Vänder jord och hoppas på torrare förhållanden

Nu är vi igång med att förbereda de sista 85 hektaren vi ska höstså, det gör vi genom att plöja. Det väder som nu verkar vara på väg in med regn gjorde att vi även drog en liten kort provsväng med harven i det som plöjdes igår. Det blev inte mer än en kort sväng, torrare markförhållanden önskas. 

Plogarna får gå

Nu när såmaskinen har kommit ikapp harven och harven har kommit ikapp plogarna, så är det inte mycket mer att göra än att plöja. Därför så har vi satt fart på båda plogarna igen. Förhoppningarna var att vi skulle plöja upp torr jord, men det verkar som att det kommit lite för mycket regn för det. Vi får nöja oss med att vi bryter markens kapillärkraft och får ner luft i jorden så att den kanske torkar lite fortare. Vi får se hur det går, torkar gör det i alla fall (men kanske lite långsamt).

Tillbaka till plogen. Den här gången fick jag och 514 jobba ihop med att dra fram femman.
Sexan drogs av far och 720’in.
Sexan höll som vanligt sig på det större ytorna….
och ja och femman på de mindre….
och vändtegar.
Det här var det vi tröskade när det regnade, vilket nog syns med dåligt hackad halm och mycket spillsäd. Jag tycker att plogen gör ett bra jobb med att gömma allt detta under ytan.
Det regnade när vi tröskade hela fältet, men det syns hyffsat tydligt när det slutade smådugga och började regna.
Varmare jord än luft.

Ändrade planer

Våran plan igår var att i lugn och ro plöja färdigt för att sedan komma igång med harven och sådden framåt kanske torsdag. Vi ansåg att det nog inte skulle vara riktigt optimalt i marken förens då och väderprognosen gav ett lugn om att vi hade gott om tid på oss. I morse var väderprognosen en annan och lite mer stressande med hyffsade mängder regn torsdag och fredag, det gjorde att alternativa planer började ta form. En av dem planerna var att börja harva idag på eftermiddagen i dem 35 hektaren som var färdigplöjda igår och kanske så dem imorgon. Den planen höll inte, det var för blött.

Planen var att eventuellt harva, men det blev inte mer än så här harvat idag.

För blött

Just orden ”för blött” undrar jag hur många gånger jag kommer höra och säga i mitt liv, förmodligen i alla fall några gånger per år tills öronen av någon anledning slutar fungera. Idag var en sån dag där jag både fick säga orden och höra dem, jag tror att vi alla tre som var på fältet som vi provharvade sa det samtidigt i kör, ”för blött!” Skönt i alla fall att vi var eniga, då borde det vara rätt beslut. Vi gjorde i alla fall bedömningen att det var för blött under ytan, risken att vi förstör mer än vi vinner var/är för stor. Det skulle ha kladdats och tryckts ihop alldeles för mycket. Vi får helt enkelt vänta på att det torkar upp lite mer, det kanske det gör imorgon.

Även om tiltorna ser torra ut på håll, så är det blött under.
Provharvning kan ändå vara bra för att kolla läget.
Vad tycker ni ser det blött ut på bilden?

Det kladdade bra mycket i botten och vi gjorde bedömningen att vänta på bättre förhållanden.

 

Nu hoppas vi att väderprognosen just nu har fel så att vi i lugn och ro kan så färdigt innan helgen.