Dagens sådd blev en rysare

Jag hade inte alls räknat med att det skulle bli någon sådd idag. Jag hade istället räknat med att jag skulle plöja mig genom dagen med just en plog, så blev det inte. -Istället så lyckades jag peta ner vårat bronsvete i backen, men det såg bra mörkt ut flera gånger.

Bonusdag i sådden

Att få avsluta det man påbörjat är alltid skönt, därför så var det väldigt skönt att det idag gick att så färdigt vårat vete av sorten Brons som jag började med igår. Jag hade som sagt var inte alls räknat med att det skulle gå, så jag blev väldigt positivt överraskad när jag fick ett telefonsamtal av farsan om att det gick att så. Det kom inte så mycket regn som prognosen visade och det var väldigt torrt innan regnet, så det torkade upp väldigt fort. Det blev alltså som en lite bonusdag med sådden idag. Det fina med det var inte bara att allt Bronsvete hamnade i backen, utan även att allt plöjt nu är sått. Det är alltid skönt att så på när det går, det som är sått är ju sått liksom. Vädret kan ju alltid spela en ett spratt så jag tycker det är bra att utnyttja de luckor som finns, särskilt när det är bra förhållanden. 

Mindre mängd regn än väntat gjorde att det torkade upp fort. Som dagg i ytan, men under var det snustorrt.

Det redde sig riktigt bra imorse.
Direkt efter sladdplankan var det torr jord framme och inget kladd.
Det blev inte heller kladdigt eller otäckt tilltryckt i spåren efter traktorn.

En rysare

Dagens sådd var inte helt en dans på rosor, utan en ganska så spänd aktivitet. Lokala skurar har det varit väldigt gott om hela dagen och en av dem gjorde faktiskt så att det blev ett kort stopp på sådden. Det visade sig senare att denna lokala skur inte alls hade behövt stoppa sådden, för den var så lokal att på andra sidan av fältet kom det inte en droppe. Tyvärr märkte jag det inte förens jag kom tillbaka efter så-stoppet, typiskt. Efter det så hade vi en fruktansvärd tur, jag såg många skurar passera förbi på inte alls långa håll, men inte mer än några små droppar träffade mig. Tänk att man kan ha så tur med vädret, helt otroligt. Det var många gånger jag var beredd på att få fälla ihop och åka hem, men skurarna vek av i sista stund. Där farsan är och plöjer så var det nästan så att det inte gick att plöja för att det kom så mycket regn. Så tur hade vi idag. Det är fortfarande inte sent på säsongen, så ett regnstopp innebär absolut troligtvis inte att det blir osått i höst, men det är ändå lite nervigt med regnandet tycker jag. Nu kan jag i alla fall slappna av och lyssna på regnet som nu kommit och njuta av att lite mer är sått.

Denna utsikten är absolut vacker, men lite lätt stressande när man sår.
Den här vyn är ännu mer stressande, när man ser den vita ”väggen” närma sig.
Som tur var så passerade den med bara några hundra meter.
Även lite större skurar var i rörelse.
Eftersom att vädret var ostabilt så kördes gödning och utsäde ut endast i små omgångar under dagen..
Till slut kunde jag glatt fälla ihop såmaskinen färdigsådd, detta till mindre duggande. Den uppmärksamme ser nog att det fattas en markör, vill bara svära mig fri från att den är bortkörd. Den är bortplockad till följd av den magnetventil som sköt häromdagen. Magnetventilen påverkade markören och att ha den ständigt utfälld vid sådd känns onödigt…
Avslutar med en bild på det första Norinet vi sådde. Härligt att det är på gång och tur att jag vände utsäde åt rätt håll..

Nu har vi sått ikapp plogen och har nu börjat vända upp resten av det vi ska höstså. Nu blir det alltså lite fokus på plöjning och den ena plogen kom igång idag och imorgon ansluter den andra.