Risk för regn gjorde att vi fegade ur…

Minst sagt en svajig väderprognos inför natten och morgondagen gjorde att vi tog beslut om att hallå upp med höstbrukandet idag. Stämmer senaste prognoserna så är vi igång imorgon igen, men vi får se vad vädret hittar på.

 Risken större än chansen

Vardagen som lantbrukare brukar ju var full med olika beslut, inte minst under såtider. En del beslut är lätta, en del är svåra, vissa är snabba och andra långsamma. En sak har i alla fall de flesta beslut gemensamt, de får konsekvenser på resultatet av det vi håller på med, även om det kan vara kortsiktigt eller långsiktigt. Frågan är bara vad som är rätt och fel beslut? Man kan helt enkelt gå runt med beslutsångest hela tiden (det gör jag ibland)… Idag tog vi i alla fall ett ganska så lätt beslut som jag än så länge är övertygad borde vara rätt. Till grund för beslutet var att riskerna helt klart var större än chanserna och vad vi skulle ha tjänat om det skulle gått vägen. Beslutet var att hålla uppe med harvningen tills vi ser vad vädret gör.

Harven fick idag stå stilla. Den fick bland annat stå stilla utanför verkstaden för service.
Här har vi en bild på något jag tror var rätt beslut också, att så vete efter rapsen direkt i kultiveringen. Vetet verkar trivas än så länge i alla fall..

Risken

Väderprognoserna här har visat på väldigt olika väder nu i natt och imorgon, det har varit allt ifrån 40 mm regn till 0 mm regn. Dessa olika utfall påverkar oss helt klart olika och får jag önska så hoppas jag att den med 0 mm stämmer bäst, vilket den verkar göra just nu. När vi tog beslutet så kändes det däremot som att den större regnmängden var att vänta och därför höll vi oss undan från fälten idag. Nu till risken: Vår erfarenhet är att om man harvar i det plöjda, så gör man det mer mottagligt att ta åt sig nederbörd och det tar längre tid för det att torka upp. Är istället plöjet orört när regnet kommer, så blir det inte lika blött och torkar upp fortare. Risken så här års om det kommer ett rejält regn på en harvning är att det inte torkar upp förens i vår, och då är det alldeles för sent att så höstvete. Skulle det ändå vara så att vi hade harvat och det inte kom något regn skulle vi ändå bara tjänat in en halv dag till färdigsått. Det skulle i och för sig kunna vara mycket om ostadigt väder var på gång då, men det verkar som att om vi klarar oss från regn i natt så kan vi harva och så det sista i lugn och ro i helgen. Den här gången var risken alltså helt klart större än chansen.

Detta plöje klarar sig bäst från att bli blött om det ligger orört… Kan även tillägga att när bilden togs igår så var det för blött under ytan för att harva. 
Vi blev förresten färdigplöjda igår. Här görs sista fältservicen på plogekipagen för i år.

Jag avslutar detta inlägg med en bild på min nya skärmsläckare på datorn:

Fin va?! Tyvärr är den lite väl permanent och går inte att få bort vare sig med kod eller fingeravtryck, det kan bero på den där lilla skadan ner till vänster…. Tur att det finns nya datorer att få tag på…

Nu hoppas vi att vädret är på vår sida och att doften av nyharvad åker snart fyller våra sinnen.