Höstens sysslor

Även om det idag var lite sommarvärme på besök, så är det fortfarande tydligt höst och höstens sysslor pågår för fullt. Här kommer några exempel:

Maskinerna får flytta ut….

och kossorna ska snart få flytta in. Under sommarhalvåret får våra lagårdar fungera som maskinhallar och förråd för bland annat höstens insatsvaror, sen på vintern återgår de till att vara lagårdar och djuren får flytta in där. Två av våra lagårdar/djuravdelningar har redan djuranpassats och nu har vi även börjat med den sista. Det handlar mest om att se över allt så att allt fungerar och är fräscht samt att hänga upp grindar och stänga dörrar, och förstås att flytta ut de maskiner som nu bott där. Nu är inte så att maskinerna blir utkastade och får bo ute, utan de får bara flytta in i maskinhallen istället. Man kan kanske tycka att de alltid borde bo i maskinhallen, men det finns massa logiska förklaringar till att de inte gör det. Nu är i alla fall snart även denna lagård redo för att kossorna ska får flytta in, nu ska bara kossorna också bli redo.

Tomt på maskiner och nu börjar grindarna passas in.
Här får maskinerna istället flytta in.
Vinterförvaringen är påbörjad
Grind på besök i verkstan för lite svetskärlek
Ibland ser kossorna sugna ut på at få flytta in.
Men de har det fortfarande rätt så bra ute.
Tjurarna har varit inne ett tag nu och verkar inte heller vantrivas. Snart får även kossorna njuta av nyströade bäddar.

Mötestid

Den hör tiden på året brukar även kalendern fyllas på med möten av olika slag. Särskilt nu när samhället gör ett försök att leta sig tillbaka lite till det mer fysiskt sociala livet som var innan denna pandemin startade. Det verkar som att det är många som hungrar efter fysiska möten nu, hoppas allt går i lagom takt nu bara… Jag själv har hunnit med några möten nu senaste tiden varav ett var med min tandläkare. Det var ett sånt här nödvändigt möte som jag dragit på sedan i våras någon gång på grund av bland annat tidsbrist. Antingen har jag ju jobbat eller varit ledig och båda har varit viktiga, men nu kunde jag slita mig från jobbet en liten stund, laga stora håll kan ju trotts allt vara bra… Ett annat möte jag varit på var en spännande workshop Katrineholmskommun anordnade angående framtidens näringsliv, hoppas att jag lyckades bidra med bra synpunkter och ideér…

Urklipp från inbjudan:

 Bra initiativ tycker jag och kul att få med representanter från gröna näringarna, det är inte alltid vi får vara med på sådant här…

Apropå möten…

så var det en tillställning här i måndags när rapporten ”Framtidens jordbruk : Mjölk och Nöttkött” lanserades. Den presenterades då härifrån, kul att det gjordes från gårdsnivå tycker jag! Jag har inte hunnit sätta mig in i rapporten, men den verkar inte vara negativ för oss svenska producenter om jag förstått allt rätt. Kul att veta att vi är på rätt väg.

Här är sändningen om man vill se och har en timme över:

Inte bara jag som hade hål i tänderna…..

Nej, grävmaskinen hade med ett stort hål i en tand häromdagen… Det vara bara att leka tandläkare och se till så att den fick ordentliga gaddar igen. Det var absolut inte billigare att fixa hålet i grävmaskinen tand, men mycket smidigare… Lite banka och slå med slägghammaren så hade den helt nya tänder på djupskopan. Gräva är för övrigt också en bra höstsyssla och just nu så har grävmaskinen fått förbereda för skogsavverkning, men snart får den ge sig ut och underhålla åkermark igen.

Banka och slå, så kom nya gaddar på plats.
Det är en himla skillnad på de nya och gamla, med facit i hand skulle jag ha bytt lite tidigare…
Nya tänder biter bättre på allt!

Lövproblemet

På fritiden har jag/vi även börjat attackera våra löv i trädgården. I år har jag beslutat att vi klipper alla löv istället för att kratta dem. Min fru var inte helt med på det, men jag passade på när hon inte var hemma… Resultatet blev bra tycker jag, och hon med faktiskt.

Löven innan
Kvar blev bra maskmat i lagom portionsbitar.
Det börjar även bli dags för lite ordentligare fältrundor för att kolla av läget lite mer ordentligt och inte bra konstatera att det växer och ser fint ut.
Kan bara snabbt flika in att höstens kvävegivor verkligen gjorde nytta i höstrapsen, mycket större än vad jag trodde. Nollrutorna ligger här i anslutning till varandra, ser ni dem?

Nu fortsätter vi med hösten sysslor och hoppas vi hinner med minst allt vi vill göra!