihjäl. Jag tycker ändå att vi har hittat ett bra sätt för att effektivt bli av med den, med kultivering. Det är kanske inte helt enligt alla rekommendationer (där grund bearbetning ofta förespråkas), men vi ser bra resultat och som vanligt gillar jag egen praktiskt erfarenhet. Kultivatorn trycker vi ner så lång vi kan utan att förlora hastighet (brukar vara ca 18 cm och 14 km/h), då gör den ett bra jobb med att ta bort det gröna i ytan. Frön som fortfarande finns kvar och är grobara blandas runt i profilen och hamnar både djupt och grunt. Oavsett om de hamnar djupt eller grunt så brukar de gro, de som hamnar djupt brukar inte orka upp utan ger upp innan de tittar upp och de som hamnar grunt gror och tittar upp. Efter en första körning så väntar vi tills vi ser att fröna börjat gro, växa och bli tillräckligt stora för att ge på, då kör vi en gång till. Kultivering två gånger är alltså våran melodi mot spillrapsen, det fina med detta är även att just två kultiveringar är vad som krävs för att vi ska kunna så efter rapsen, skönt med minst två flugor i en smäll.

Swiften gör jobbet bra.
Hejdå till det gröna
Dessa plantor kommer inte att komma igen och spöka i alla fall.
Den här plantan är det nog med kört för….

Bild från förra året, men principen är densamme i år. Djupt och fort.
Ännu en åker klar med första körningen och jag är nöjd med resultatet.

Vetet i rapsen

Den andra sortens spillsäd vi nu jobbar med är vete som växer där vi sått raps. Den är kanske inte lika elak när det gäller sjukdomar, men den kan var elak på andra sätt. Bland annat så snor den näring och plats från rapsen. Hur som helst så är det spillvetet ett ogräs i rapsen som ska bort. Eftersom att det redan växer en gröda här och rapsen är den känsliga av dessa två, så passar inte mekanisk bearbetning lika bra här. Här får det bli kemiskt hjälpmedel för att hjälpa rapsen att ta över där ute. Vi har även en del kvickrot som vi skulle behöva trycka till som också grå bra att göra med kem i rapsen. Nu har både vetet och kvickroten kommit upp så pass mycket att en behandling är aktuell.

Spillsäden efter tröskan är nu ett tråkigt ogräs som vi vill ha bort innan vi börjar nära rapsen.

 

Här vill vi ha raps och inte vete och kvickrot.

Sprutan fick göra jobbet

Idag blev alltså en första överfart på rapsen för sprutan med syfte att få bort spillsäd och gräsogräs. Det vi hade i sprutan idag var Agil och dosen vi körde var 0,75 liter/ha. Vi räknar med att vi kommer att behöva två behandlingar mot spillsäd och gräsogräs här. Det som är lite tråkigt med denna sortens behandlingar är att även om den gör nytta direkt och stoppar ogräset från att växa vidare, så tar det ca 10-14 dagar innan ogräsen gulnar och man ser effekt med ögat. Nu har vi i alla fall hjälpt rapsen att komma igång och få mer tillgång till växtnäringen i marken.

Sprutan får ta hand om spillsäden och ogräset i rapsen.
Nu hoppas vi att rapsen får ett rejält försprång och konkurrerar bort allt annat.
Våran raps har förövrigt tagit sig väldigt bra och även om det kommer lite eftersläntrare så är de flesta plantor nu i stadie 11-12.

Hoppas nu att det är bra väder imorgon, då blir vi kanske färdigtröskade.